Απονομή σήματος «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» στο Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ».

“Τo σήμα για το «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» απονεμήθηκε στο Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» για το Φεστιβάλ «Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Στούπα, 100 + 1 χρόνια μετά», που διοργανώνει για τον Σεπτέμβριο 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυτό το σήμα χαρακτηρίζοντας το 2018 «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» (ΕΕΠΚ 2018), με στόχο να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας.

Στο Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 δίνεται έμφαση στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία, στη συμβολή της στην οικονομία, στο ρόλο της στην ευρωπαϊκή πολιτιστική διπλωματία, στη σπουδαιότητα της διαφύλαξής της για τις μελλοντικές γενιές.

Το σήμα απονέμεται κατόπιν ελέγχου και αξιολόγησης της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ομάδας Εργασίας ΕΕΠΚ 2018 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε χώρους και θεσμούς οι οποίοι προβάλουν και συμβολίζουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, τις αξίες και την ευρωπαϊκή ιστορία. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ θα χρησιμοποιήσουν την Οπτική Ταυτότητα του Έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 μαζί με το μήνυμα (slogan): «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον» και το hashtag: #EuropeForCulture, σε όλες τις δράσεις του θεσμού, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιούνται χιλιάδες δραστηριότητες και εορτασμοί σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες θα υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με βασικούς εταίρους (Συμβούλιο της Ευρώπης, UNESCO, ICOMOS και άλλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς).

Η πολιτιστική μας κληρονομιά βρίσκεται παντού γύρω μας˙ στις πόλεις μας, στα τοπία μας και στους αρχαιολογικούς μας χώρους, στη λογοτεχνία, στην τέχνη, στα αντικείμενα, στις δεξιότητες χειροτεχνίας, στις ιστορίες, στις γεύσεις, στα τραγούδια και στις ταινίες. Είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους και μας ενώνει μέσα από την ποικιλομορφία της!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ