Προσφυγικό: Οι απρόβλεπτοι παράγοντες ανησυχούν την Κυβέρνηση

Μεγάλες διαστάσεις τείνει να πάρει εκ νέου η προσφυγική κρίση με την παρούσα Κυβέρνηση να καλείται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, να αντιμετωπίσει ενδεχομένως ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Παραδοσιακά, η εισροή μεταναστών αυξάνεται από την Άνοιξη και έπειτα λόγω των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ωστόσο η διαφοροποίηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός πως πλέον την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απασχολούν μόνο τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και ο Έβρος όπου ήδη παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες ροές.

Η ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο είναι ιδιαιτέρως έντονη και το αρμόδιο Υπουργείο κάνει λόγο για «απρόβλεπτα γεγονότα που ανατρέπουν τον όποιο προγραμματισμό», υπονοώντας -εμμέσως πλην σαφώς- τα όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα σε συνδυασμό με τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου μέσω του TheTOC για τα όσα παρατηρούνται στον Έβρο εκπέμπουν και οι ΜΚΟ, ενώ εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στη Μυτιλήνη ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα την Πέμπτη.

Φορείς του νησιού ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον Πρωθυπουργό με απεργίες, συλλαλητήρια και πορείες, ζητώντας την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Όμως η χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας και στην ενδοχώρα δεν είναι απεριόριστη, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας.

Μπαλάφας: Προκύπτουν απρόβλεπτα γεγονότα που ανατρέπουν τον όποιο προγραμματισμό

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ» δήλωσε πως «υπάρχει μεγάλη δυσκολία με την αύξηση των ροών που έχει παρατηρηθεί από την Τουρκία προς τη χώρα μας και προς τα νησιά και από το φυλάκιο του Έβρου. Μέχρι πρότινος στον Έβρο δεν είχαμε ιδιαίτερα μεγάλες ροές και η χωρητικότητα των δομών εκεί ήταν συγκεκριμένη. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Νομίζεις ότι έχουν ρυθμιστεί κάποια θέματα, ξαφνικά προκύπτουν απρόβλεπτα γεγονότα (οι εκλογές στην Τουρκία ή η πίεση που θέλει να ασκήσει ο Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.) που ανατρέπουν τον όποιο προγραμματισμό».

Ακόμη ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Εμείς θέτουμε σε εφαρμογή σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, για παράδειγμα αύξηση της χωρητικότητας των δομών στην ενδοχώρα, όμως η χωρητικότητα και στην ενδοχώρα δεν είναι απεριόριστη. Έχουμε, επίσης, επαφές με την τουρκική πλευρά για το θέμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Σήμα κινδύνου από τις ΜΚΟ για τις ροές προσφύγων στον Έβρο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία στοιχεία και από πλευράς των ΜΚΟ.  Το TheTOC συνομίλησε με την Αdvocacy Οfficer του SolidarityNow, Ντομίνικα Σπυράτου.

Όπως μας γνωστοποίησε, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περίπου 2.900 άτομα έχουν φτάσει στον Έβρο τον μήνα Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι για τον μήνα Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν σε αριθμό τις αφίξεις μέσω θαλάσσης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του SolidarityNow, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που καταφθάνουν μέσω Έβρου, δεν έχουν καταγραφεί και επομένως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση αλλά και σε κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως  ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ταυτόχρονα, για τους περισσότερους η πρόσβαση στο άσυλο καθυστερεί πάρα πολύ.

«Το SolidarityNow καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και να μεριμνήσει για τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε ασφαλή στέγαση, να εξασφαλίσει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες με βασικότερη αυτή της ιατρικής μέριμνας και να διασφαλίσει την πρόσβαση στο άσυλο και την έγκαιρη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Επίσης, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, και την αύξηση των διαθέσιμων ασφαλών και νόμιμων καναλιών εισόδου στην ΕΕ» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Σπυράτου, η οποία κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περισσότερων οργανωμένων δομών προκειμένου «να μη δούμε ανθρώπους να διαμένουν στο δρόμο, φαινόμενο που ήδη παρατηρείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

1.Έχουν αυξηθεί οι ροές των προσφύγων στην περιοχή του Έβρου;

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περίπου 2.900 άτομα έχουν φτάσει στον Έβρο τον μήνα Απρίλιο. Αυτό ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017. Οι περισσότεροι είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, από τη Συρία (Αφρίν), Ιράκ και Αφγανιστάν. Ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα τους είναι και Τούρκοι. Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν σε αριθμό τις αφίξεις μέσω θαλάσσης.

2. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε, εάν ίσχυε, ότι οι δουλέμποροι προωθούσαν τους πρόσφυγες από τη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Γιατί έχει αλλάξει αυτό;

Δε γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους, εξάλλου συνήθως είναι ποικίλοι. Σίγουρα πάντως ο συνωστισμός στα νησιά και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου οδηγούν τους μετανάστες και πρόσφυγες να αναζητούν νέες οδούς προς την Ευρώπη, πολλές φορές περισσότερο επικίνδυνες.

3. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι άνθρωποι που καταφθάνουν μέσω Έβρου, δεν έχουν καταγραφεί και επομένως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση αλλά και σε κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες  όπως  ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.. Ενώ τέλος για τους περισσότερους η πρόσβαση στο άσυλο καθυστερεί πάρα πολύ.

4. Πως μπορεί να ανταπεξέλθει η Πολιτεία στο ζήτημα αυτό;

Το SolidarityNow καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και να μεριμνήσει για τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε ασφαλή στέγαση, να εξασφαλίσει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες με βασικότερη αυτή της ιατρικής μέριμνας και να διασφαλίσει την πρόσβαση στο άσυλο και την έγκαιρη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Επίσης, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, και την αύξηση των διαθέσιμων ασφαλών και νόμιμων καναλιών εισόδου στην ΕΕ.

5. Υπάρχουν οργανωμένες δομές για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί; Θεωρείτε πως επαρκούν;

Αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι φιλοξενούνται από οικογένειες που ήδη συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ άλλοι έχουν μεταβεί σε camps της περιοχής (Κουτσόχερο, Λαγκαδίκια, Δράμα, Καβάλα, Νέα Καβάλα, Σέρρες, Βέροια, Αλεξάνδρεια και Διαβατά), τα οποία ωστόσο έχουν ήδη ξεπεράσει τη χωρητικότητα τους. Camps που είχαν κλείσει (Ελευσίνα, Βόλος και Οινόφυτα) ανοίγουν ξανά, ενώ το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σκέφτεται να δημιουργήσει νέους χώρους φιλοξενίας. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να βρεθούν άμεσα περισσότερες οργανωμένες δομές για να μη δούμε ανθρώπους να διαμένουν στο δρόμο, φαινόμενο που ήδη παρατηρείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας υπάρχει έκκληση που γίνεται στις ελληνικές αρχές να βελτιώσει επειγόντως τις συνθήκες και να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής στην περιοχή του Έβρου.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται πως “εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται αυτή τη στιγμή σε χώρους κράτησης της αστυνομίας.”

Αναλυτικά υπογραμμίζεται ότι:

“Περίπου 2.900 άνθρωποι έχουν φτάσει στον Έβρο μέχρι στιγμής αυτόν το μήνα, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. (Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα ανέφερε η κ. Σπυράτου του SolidarityNow στο TheToc).  Αυτό ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από την Υ.Α., τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν τις αφίξεις μέσω θαλάσσης.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο.”

Σημειώνεται επίσης πως το μόνο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην περιοχή του Έβρου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 240 άτομα, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

Εκρηκτικό κλίμα στη Μυτιλήνη για την επίσκεψη Τσίπρα λόγω προσφυγικού

Την ίδια στιγμή, με απεργίες, συλλαλητήρια και πορείες θα υποδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα οι φορείς της Λέσβου, οι οποίοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου αναφέρθηκαν τόσο στο προσφυγικό όσο και στην αύξηση του ΦΠΑ και κάλεσαν το Δήμο Λέσβου αλλά και την Περιφέρεια, να κρατήσουν κλειστές τις υπηρεσίες τους την ημέρα αυτή.

Στη Λέσβο θα μεταβούν από την Αθήνα 17 διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ ενώ όλες οι δυνάμεις του νησιού, ενισχυμένες και από δυνάμεις της Χίου θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μην υπάρξουν έκτροπα.

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ