Συνεργασία για να βγούμε από την οικονομική κατοχή ζήτησε ο Κουρουμπλής φέρνοντας «καλά νέα» για τα λιμάνια!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ότι η χώρα βρίσκεται σε μια… εξίσου σκληρή κατοχή, με εκείνη από τους Τούρκους πριν χρόνια, μια κατοχή, οικονομική αυτήν την φορά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, πριν αναφερθεί στα σημαντικά ζητήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης που δίνει στα λιμάνια και της Μεσσηνίας, ο νέος νόμος, κάλεσε όλους σε συστράτευση για να… απελευθερωθεί και πάλι η Ελλάδα!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να υπάρξει ο τόπος αυτός, ξανά ελεύθερος, απαλλαγμένος από καταστάσεις σαν και εκείνες της τουρκικής κατοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, όταν παρέλαβε από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ένα αντίγραφο της Διακήρυξης προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, την οποία εξέδωσε η Μεσσηνιακή Γερουσίας στις 23 Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, για να κοσμεί όπως του είπε, το γραφείο του.

«Νομίζω πως είμαστε σε ένα σημείο , όπου παίρνοντας εκείνα τα μηνύματα, οφείλουμε να εμπνευστούμε για να μπορέσουμε πάλι, να απελευθερώσουμε για άλλη μια φορά την πατρίδα, από αυτού του είδος την κατοχή. Τώρα είμαστε σε περίοδο οικονομικής, επί της ουσίας, κατοχής και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την κατάσταση και να υποκαταστήσουμε τους περιορισμούς με την ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας πως «έχουμε ευθύνη όλοι, να συστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας, αφού μας διακατέχει η αγάπη και πατριωτισμός που ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά που διαθέτουμε για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, ώστε να βγάλουμε την πατρίδα από αυτήν την ιστορία».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο δήμαρχος, ευχαρίστησε τον υπουργό που όπως είπε έχει πάντοτε την πόρτα του ανοιχτή, συζητά όσο χρειαστεί και αγωνίζεται για να δώσει λύσεις. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα και προβλήματα προς επίλυση και είμαι βέβαιος ότι θα λυθούν. Η Καλαμάτα αναπτύχθηκε από το λιμάνι της, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 120 χρόνια περίπου, ένα μεγάλο λιμάνι, που μετά τις αλλαγές σε επίπεδο συγκοινωνίας, είναι άδειο και είναι κρίμα, ένα λιμάνι του οποίου οι υποδομές έχουν απαξιωθεί και πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναζωντανέψει και να φέρνει τον πλούτο που έφερνε στο παρελθόν», είπε με νόημα ο δήμαρχος, για να ακούσει στη συνέχεια τα ευχάριστα νέα, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων αυτή τη στιγμή, από τον ίδιο τον υπουργό.

ΠΟΡΟΙ ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στελεχών του υπουργείου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, ο κ. Κουρουμπλής, μίλησε για όλα! Αρχικά, αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη που αναμένεται φέτος να σημειώσει νέο ρεκόρ, στη βελτίωση του κτιρίου που στεγάζει το Κεντρικό Λιμεναρχείο στην Καλαμάτα και στην προοπτική χρηματοδότηση στα Λιμενικά Ταμεία, για την υλοποίηση παρεμβάσεων. «Το νέο θεσμικό πλαίσιο, επιχειρεί να λύσει χρονίζοντα προβλήματα και θέματα δεκαετιών», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και εξήγησε τις νέες προοπτικές που ανοίγονται. «Με μια σειρά διατάξεων, επιχειρούμε να νομιμοποιήσουμε αυθαίρετες κατασκευές, ώστε τα Λιμενικά Ταμεία να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τους παρέχουμε τη δυνατότητα να μπορούν με αποφάσεις τους, να χρησιμοποιούν μέχρι 20.000 ευρώ για τρέχοντα προβλήματα των λιμανιών και μέχρι 100.000 ευρώ για μια σειρά από έργα με την έγκριση του γενικού γραμματέα του υπουργείου», δήλωσε και στάθηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό, που αποτελεί και τη βαριά μας βιομηχανία. «Υπάρχει συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών στην Ελλάδα, άλλωστε φέτος, είναι άλλη μια χρονιά που θα σπάσουμε ρεκόρ, γι’ αυτό και απαιτείται εξαιρετικά καλή συνεργασία με τους ανθρώπους του κλάδου και προθυμία στην εξυπηρέτηση του πολίτη», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής που δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση του Λιμεναρχείου της Καλαμάτας. «Νομίζω ότι είναι μια εκκρεμότητα, που με λογική και συνεννόηση μεταξύ μας, θα την τακτοποιήσουμε, γιατί δεν είναι ότι καλύτερο να επισκέπτεται κάποιος το Λιμεναρχείο και να βλέπει αυτήν την εικόνα που έχει σήμερα το Λιμεναρχείο μιας πόλης, που ειλικρινά σας λέω, ότι όποιον άνθρωπο αυτές τις ημέρες συνάντησα και του είπα ότι θα έρθω στην Καλαμάτα, μου έλεγε για την ομορφιά της και την προσοχή που επιδεικνύει ο Δήμος για την αισθητική της και αυτό, είναι μια παραφωνία όπως μου την περιγράφουν», τόνισε ο υπουργός που όπως είπε διατηρεί δεσμούς με την πόλη. Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στο μέλλον των Λιμενικών Ταμείων και τις πολλές προοπτικές που ανοίγονται… κάνοντας λόγο για διαπραγμάτευση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να υπαχθούν στη διαδικασία των ανταποδοτικών. «Υπάρχουν πάρα πολλοί πόροι, αλλά όχι οι υπηρεσίες και η στελέχωση», τόνισε, μιλώντας και για τα περίφημα «ορφανά» λιμάνια, που δεν υπάγονται πουθενά και πλέον νομιμοποιούνται καθώς θα υπάγονται στη δικαιοδοσία των Δήμων, οι οποίοι με την υποστήριξη του υπουργείου και των Λιμενικών Ταμείων, θα μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις. Ακόμη, επεσήμανε πως προχωρούν όλα τα master plan, για να μπορέσουν να αρχίσουν και έργα, ενώ μίλησε και για τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ειδικά αυτήν την περίοδο, είναι περισσότερο από ποτέ σε ετοιμότητα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στη δέσμευση ότι σύντομα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται αρκετά έργα στα λιμάνια όλης της Πελοποννήσου, προχώρησε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας , Χρήστος Λαμπρίδης, επισημαίνοντας πως έχει αρχίσει επιτέλους, να ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο, σε όλα τα επίπεδα. «Από τους 51 φορείς διαχείρισης το 2001, φτάσαμε να έχουμε 102 φορείς σε όλη τη χώρα, με το γεγονός αυτό, να μην βοηθάει στη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων καθώς είναι υποστελεχομένα και ακολουθούν διαδικασίες που δεν είναι ευέλικτες. Ακόμη και η είσπραξη των τελών, καμιά φορά αποτελεί πρόβλημα, αφού τα λιμάνια, δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση», παρατήρησε  ο κ. Λαμπρίδης, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει μια διαδικασία προτεραιοποιήσης των έργων, για τη χρηματοδότηση των οποίων θα συμβάλει ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος θα ανάψει το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση έργων, άλλων 7 εκατ. ευρώ, μετά τα 5 εκατ. που έχουν ήδη διατεθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για έργα ασφάλεια στα λιμάνια (ISPS), ενώ μετά τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ξεκινήσει ήδη, η υλοποίηση παρεμβάσεων. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν επίσης, η γενική διευθύντρια της γενικής γραμματείας Λιμενικής Πολιτικής, Γεωργία Κρασακοπούλου, ο λιμνεολόγος λιμενικός Αριστοτέλης Παπαδόπολης και η νομικός κα Ευαγγελοπούλου. Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο λιμάνι, ενώ στο Πεταλίδι, διεξήχθη ενδιαφέρουσα σύσκεψη για την αντιδιαβρωτική προστασία. Από τους βουλευτές της Μεσσηνίας, παρόν, ήταν ο Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος επεσήμανε πως το λιμάνι της Καλαμάτας, πρέπει να έχει και τουριστικό και εμπορικό χαρακτήρα , ζητώντας να ξεκινήσει και μια συζήτηση με τους επαγγελματίες για την παραλιακή ζώνη και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εκεί.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο, αξίζει να σημειωθεί πως προκλήθηκε ένα μικρό επεισόδιο, όταν ο πρόεδρος των Λιμενεργατών, Αντώνης Καλογερόπουλος, έθεσε στον υπουργό το θέμα της στέγης ζητώντας του να τιμήσει την υπογραφή του σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, δείχνοντας μάλιστα το σχετικό ΦΕΚ! Εκεί, παρενέβη ο Πέτρος Κωνσταντινέας, αναφέροντα στον πρόεδρο των Λιμενεργατών ότι κάνει πολιτική  και λίγο έλλειψε να… ξεφύγει το επεισόδιο, που χάρη στους ψυχραιμότερους, περιορίστηκε, ευτυχώς μόνο σε λεκτικό!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ