Άνοιξε χθες αυλαία το σεμινάριο που κάνει τον χορό, «φωνή» για τα άτομα με αναπηρίες!
Αυλαία, άνοιξε χθες στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στην Καλαμάτα, το θεωρητικό και βιωματικό σεμινάριο, που αποτελεί μέρος του project «Dancing My Way» και αφορά στα άτομα με αναπηρίες. Το σεμινάριο, που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ και του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), επικεντρώνεται στη χρήση του χορού ως μέσου θεραπευτικής προσέγγισης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και καλλιτεχνικής έκφρασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
Στο πλαίσιό του, διοργανώνεται σειρά δράσεων, αφού ο χορός, μπορεί να γίνει… η φωνή, πολλών ατόμων με προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να εκφραστούν διαφορετικά. «Αυτή η ιδέα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από την Κατερίνα Κασιούμη, η όποια αφουγκράστηκε την ανάγκη των ΑμεΑ στην Καλαμάτα, να έρθουν σε επαφή με τον χορό», δήλωσε η υπεύθυνη του σεμιναρίου, Σοφία Δρούμπαλη, μιλώντας για την καθηγήτριά της, όταν ήταν επτάμιση ετών και φοιτούσε στη Σχολή Χορού της Καλαμάτας, με την οποία είχε επαφές σε διαφορετικά στάδια της ζωής της.
«Όταν πήρα το πτυχίο μου στην Αθήνα, ήταν επίσης δίπλα μου και γνώριζε ότι εξειδικεύομαι σε κάτι αντίστοιχο στο Λονδίνο. Έτσι, ήρθε σε επαφή μαζί μου, καθώς ήθελε να δημιουργήσει κάτι εξειδικευμένο και ποιοτικό κι εγώ με τη σειρά μου, την έφερα σε επαφή με κορυφαίους καθηγητές στο εξωτερικό και ειδικότερα σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο εκ των οποίων θα έρθουν φέτος και θα συμμετάσχουν στο πρότζεκτ «Dancing my way» στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας», ανέφερε η κα Δρούμπαλη, τονίζοντας πως η κίνηση, είναι ο πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας κάθε ατόμου. «Η μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ μητέρας και βρέφους, είναι αυτή που μας επιτρέπει να εξελιχθούμε αναπτυξιακά, σε όλα τα επίπεδα. Για άτομα τα οποία μπορεί να βιώνουν το τι σημαίνει διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός ή η νοητική υστέρηση, για τα οποία η κίνηση είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην επικοινωνία τους, ο χορός, αποτελεί τη… φωνή τους, τόσο για να επικοινωνήσουν με την ταυτότητά τους και στοιχεία του εαυτού τους που δεν είχαν ανακαλύψει, όσο και για να τους ακούσουμε εμείς και να επικοινωνήσουμε μαζί τους», δήλωσε η Σοφία Δρούμπαλη, επισημαίνοντας το μήνυμα, για την ένταξη των ατόμων αυτών στο κοινωνικό σύνολο.
Το σεμινάριο πέρα από τη διάλεξη, ανοιχτή σε γονείς – συνοδούς και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, παρουσιάζει τον τρόπο οργάνωσης ενός μαθήματος θεραπευτικού χορού, καθώς και τα κριτήρια επιλογής του, ενώ περιλαμβάνει και εκπαιδευτικό – βιωματικό εργαστήριο για τους συνοδούς των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Κάθε μέρα των εργαστηρίων θα έχει και διαφορετική θεματική, η οποία θα διερευνηθεί περαιτέρω από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και συγκεκριμένα, «Δες Με», «Μειώνοντας την Απόσταση» και «Ιχνογραφώντας τον Χορό μου».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ
«Η συνεργασία του Δήμου με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) δεν ξεκίνησε τώρα, είναι διαχρονική. Ο Δήμος, μας στηρίζει στο έργο μας, όπως και η Κοινωφελής Επιχείρηση, η πρόεδρος της οποίας έχει ενεργοποιήσει όλες τις Σχολές όπου κάθε εβδομάδα εκπαιδεύουν τα άτομα με αναπηρία και τους ευχαριστούμε», δήλωσε η διοικητικά υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ, Ιωάννα Καραμήτρη, με την επιστημονικά υπεύθυνη Χριστίνα Μακρίδη, να στέκεται στα θεραπευτικά του οφέλη. Την Καλαματιανή Σοφία Δρούμπαλη, ευχαρίστησε και η διευθύντρια της Σχολής Χορού Θώμη Σταμούλη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΔΡΟΥΜΠΑΛΗ
Η Σοφία Φ. Δρούμπαλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου έλαβε την πρώτη της εκπαίδευση στον σύγχρονο και κλασικό χορό, φοιτώντας στο προεπαγγελματικό τμήμα (Φυτώριο) της Δημοτικής Σχολής Χορού. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» (2014) και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (2013). Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (Master of Arts) στην Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού (Dance Movement Psychotherapy, Goldsmiths University of London, 2017). Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια χορού, εκπαιδευτικός και ως μέλος ομάδας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών στην Πάτρα και στην Αθήνα. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται στο Λονδίνο ως χοροθεραπεύτρια και καθηγήτρια θεραπευτικού χορού σε άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινότητες προσφύγων.
Γεωργία Αναγνωστοπούλου