
Η χθεσινή επίσκεψη του Ινδού υπουργού Γεωργίας στην Καλαμάτα: Στα… σκαριά η συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας με εξαγωγές Καλαματιανού ελαιολάδου
Σην Καλαμάτα, φαίνεται πως «κλείδωσε» χθες το μεσημέρι, η συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας, στον πρωτογενή τομέα, καθώς η προοπτική των εξαγωγών, μερικών από τα βασικά μας προϊόντα, μπήκε… σε τροχιά υλοποίησης, μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Μεσσηνίας και της Αγροτικής Βιομηχανίας (ΑΓΡΟ.ΒΙΜ.), του Ινδού υπουργού Γεωργίας Gajendra Singh Shekhawat και υπηρεσιακών στελεχών της χώρας.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Ο Ινδός υπουργός, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Βαγγέλη Αποστόλου, τον Μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισκέφθηκε τα εργοστάσια σε Θουρία και Ασπρόχωμα Αντίστοιχα και έμεινε εντυπωσιασμένος, από την τεχνογνωσία, την ποιότητα και την αξεπέραστη γεύση του Καλαματιανού ελαιολάδου και των ελιών Καλαμών, τα οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να μπουν στα πιάτα των Ινδών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή, καταναλώνουν μόλις μια κουταλιά της σούπας (!) λάδι το χρόνο, τη στιγμή που οι Έλληνες, χρησιμοποιούν 9 λίτρα! Στο πλαίσιο της επίσκεψης και αφού ο Ινδός υπουργός Γεωργίας πείστηκε απόλυτα, τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες παλαιότερα οι δυνατότητες ανάπτυξης νέων σχέσεων στον αγροτικό τομέα. «Η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία έχει αναπτύξει σημαντικά την γεωργία της και υπάρχουν αρκετές επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και πιστεύω ότι οι προοπτικές για τη συνεργασία και την ανάπτυξη αυτών των εμπορικών σχέσεων είναι πολύ ισχυρές», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο εντυπωσιασμένος από το Καλαματιανό λάδι, υπουργός Gajendra Singh Shekhawat, ο οποίος, όπως όλοι οι πολίτες της μεγάλης αυτής χώρας, έχει συνηθίσει να καταναλώνει έλαια τύπου μαργαρίνης. Μάλιστα, ο Ινδός υπουργός γεωργίας, αναφέρθηκε και στους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας του, οι οποίοι όπως είπε θα αυξήσουν τις ανάγκες και για την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, προκαλώντας… χαμόγελα στα κυβερνητικά και όχι μόνο- στελέχη.
«ΣΗΜΑΙΑ» ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
«Αυτήν την ώρα ήδη στην Ινδία, τα ελληνικά, αγροτικά προϊόντα, έχουν την αποδοχή να χαρακτηρίζονται ως brand name στην κοινωνία, με την περίπτωση της ελιάς και του ελαιολάδου της Καλαμάτας, να είναι χαρακτηριστική», δήλωσε από την Καλαμάτα ο κ. Αποστόλου, από την Καλαμάτα, επισημαίνοντας πως τα προϊόντα μας και οι γεωγραφικές ενδείξεις, είναι «σημαία» της χώρας στις επιδιώξεις της για τις εξαγωγές. «Ήδη συζητήσαμε και το πώς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μπορεί και υπάρχουν δυνατότητες να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του υπουργού, στην Καλαμάτα. Αισιόδοξος, δήλωσε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επεσήμανε πως γίνονται πράξη, όσα κατατέθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Τρίπολης. «Είναι ένα ακόμη βήμα για να γίνει πράξη, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αναπροσαρμογή του παραγωγικού μας μοντέλου, την οποία συζητήσαμε στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο και είναι τώρα η ώρα, να γίνει πράξη και στο επίπεδο του ανοίγματος νέων αγορών», δήλωσε ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στάθηκε και στο παρατηρητήριο ελαιόλαδου, το οποίο μελετάται να λειτουργήσει με τη βοήθεια του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. «Βρισκόμαστε επίσης, σε συνεργασία με τον κ. Φωτάκη για να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για την ενίσχυση των επιστημονικών χαρακτηριστικών της παραγωγής, όπως γίνεται και στην ΑΓΡΟΒΙΜ», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος επεσήμανε πως η Ινδία, είναι προνομιακή χώρα για το άνοιγμα της αγοράς του λαδιού, αναφέροντας το παράδειγμα των ποσοτήτων ελαιολάδου, που χρησιμοποιούν οι Ινδοί. «Αν κάνουμε αυτή την κουταλιά που καταναλώνουν, μια… μεγάλη κουταλιά, ουσιαστικά, αυτό, θα απαιτούσε τριπλασιασμό της παραγωγής μας. Ο στόχος βέβαια τώρα, δεν είναι αυτός, αλλά να… πείσουμε, ανερχόμενες αγορές με μεσαίες τάξεις, που είναι πολλαπλάσιες του ευρωπαϊκού πληθυσμού, όπως και η Ινδία, η οποία είναι ένας προνομιακός στόχος», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος το 2016 επισκέφθηκε τη χώρα, ενώ τον Ιούνιο θα επισκεφθεί την Ελλάδα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, η οποία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ)», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, με τα μηνύματα, αν μη τι άλλο, και τις προοπτικές για η χώρα, ιδιαίτερα θετικά.