
ΛΑΕ: Εθνικό και οικονομικό έγκλημα αποτελεί το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ!
ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Δυναμικό αναμένεται αύριο το απόγευμα στη Μεγαλόπολη, το συλλαλητήριο ενάντια στην πώληση μέρους των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το οποίο κλειδώνει και επίσημα με το νομοσχέδιο… εξπρές που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης και προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία (μονάδες και δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνιτωρυχείων) στο Βορρά και άλλη μια στο Νότο, προκήρυξη του διαγωνισμού ως το τέλος Μαΐου και ολοκλήρωσή του σε ορίζοντα έξι μηνών.
Η αρχή του… τέλους, πλησιάζει λοιπόν, με τους φορείς, φανερά προβληματισμένους, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση η οποία θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης. Σε αυτή, θα λάβει δυναμικά μέρος, η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) τα στελέχη της οποίας στη Μεσσηνία, καλούν όλους να συμμετάσχουν. «Η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μαζί με τα ορυχεία και 100 χιλ. στρέμματα γης συνολικά, συνιστά μείζον πολιτικό έγκλημα», δήλωσε ο Βασίλςη Τσουλάκος, χαρακτηρίζοντας αποικιακού χαρακτήρα το νομοσχέδιο, με το οποίο όπως είπε, η κυβέρνηση ξεπουλά τη βαριά βιομηχανία της χώρας. «Το Νομοσχέδιό τους, όπως και εκείνο του Σαμαρά για τη «μικρή» ΔΕΗ, θα μείνουν στα χαρτιά. Στην προσπάθειά τους αυτή, θα βρουν τη Λαϊκή Ενότητα, τους εργαζομένους και όλη την κοινωνία, απέναντί τους», ανέφερε, επισημαίνοντας πως αύριο στις 6 το απόγευμα, θα ξεκινήσουν λεωφορεία από την Καλαμάτα, στη Νέδοντος, στο ύψος του παλιού ΟΤΕ, για το μεγάλο συλλαλητήριο της Μεγαλόπολης. Κάλεσμα, στους Μεσσήνιους, οι οποίοι όπως εξήγησε έχουν έναν ακόμη λόγο να λάβουν μέρος, απηύθυνε και ο υπεύθυνος Ενεργειακής Πολίτικης της ΛΑ.Ε. Θανάσης Πετράκος. «Αν πετύχει το σχέδιο της κυβέρνησης, που πιστεύουμε πως θα έχει την τύχη εκείνου για τη «μικρή» ΔΕΗ που πέρασε στο θερινό Τμήμα της Βουλής, γι’ αυτό άλλωστε το φέρνει με διαδικασίες εξπρές, θα ανοίξει ξανά το καταστροφικό ενδεχόμενο λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην Κορώνη», σημείωσε ο Θανάσης Πετράκος, που εξήγησε και τους εθνικούς, πέραν των τοπικών, λόγων.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
«Πρέπει να αντιδράσουμε, αφού πρόκειται για εθνικό και οικονομικό έγκλημα. Η λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια η οποία είναι όρος της Ε.Ε., δημιουργήθηκε από το 2001, όταν ιδιωτικοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Από τότε, αυξήθηκαν και τα τιμολόγια, ενώ στην Ελλάδα, έχουμε ήδη, μεγάλη ιδιωτικοποίηση αφού η ΔΕΗ ανήκει τυπικά, κατά 51% στο κράτος, με το 17% να ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει μπει και αυτό για πώληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος, τονίζοντας πως από τις 15.500 εγκατεστημένη ισχύ, οι 8.500 ανήκουν στους ιδιώτες! «Από το 2005 μέχρι σήμερα, έχουμε αύξηση του τιμολογίου 149% και τα μνημονιακά χρόνια 79,4% με φόρους και νέα τέλη», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας ο οποίος τόνισε πως αν πουληθούν οι Μονάδες, δε θα μειωθούν τα τιμολόγια, αλλά θα καταρρεύσει ο ενεργειακός γίγαντας που έχει ηλεκτροδοτήσει τη χώρα. «Δεν μπορεί να υπάρξει χώρα, χωρίς δημόσια ενέργεια, είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα», ανέφερε ο πρώην βουλευτής, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ότι λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αφού η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, στην ερώτηση Χουντή, ήταν ξεκάθαρη ότι η ίδια επέλεξε να πουλήσει Μονάδες. «Στη Μεγαλόπολη πωλούνται όλοι οι εργαζόμενοι σε μια νέα εταιρεία που θα συσταθεί και από τους 1031που εργάζονται σήμερα, θα μείνουν μόνο 28, αφού οι 1003 περνούν σε ιδιώτες», είπε επίσης ο Θανάσης Πετράκος, που απείλησε όσους υπογράψουν πως θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΟΣΟΙ ΥΠΓΡΑΨΟΥΝ
«Αυτοί που θα το υπογράψουν, θα πάνε μέσα για απιστία κατά του Δημοσίου, αφού πωλούν με βάση την τιμή που θα καθορίσει ο εκτιμητής της Κομισιόν και ορίζουν εντολοδόχο για να αξιολογήσει σε κάθε επίπεδο τις προϋποθέσεις των αγοραστών, άρα ο διαγωνισμός δεν θα είναι πλειοδοτικός! Σε άλλο σημείο δε, απαλλάσσεται η Διοίκηση της ΔΕΗ από κάθε ποινική ευθύνη, λέγοντας εκ των προτεραίων πως ότι συμβεί, θα είναι νόμιμο, άρα γιατί την απαλλάσσει και επίσης, δίνει το λιγνιτωρυχείο στη Φλώρινα, χωρίς διαγωνισμό», ανέφερε ο κ. Πετράκος, με το στέλεχος της ΛΑ.Ε. στη Μεσσηνία, Βαγγέλη Μαϊνα, να αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο πέρασμα των χρόνων. «Πριν τη δημιουργία της ΔΕΗ, 418 ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή της ενέργειας, μόνο που οι λαϊκές συνοικίες και η ύπαιθρος, μαζί με τους καλλιεργητές, ήταν βυθισμένες στο σκοτάδι. Δηλαδή, οι ιδιώτες, παρήγαγαν ένα εμπόρευμα που απολάμβαναν μόνο όσοι μπορούσαν να το πληρώσουν», ανέφερε ο κ. Μάινας, ο οποίος φτάνοντας στο σήμερα, έκανε λόγο για «δήθεν επενδυτές που ζητούν εκ των πρότερων δικαιώματα που κανένας δεν θα μπορούσε να τα απαιτήσει στην ελεύθερη αγορά. Αρχικά, να τους παραχωρεί την κιλοβατόρα, κάτω από την τιμή κόστους, ενώ έβαλαν στο… μάτι και τα κομψοτεχνήματα της εκμετάλλευσης των μονάδων παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη», τόνισε, καταλήγοντας πως θέλουν να τελειώσει τη ζωή της η πρώτη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και καλώντας με τη σειρά του , όλους στην κινητοποίηση.