Eurostat : Πάνω από το ένα πέμπτο των Ελλήνων βίωσε βαθιά υλική στέρηση πέρυσι

Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των Ελλήνων διαβιούσε σε συνθήκες βαθιάς υλικής στέρησης το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, το 21,1% των κατοίκων στη χώρα μας δεν είχε αρκετά χρήματα για να εξυπηρετήσει τουλάχιστον τέσσερις ανάγκες που θεωρούνται απαραίτητες ή επιθυμητές για μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Πρόκειται για μείωση της τάξης των 1,3 μονάδων σε σχέση με το 2016, όμως έστω κι έτσι είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υλικής στέρησης στην ΕΕ, πίσω από το 30% που καταγράφηκε στην Βουλγαρία.

Στις αρχές της κρίσης, το 2010, το μερίδιο των Ελλήνων που βίωναν βαθιά υλική στέρηση ανερχόταν σε 11,6%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία, η οποία πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση σε βάθος δωδεκαμήνου, ρίχνοντας το ποσοστό της σοβαρής υλικής στέρησης κάτω από το φράγμα του είκοσι τοις εκατό για πρώτη φορά.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ελλείψεων καταγράφηκαν στην Σουηδία (0,8% με στοιχεία του 2016), στο Λουξεμβούργο (1,6% το 2016) και στην Φινλανδία (2%).

Στο σύνολο της ΕΕ, περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται πως ζούσαν σε συνθήκες σοβαρών υλικών στερήσεων το 2017, ήτοι το 6,7%. Το ποσοστό βαίνει μειούμενο πάντως κάθε χρόνο μετά το απόγειο της ευρω-κρίσης, το 2012, όταν είχε αγγίξει το 10%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένα πρόσωπο ή νοικοκυριό υφίσταται σε βαθιά υλική στέρηση εάν καλύπτει τουλάχιστον τέσσερις από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Δεν μπορεί να πληρώσει εγκαίρως του λογαριασμούς

Αδυνατεί να θερμαίνει επαρκώς το σπίτι

Δεν μπορεί αα τρώει τακτικά κρέας ή ψάρι ή το χορτοφαγικό ισοδύναμο

Δεν καταφέρνει αα απουσιάζει σε διακοπές τουλάχιστον για μια εβδομάδα ανά έτος

Δεν μπορεί να αποκτήσει μια τηλεόραση

Δεν έχει ένα πλυντήριο

Δεν μπορεί να αγοράσει ένα αυτοκίνητο

Δεν έχει τηλέφωνο

Αντιμετωπίζει απροσδόκητα έξοδα

 

skai

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ