
Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολες νηστίσιμες συνταγές!
Η νηστεία δεν συμβαδίζει απαραίτητα με πολύ απλές συνταγές που στερούνται φαντασίας και νοστιμιάς. Αν δεν έχετε χρόνο για να προετοιμάσετε το γεύμα σας, οι συνταγές που ακολουθούν θα σας κρατήσουν χορτάτους και ικανοποιημένους την Μεγάλη Εβδομάδα.
από την Όλγα Στάμου
πηγή Pinterest
Φακές σαλάτα με βαλσάμικο
Υλικά
Για τη σαλάτα:
1 χοντρή ροδέλα κρεμμυδιού
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι φακές
5 ντοματίνια
Για τη σάλτσα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
2 κουταλάκια μουστάρδα
8 φύλλα ραντίτσιο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα που βράζει ρίξτε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και τη μια σκελίδα σκόρδο. Προσθέστε τις φακές, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε τα για 25’. Στραγγίστε τις και πετάξτε το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι,το ξίδι, τη μουστάρδα και την άλλη σκελίδα σκόρδο, ανακατέψτε μέχρι να ζεσταθούν(όχι να βράσουν). Τοποθετήστε τις χλιαρές φακές σε ένα μπολ και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα ντοματίνια, το μαϊντανό και τη βινεγκρέτ. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε πάνω στα φύλλα ραντίτσιο.
Σούπα βελουτέ από πατάτα και καρότο
Υλικά
3 πατάτες
3 καρότα
1 κρεμμύδι κομμένο καρέ
2 σκελίδες σκόρδο
50 ml φυτικό βούτυρο
1 δαφνόφυλλο
80 ml λευκό μαρτίνι
1 ½ λίτρο ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο
Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο, σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σκόρδο, τη δάφνη και στη συνέχεια προσθέστε τις πατάτες και τα καρότα. Ανακατέψτε και σβήστε με μαρτίνι. Στη συνέχεια, μόλις εξατμιστεί προσθέστε το νερό και το αλατοπίπερο. Μόλις το νερό πάρει μια βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 20-25 λεπτά. Πολτοποιήστε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ μέχρι το περιεχόμενο της κατσαρόλας να γίνει μια λεία βελούδινη σούπα.
Κριθαράκι με μανιτάρια και πιπεριές
Υλικά
1 πακέτο κριθαράκι χονδρό
2 φλυτζάνια τσαγιού μανιτάρια κονσέρβας κομμένα φέτες
3 καρότα κομμένα σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο
Ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Αλάτι, πιπέρι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Εκτέλεση
Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και σοτάρετέ τα σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντάς τα μέχρι να μαραθούν. Προσθέσθε τις ντομάτες, ½ ποτήρι νερό, αλατοπίπερο, ζάχαρη και αφήστε το να μαγειρευτεί για 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανάψτε το φούρνο στους 180. Αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα και προσθέστε 3 ποτήρια χλιαρό νερό σε ένα από τα οποία έχετε διαλύσει μια μεγάλη κουταλιά της σούπας πελτέ. Βάλτε και το κριθαράκι και ψήστε το για ακριβώς 15 λεπτά.