13-22 Ιουλίου το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια!

Τρεις μήνες νωρίτερα από το σύνηθες ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας, 19 Μαρτίου, το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αθήνα, παρουσία δύο υπουργών που στηρίζουν με πάθος τον θεσμό του Φεστιβάλ της πόλης μας, της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απηύθυνε χαιρετισμό και εξήρε την συμβολή του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας στην προβολή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Όπως είπε χαρακτηριστικά “το Φεστιβάλ εδώ και 24 χρόνια έχει βάλει την Καλαμάτα στον διεθνή χάρτη στον τομέα του χορού και όχι μόνο” και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά της Βίκυς Μαραγκοπούλου στο Φεστιβάλ επί 21 χρόνια αλλά και στη δημιουργία κατάλληλης υποδομής, εννοώντας φυσικά το Μέγαρο Χορού, ενώ τόνισε ότι “το Φεστιβάλ με τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια αποκτά μία νέα δυναμική με τον χορό να συνομιλεί με τις υπόλοιπες Τέχνες σε διάφορες γωνιές της πόλης, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κας Μαραγκοπούλου να συνδεθεί η τοπική κοινωνία με ένα διεθνές γίγνεσθαι”, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού, “η κάθε πόλη να αποκτήσει μία ταυτότητα δική της, να αποκτήσει εξωστρέφεια και να συνδεθεί με το διεθνές γίγνεσθαι”. Το Φεστιβάλ λοιπόν είναι, όπως είπε η Υπουργός, “ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης”.

Η κα Κονιόρδου είπε ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων που εξασφαλίζουν μία πολύ σοβαρή υποστήριξη της πολιτείας προς το Φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια και έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση που άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στη διεθνή εμβέλεια του Φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του Φεστιβάλ με όλα τα δυνατά μέσα παρά τους οικονομικούς περιορισμούς των καιρών.

Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά “ιδιαιτέρως σημαντική”, καθώς “οι περσινές εξαγγελίες”, όπως είπε “γίνονται πράξη”. “Η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ γίνεται για πρώτη φορά σε βάθος 3ετίας”, προσθέτοντας ότι “μία τόσο σημαντική διοργάνωση δεν μπορεί να χρηματοδοτείται κάθε χρονιά την τελευταία στιγμή και να ψάχνουμε να βρούμε πόρους για να καλύψουμε τις ανάγκες του Φεστιβάλ”.

Ο υπουργός στο σημείο αυτό εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων που συνέβαλαν στο γεγονός αυτό, του Δήμου Καλαμάτας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οκονομίας. “Αυτή η συνεργασία δίνει τη δυνατότητα της χρηματοδότησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με 1,2 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι και το 2020”. “Αυτό”, είπε αφού συνεχάρη τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, “δίνει τη δυνατότητα στο ίδιο το Φεστιβάλ για έναν σοβαρό προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί ένας τόσο σοβαρός θεσμός όσο το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας παρά να έχει έναν προγραμματισμό που εξελίσσεται σε βάθος χρόνου. Αυτό έγινε δυνατό με τη συνένωση των δυνάμεων των φορέων που αναφέρθηκαν προηγουμένως”.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία του υπουργείου του με το Πολιτισμού αποδίδει καρπούς με τη χρηματοδότηση Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα. Ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε, τέλος, τον Δήμο Καλαμάτας και τον δήμαρχο προσωπικά για την προσπάθεια να σταθεί το Φεστιβάλ στα πόδια του τις δύσκολες, οικονομικά, χρονιές που πέρασαν.

“Τώρα που σιγά σιγά η οικονομία ανακάμπτει είναι και δικό μας στοίχημα να στηρίξουμε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια για την πόλη της Καλαμάτας, για τη Μεσσηνία αλλά και για το σύνολο της χώρας”, είπε ο υπουργός κλείνοντας.

Στο σημείο αυτό η κα Κονιόρδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνει επιχορηγήσεις σε ομάδες χορού και κατόπιν προτροπής του δημάρχου που… μισοαποκάλυψε τα “ωραία νέα” είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός και νέο σχέδιο και για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να μην καθυστερεί η χρηματοδότησή τους.

Π. ΝΙΚΑΣ: “ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ”…

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, ευχαρίστησε από καρδιάς του δύο υπουργούς που ήταν παρόντες ενθυμούμενος ότι αρκετές φορές τα 11 χρόνια δημαρχίας του οι αρμόδιοι υπουργοί συχνά ήταν απόντες από τη συνέντευξη Τύπου. “Πολλές φορές ήμαστε μόνοι μας εδώ”, είπε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό “δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο θεσμό”.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Αλέξη Χαρίτση και την κυβέρνηση που με τη στήριξή τους το Φεστιβάλ εξασφάλισε τους οικονομικούς πόρους για τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που θα διευκολύνει τον καλλιτεχνικό του σχεδιασμό ενώ θα εξοικονομηθούν και χρήματα τα οποία κάθε χρόνο το Φεστιβάλ αναγκαζόταν να σπαταλήσει σε ακριβά αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία επειδή τα χρήματα εισέρχονταν στο ταμείο του την τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο ο δήμαρχος χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως την “σπουδαιότερη βοήθεια και καλύτερη στήριξη” για το Φεστιβάλ.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε ειδική μνεία στην απελθούσα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη, η οποία παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και την ευχαρίστησε δημόσια για τη στήριξή της στο Φεστιβάλ στην πιο δύσκολη στιγμή του κατά την αποχώρηση της κας Μαραγκοπούλου δύο χρόνια πριν και κατά την περσινή διοργάνωσή του.

Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα μέσα Απριλίου θα πιστοποιηθεί η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών στο Μέγαρο Χορού από γερμανική εταιρεία για να προγραμματιστεί η λειτουργία του και θα ακολουθήσει πανελλήνιος διαγωνισμός για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, ζητώντας δημόσια από τους δύο παριστάμενους υπουργούς στήριξη και τεχνική βοήθεια για να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε το Μέγαρο Χορού, “αυτό το σπουδαίο έργο”, όπως το χαρακτήρισε, να γίνει ο “φάρος πολιτισμού της Νοτίου Πελοποννήσου και να συνδεθεί με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μέγαρο Μουσικής κ.ά και να είναι ένα σημείο αναφοράς”.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά την κρίση που πλήττει την χώρα καμμία πολιτιστική εκδήλωση δεν έχει καταργηθεί στον Δήμο Καλαμάτας αλλά αντίθετα αυξάνονται, ενώ πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου σε πηγαδάκι δημοσιογράφων είπε κλείνοντας το μάτι: «Το 2021 θα είμαστε πολύ δυνατοί»!

Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι “σκοπός της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι τα χρήματα που διέθεσε η κυβέρνηση να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κρατήσουν και για παραπάνω από τα τρία χρόνια”. Ο δήμαρχος Καλαμάτας έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας την κυβέρνηση για τη στήριξή της και τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά.

ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!

Η Λίντα Καπετανέα, ενεργή χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού, βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και πριν ακόμη από τη συνέντευξη και την παρουσίαση του προγράμματος έχει δώσει το στίγμα της με τη συνεργασία με τον νέο γραφίστα του Φεστιβάλ, τον Mike Rafail, ο οποίος είναι επίσης φωτογράφος και κινηματογραφιστής και δημιούργησε τη νέα εικαστική ταυτότητα με το λογότυπο του Φεστιβάλ να μην είναι ποτέ το ίδιο, αλλά να αλλάζει σχήμα και μέγεθος σ’ ένα διαρκές γραφιστικό παιχνίδι με το αρκτικόλεξό του στα αγγλικά, το KDF.

Όπως είχε πει ο ίδιος σχετικά με το νέο λογότυπο που δημιούργησε για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας: «Θέλαμε ένα λογότυπο δυναμικό, που να μπορεί να μεταμορφώνεται όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα, που παρά τα γενικά του γνωρίσματα, πλάθεται, πιέζεται, τρέχει, στέκει ακίνητο, αγωνίζεται, κοιμάται, αισθάνεται, αναπνέει, ζει, φθείρεται, καταστρέφεται, αναγεννάται… Τα τρία γράμματα του KDF εμμένουν στη φύση του χορού ως μορφή γλώσσας. Ταυτόχρονα αποτελούν ένα σταθερό σύνολο από το οποίο πηγάζει η ελευθερία για ανεξάντλητες δυνατότητες εφαρμογών στο σύνολο του επικοινωνιακού υλικού σε ό,τι αφορά τη μορφή, τη διάταξη, τα χρώματα, την καθαρότητα, τη λάμψη, την υφή, το βάθος».

Άλλη μία καινοτομία που μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν οι χάρτινοι, πλέον, φάκελοι με το δημοσιογραφικό υλικό αντί των πλαστικών που διανέμονταν τα τελευταία χρόνια. Οι φάκελοι ήταν διακοσμημένοι στο χέρι με τον αριθμό 24 ζωγραφισμένο με πινέλο (σε διαφορετικά σχήματα στον κάθε φάκελο) και ένα αυτοκόλλητο με το λογότυπο του Φεστιβάλ σε διάφορα χρώματα.

Πριν παρουσιάσει το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς και τον δήμαρχο Καλαμάτας, αναφέρθηκε στην Βίκυ Μαραγκοπούλου και την προσφορά της στο Φεστιβάλ, καθώς και στην Κατερίνα Κασιούμη που σήκωσε άξια το βάρος της διαδοχής, έργο ομολογουμένως καθόλου εύκολο και ευχήθηκε να φανεί αντάξιά τους.

Η κα Καπετανέα είπε επίσης ότι “το Φεστιβάλ της Καλαμάτας ήταν και θα είναι πάντα η κορυφαία στιγμή συνάντησης των καλλιτεχνών του χορού στη χώρα μας. Ο χορός είναι μία ανθρώπινη ανάγκη και το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας μου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστώ την απέραντή μου αγάπη γι’ αυτή την Τέχνη”.

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια συνέχισε λέγοντας ότι ο στόχος δικός της και των συνεργατών της με τη βοήθεια του άξιου, όπως είπε, δυναμικού της ΦΑΡΙΣ, είναι να δημιουργήσει ένα Φεστιβάλ δυναμικό, ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, σε κοινό όλων των ηλικιών, στις Τέχνες, στις συνεργασίες, αφοσιωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα”.

“Πιστεύω σ’ ένα Φεστιβάλ που θα αναδεικνύει τον ανεξάρτητο διάλογο του χορού με όλες τις Τέχνες και θα προωθεί τον στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό. Επίσης πιστεύω σ’ ένα Φεστιβάλ με δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σεμινάρια, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις, έτσι ώστε το δεκαήμερο του Φεστιβάλ να είναι μια γιορτή της δουλειάς του χειμώνα”, είπε ακόμη η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια γεμίζοντάς μας χαρά!

Η κα Καπετανέα έκλεισε τον λόγο της ευχαριστώντας την ομάδα της για την προσπάθειά τους να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ τόσο νωρίς, ώστε να συμβαδίσει με τα Φεστιβάλ του εξωτερικού.

(Σ.σ. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το φετινό πρόγραμμα είχε κλείσει ήδη από τα Χριστούγεννα λόγω της εξασφάλισης της χρηματοδότησής του, κάτι που μπορεί να κατεβάσει τον προϋπολογισμό του μέχρι και δέκα χιλιάδες ευρώ λόγω της έγκαιρης κράτησης των εισιτηρίων και των καταλυμάτων για τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες).

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ πριν παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα και τις ομάδες που θα δούμε φέτος επί σκηνής ανέφερε ότι για πρώτη φορά το Φεστιβάλ αποκτά εικαστική ταυτότητα αναζητώντας ανάμεσα στο κοινό τον δαιμόνιο γραφίστα Mike Rafail που όπως είπαμε και πιο πάνω πλάθει το αρκτικόλεξο του Φεστιβάλ κατά βούληση!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με τη βοήθεια ενός πολύ καλοφτιαγμένου βίντεο η καλλιτεχνική διευθύντρια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού παρουσίασε το πλουσιοπάροχο φετινό πρόγραμμα, τις ομάδες και τους χορογράφους που δε θα χορέψουν μόνο στις συνήθεις σκηνές του Μεγάρου Χορού αλλά και στις γνωστές “πιάτσες” στον δημόσιο χώρο.

H φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε δημιουργούς και δασκάλους με πολύπλευρη δραστηριότητα και σε μεγάλους ερμηνευτές που εξερευνούν και δοκιμάζουν τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ καλούνται να αναλογιστούν τις πραγματικές τους δυνάμεις εμπνεόμενοι από τα παραδείγματα χορευτών, ακροβατών, εικαστικών, μουσικών και ποιητών, που συνεχώς δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος, της κίνησης και της ύπαρξης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από γλυπτική και σύγχρονο τσίρκο μέχρι ζωγραφική και street dance, με έργα που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει 14 παραγωγές στο Μέγαρο Χορού (επτά στην Κεντρική Σκηνή και επτά στο Στούντιο), 8 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας κάθε μέρα στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο, έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj με τίτλο “Inhancutilitatem” στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού και μία μουσική βραδιά επίσης με ελεύθερη είσοδο. Πλούσιο είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, με δύο επαγγελματικά σεμινάρια χορού, ένα masterclass, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.

Ως προς το κυρίως πρόγραμμα παραστάσεων στο Μέγαρο Χορού, από τις δεκατέσσερις συνολικά παραστάσεις, οι έντεκα είναι από ομάδες του εξωτερικού –εκ των οποίων οι επτά πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα– και οι τρεις από ελληνικές ομάδες.

Οι παραστάσεις των τριών ελληνικών ομάδων είναι η παράσταση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου “In case of Loss”, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Καλαμάτας που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, η παράσταση “Aνώνυμο” της Τζένης Αργυρίου, μία συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και η παράσταση “The Art of Dying” των Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Απριλίου, ενώ η έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα γίνει στις 3 Ιουλίου.

Τα εισιτήρια στην Κεντρική Σκηνή θα κοστίζουν 15 ευρώ και 12 το φοιτητικό/μειωμένο, ενώ για την παράσταση Cartoon της Anton Lachky Company στις 18 Ιουλίου θα κοστίζουν 10 ευρώ. Το Στούντιο του Μεγάρου θα έχει γενική είσοδο 12 ευρώ. Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία και τις παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι φυσικά ελεύθερη.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια καθώς και την αναλυτική περιγραφή για την κάθε παράσταση θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.kalamatadancefestival.gr ή αν δεν είστε ηλεκτρονικοί τύποι… αύριο και πάλι εδώ θα τα πούμε αναλυτικά για την κάθε παράσταση!

 

Υ.Γ. Ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ είναι 460.000 ευρώ με… πτωτικές τάσεις!

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ