Γενναίο… μαχαίρι σε δάνεια Εργατικής Κατοικίας και μέτρα ανακούφισης ανακοινώθηκαν χθες στην Καλαμάτα

Μπορεί να μας χωρίζει μια ανάσα από το Πάσχα, όμως το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και ειδικός συνεργάτης του γενικού γραμματέα Αντρέα Νεφελούδη, Μάριος Μουζάλας, ήρθε χθες στην Καλαμάτα, σαν άλλος… Άγιος Βασίλης, ανακοινώνοντας μια σειρά από ευχάριστες ειδήσεις για τους δανειολήπτες Εργατικών Κατοικιών.

Μετά την επίσκεψή του στην πόλη, το περασμένο καλοκαίρι, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους αυτούς και «κλείδωσε» η μείωση των τιμών ανά τμ, ο κ. Μουζάλας, επέστρεψε, ανακοινώνοντας νέα ανακουφιστικά, και αν μη τι άλλο δελεαστικά μέτρα, για όλους του δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Συγκεκριμένα, ο ειδικός συνεργάτης του γενικού γραμματέα, ανακοίνωσε σειρά μειώσεων στα στεγαστικά δάνεια, αυτής της μορφής, λύνοντας – εν μέρει τουλάχιστον- τον «γόρδιο δεσμό» της του τέως ΟΕΚ. «Πριν από λίγες ημέρες, βγήκε μια υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τα δάνεια που έχουν πάρει οι δικαιούχοι του ΟΕΚ αποκλειστικά από τον «κουμπαρά» του τέως Οργανισμού», ανακοίνωσε ο κ. Μουζάλας, κάνοντας λόγος για 82.000 περίπου δανειολήπτες, το 70% των οποίων, έχουν ληξιπρόθεσμε οφειλές και τόκους υπερημερίας, που έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και το 50% των οφειλών τους. «Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι η κατάσταση ήταν αδιέξοδη, ένας βραχνάς γα τους ανθρώπους, όπου η λογική της «τιμωρίας» του τόκου υπερημερίας, αντί να τους συνετίσει, τους οδήγησε να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από τη δυνατότητα να καλύψουν την υποχρέωσή τους», δήλωσε το στέλεχος του υπουργείο, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη λήψη μέτρων, ώστε να μπορέσουν με αξιοπρέπεια να… αποτινάξουν, αυτήν την υποχρέωση οι εν λόγω δανειολήπτες!

 ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

«Από το 2016 – 17΄,  ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 54 εκατ. ευρώ από δόσεις δανειοληπτών, ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκαν 48 εκατ. καινούριες οφειλές και χρέη! Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο του δανεισμού, είναι 1 δισ. 860 εκατ. ευρώ, καταλαβαίνει πως η υπόθεση πήγαινε στο… πουθενά! Μια βασική εκτίμηση, είναι πως και αυτό το μέτρο, όπως και οι κατοικίες, πάλι χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια ενός πολιτικού παιχνιδιού εξάρτησης, αφού το 2004 προεκλογική χρονιά, ανέβηκαν τα δάνεια κατά 153% σε σχέση με το 2003, ενώ το 2007 στο 753% σε σχέση με το 2006», ανέφερε ο Μάριος Μουζάλας, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή, διαιωνίζεται από τη δεκαετία του 1970. Προχωρώντας στις γενναίες αποφάσεις της κυβέρνησης, που προκαλούν αίσθηση, ανέφερε:

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ

«Όποιος έχει οφειλή μέχρι και 6.000 ευρώ, διαγράφεται το δάνειό του και όποιος έχει καλύψει το 60% του δανείου, επίσης το δάνειό του διαγράφεται. Παράλληλα, διαγράφονται όλοι οι τόκοι υπερημερίας και όσοι έχουν καταβληθεί, θεωρούνται καταβληθέν κεφάλαιο. Έτσι από τους 82.000 υπόχρεους περίπου, μένουν μόλις 30.000, αφού τα δάνεια των υπολοίπων διαγράφονται! Στην ουσία, είναι δάνεια που έχουν αποπληρωθεί και είναι φορτωμένα με όλους τους τόκους υπερημερίας», εξήγησε ο κ. Μουζάλας, που ανακοίνωσε μέτρα και για εκείνους που παραμένουν σε δανεισμό. «Θα έχουμε οριζόντια μείωση του δανειακού τους κεφαλαίου, 15% και στη συνέχεια για τις ευάλωτες ομάδες, εκείνους τους δικαιούχους που έχουν δηλαδή, μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια, παρέχεται πρόσθετη μείωση 10%! Πρόκειται για συνταξιούχους, χήρους και χήρες, μονογονεϊκές οικογένειες  ή με μέλη ΑμεΑ, ανίκανα να εργαστούν». Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως οι δε πολύτεκνοι, θα έχουν πρόσθετη μείωση 20%! «Επίσης, επιμηκύνουμε την αποπληρωμή κατά 10 χρόνια, άρα η μέση μηνιαία δόση, ανάλογα με τις οφειλές, θα είναι 50 με 70% μικρότερη από αυτή που έπρεπε μέχρι σήμερα να καλύψουν, ενώ αν η μηνιαία δόση, υπερβαίνει το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, μπορεί ο δανειολήπτης, να ζητήσει να πληρώνει μέχρι αυτό το 10% και ο χρόνος, θα παρατείνεται ανάλογα.  Αν κάποιος, μπορέσει και το καλύψει το υπόλοιπό του, ώστε να φτάσει στο 60% του δανείου του μέσα σε μια 5ετία, έχει 40% έκπτωση και όποιος στα 8 χρόνια, καλύψει το 80% του δανείου του, έχει ένα πρόσθετο 20%, πιστεύοντας πως έτσι, ο καθένας, θα βρει τη λύση στο πρόβλημά του για να εξοφλήσει το  δάνειό του και να λάβει τους τίτλους ιδιοκτησίας», υπογράμμισε το στέλεχος του υπουργείου, που αναφέρθηκε και στους ανέργους δικαιούχους:

«Οι άνεργοι δικαιούνται με αίτηση, να εξαιρεθούν για 6 μήνες και επαναληπτικά έως και 3 χρόνια, ώστε να μην έχουν το επιπλέον άγχος ότι χρωστούν τη δόση, χωρίς να έχουν κάποια επίπτωση», είπε ο κ. Μουζάλας, που προκάλεσε αίσθηση και με έναν παραλληλισμό, τονίζοντας πως «όλοι ζούμε λίγο πολύ μια ίδια πραγματικότητα και ο προϋπολογισμός μας εξοκείλει», σε μια προσπάθεια να πείσει πως κατανοεί τον πολύ κόσμο, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα!

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα μάλιστα, από μόνος του, αναφέρθηκε στη λήψη αυτών των μέτρων, τα οποία όπως είπε, δεν είναι μέτρα καλών ανθρώπων ή φιλανθρωπίας, αλλά κεντρικής επιλογής της κυβέρνησης και του υπουργείου. «Αποτελούν την προϋπόθεση να ασκήσουμε καινούρια στεγαστική πολιτική, η οποία δεν θα βασίζεται ούτε στην κερδοσκοπία που συναντήσαμε στις Εργατικές Κατοικίες, ούτε να θέτουμε τους δικαιούχους σε πολιτική ομηρία. Αυτό που έκανε μόνος του ο δανειολήπτης, με αποτέλεσμα να υφίσταται συνέπειες, μπορεί να το κάνει κανονικά, χωρίς επιβαρύνσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού. Το ξέρουν καλά, ότι πάντα πριν τις εκλογές, οι διάφοροι πολιτικάντηδες τους έταζαν πως: «θα ψηφίσετε εμένα και θα στο λύσω» ή «μην πληρώνετε, δε σας ενοχλώ και με ψηφίζετε». Θέλουμε να ξαναδημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Οργανισμό και να αποκαταστήσουμε τις έννοιες της πραγματικής αλληλεγγύης. Αν σκεφτεί κανείς πως έχουμε 120.000 οικογένειες που έπρεπε να είναι χαρούμενες, αλλά βρίσκουμε 120.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος από το παιχνίδι εξάρτησής τους που στήθηκε, από την κάθε κυβέρνηση, το οποίο καλούνται να το καλύψουν οι ίδιοι με τις νέες εισφορές», δήλωσε ο Μάριος Μουζάλας, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν δυστυχώς επίσημα στοιχεία και αριθμοί, και μιλώντας για έναν ακόμη… «γόρδιο δεσμό», που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΟΕΚ έδινε δάνεια και με επιδότηση επιτοκίου, στέλνοντας τους δικαιούχους στις τράπεζες για δάνειο. «Αυτά δεν είναι δικά μας λεφτά και δεν μπορούμε να τα ρυθμίσουμε, πέραν της συνεννόησης με τις Τράπεζες και δυστυχώς, μέσα στα περίεργα… που βρήκαμε, δεν βρήκαμε στοιχεία, για το πόσοι είναι αυτοί! Παραμένει όμως, το τρίτο μεγάλο στοίχημα ώστε να μπορέσουμε άμεσα, να πάμε σε μια άλλη στεγαστική πολιτική, που θα στηρίζεται στην κάλυψη της πραγματικής ανάγκης στέγης του εργαζόμενου και όχι στην καλλιέργεια της ιδέας της ιδιοκτησίας, βάση της οποίας την πάτησε πολύς κόσμος», δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου, επισημαίνοντας καταληκτικά πως η κυβέρνηση δεν ξεχνά –όσο και αν αυτό φαντάζει κάπως οξύμωρο, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα- όλους όσοι είναι στην αγορά εργασίας και δεν έχουν πάρει καμία στεγαστική συνδρομή και αντιμετωπίζουν υψηλότατα ενοίκια και εξώσεις. Μιλώντας γι’ αυτούς, είπε πως θα μελετηθούν ουσιαστικά μέτρα, όχι όμως δανεισμός.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ