Όχι από το Συμβούλιο Εφετώ στην έκδοση της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας
Όχι είπε το Συμβούλιο Εφετών στα αιτήματα των αρχών της Μάλτας για την έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα, η οποία φέρεται να αποτελεί μία από τις «πηγές» της δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, που ερευνούσε την υπόθεση των Panama Papers και δολοφονήθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.
Παράλληλα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο διέταξε την άρση της κράτησης της Ρωσίδας η οποία είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και τον περασμένο Μάρτιο παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή της.
Οι δικαστές υιοθέτησαν την εισήγηση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εν μέρει ασαφή, αόριστα αλλά και παράτυπα. Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός μίλησε για ήσσονος σημασίας αδικήματα τα οποία, όπως είπε, δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα.
Η Μαρία Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στην τράπεζα Pilatus Bank και φέρεται να είχε αποκαλύψει στην Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές παναμαϊκής επιχείρησης που εμφανιζόταν να ανήκε στη σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει την Εφίμοβα ως «πηγή» των πληροφοριών της για το σκάνδαλο.
Μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, ενώπιον του συμβουλίου, η Εφίμοβα υποστήριξε ότι στην περίπτωση που εκδοθεί δεν θα έχει δίκαιη δίκη στην Μάλτα όπου, όπως είπε, άλλαξε πέντε δικηγόρους, οι οποίοι-«δούλευαν για συγκεκριμένη πολιτική παράταξη». «Όταν με συνέλαβαν οι αστυνομικοί μου είπαν ότι κακώς τα έβαλα με την τράπεζα όπου εργαζόμουν και ότι καλό θα ήταν να πάρω πίσω ότι είχα καταγγείλει για να με συγχωρέσουν. Τότε αποφάσισα να συνεργαστώ με κάποιον που θα με υποστήριζε. Έκανα έρευνα και βρήκα την δημοσιογράφο, η οποία είχε ασχοληθεί με έρευνες για τη διαφθορά» είπε στο δικαστήριο η 36χρονη Ρωσίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της βρέθηκε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αλλά και ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής David Cusei , ο οποίος μίλησε με μελανά χρώματα για την δικαιοσύνη στη χώρα του.
newsbeast