Έπιασαν… δουλειά οι εργολάβοι για το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας!
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και πάλι τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας, τα οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν και να συμβάλλουν στη θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μπροστά σε έναν κίνδυνο που παραμένει ορατός!
Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα άλλωστε και αρκετές περιοχές του διευρυμένου Δήμου, εξακολουθούν να… μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες που έπνιξαν ανθρώπους, περιουσίες και όνειρα, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, με τα έργα αυτά, να είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και να εξελίσσονται, ευτυχώς, ικανοποιητικά. «Αυτή τα τη στιγμή, πραγματοποιούνται τα δίκτυα κοντά στον Νοσοκομείο και γύρω από τον Αντικάλαμο, καθώς ολοκληρώνονται οι υποδομές στη Σπερχογεία. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και πιστεύω πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα τελειώνουν ταυτόχρονα και οι δύο φάσεις που θα οχυρώσουν την περιοχή, η οποία αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα διαχείρισης των ομβρίων, από το Ασπρόχωμα, τον Αντικάλαμο, το Καλάμι, τη Σπερχογεία και τη Θουρία», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Ύδερεσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ ) Δημήτρης Βεργόπουλος, θυμίζοντας πως ο συνολικός προϋπολογισμός τους, είναι 5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί και η χρηματοδότηση της τρίτης φάσης του έργου, από Παναγίτσα έως Νέδοντα, για την οποία, αναμένεται η δημοπράτηση. «Το έργο της πρώτης φάσης που υλοποιείται επί της εθνικής οδού, στο ύψος από το Νοσοκομείο μέχρι και τη Θουρία, προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ενώ έχει ξεκινήσει και η δεύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Βεργόπουλος, με τα μηχανήματα να έχουν πιάσει για τα… καλά, δουλειά στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου και την ελπίδα τα έργα να τελειώσουν, έγκαιρα, να μοιάζει βάσιμη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΟΙ ΟΣΜΕΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΑΚ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Η ΔΕΥΑΚ, μεριμνά παράλληλα, για το κλείσιμο μιας ακόμη, μεγάλης και ανοιχτής πληγής, αυτής που αφορά στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, σε δυο – τρεις μήνες θα επαναλειτουργήσουν τα μηχανήματα για τη διαχείριση της λυματολάσπης εκεί, με την ελπίδα το πρόβλημα να λυθεί ριζικά με απόφαση του υπουργείου, για την υλοποίηση εκεί, ενός πραγματικά αναγκαίου έργου, το οποίο έχει μείνει πίσω. Ως προς την περιβαλλοντικής επιβάρυνση και την έντονη δυσοσμία, ο Δημήτρης Βεργόπουλος, εξέφρασε εν μέρει, την ικανοποίησή του από την ανακοίνωση της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, που αποδεικνύει ότι οι άσχημες οσμές και τα προβλήματα της ρύπανσης, οφείλονται σε κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες ενδεχομένως εναποθέτουν τα λύματα τους στα κανελέτα και στα ρέματα. «Η ΔΕΥΑΚ κάνει όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και έχουν ενταθεί οι έλεγχοι των βυτιοφόρων. Από πλευράς Βιολογικού, δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης και γι’ αυτό υπάρχουν αρμόδιοι φορείς που θα το διαλευκάνουν», δήλωσε ο πρόεδρός της, σχολιάζοντας παράλληλα και το πρόστιμο των 15 χιλ. ευρώ που επιβλήθηκε από την Περιφέρεια και μοιάζει αν μη τι άλλο… οξύμωρο. «Έχει συνταχθεί έγγραφό που έχει αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου αναφέρεται πως η ΔΕΥΑΚ πραγματοποιεί προσωρινά αδρανοποίηση της λυματολάσπης και πως έχει καταθέσει πρόταση – μελέτη με τις αδειοδοτήσεις στο ΥΠΕΜΕΡΑ αλλά αντίστοιχο έργο, δεν χρηματοδοτήθηκε πουθενά στην Ελλάδα. Έχουμε τη διάθεση και περιμένουμε αν το υπουργείο απαντήσει στα έγγραφα, να επιβαρυνθούμε το κόστος μεταφοράς και να μεταφέρουμε τη λυματολάσπη στο χώρο που το υπουργείο ή η Περιφέρεια θα μας υποδείξει, έχοντας νόμιμα οι ίδιοι αδειοδοτήσει», δήλωσε κατηγορηματικά ο Δημήτρης Βεργόπουλος.
Γεωργία Αναγνωστοπούλου