4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς: Στην Αμερική… η χάρη των προνομίων του μεσσηνιακού ελαιολάδου με τριετή επιστημονική μελέτη!

Με μια σειρά  από σημαντικές ειδήσεις και νέα δεδομένα για τον «πράσινο χρυσό» της Μεσσηνίας και νούμερο ένα εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, έριξαν αυλαία, οι εργασίες του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite στην Καλαμάτα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά, με την πλέον σημαντική είδηση, που πιστοποιήθηκε πολύ πρόσφατα, να έρχεται από τα χείλη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη, ο οποίος ανακοίνωσε πως το Αμερικάνικο Σύστημα Υγείας, ενέκρινε για τα επόμενα 3 χρόνια, την επέκταση της μελέτης που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια στη χώρα μας, αναφορικά με τα αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, της  κατανάλωσης υψηλής ποιότητας ελαιολάδου . Η μελέτη λοιπόν, χρηματοδοτήθηκε από την Αμερική και για τα 3 επόμενα χρόνια, θα καταγραφούν όλα τα σημαντικά δεδομένα, με τη συμμετοχή και του Αμερικάνικου υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Η αρχή, έγινε πριν από 2 χρόνια όταν με την υποστήριξη από το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, έγινε η μικρής κλίμακας κλινική μελέτη, με ελληνικό ελαιόλαδο και μετά από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προέκυψαν, το αμερικάνικο κράτος, αποφάσισε να υποστηρίξει την επέκταση της μελέτης σε άλλα 100 ανθρώπους για 3 ολόκληρα χρόνια», δήλωσε από την Καλαμάτα και τις εργασίες του Φεστιβάλ, ο Προκόπης Μαγιάτης, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς όπως είπε, για πρώτη φορά θα προκύψουν πολύ καλά τεκμηριωμένα σε βάθος, κλινικά αποτελέσματα σχετικά με τη δραστικότητα που έχει ιδίως το ελληνικό ελαιόλαδο, σε σχέση με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. «Πιστεύουμε ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, για το οποίο είμαστε περήφανοι που ξεκίνησε με την υποστήριξη της Μεσσηνίας και ελπίζουμε ότι σε λίγα χρόνια, θα έχουμε πάρα πολύ ισχυρά στοιχεία. Ήδη, υπάρχουν αρκετά, αφού έχουμε 3 μελέτες που τρέχουν, αλλά αυτή, θα είναι η πρώτη, πολύ μεγάλου μεγέθους, που θα γίνει σε αμερικάνικο έδαφος και αυτό πιστεύω θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε με νόημα ο Προκόπης Μαγιάτης.

 ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΗΧΗΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ, που αποτελεί θεσμό πια, για την περιοχή και πραγματοποιήθηκε από τους Δήμους, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), το Σύλλογος Γεωπόνων Μεσσηνίας, τυποποιητικές μονάδες επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου, καθώς και μεγάλου εκθέτες ελαιουργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, μετά από την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκαν ευρείες εκδηλώσεις και δράσεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αρχών. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών, συνέδριο, σεμινάρια γευσιγνωσίας από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας και ο διαγωνισμός Kalamata Olive Oil Awards 2018, υπό την εποπτεία αναγνωρισμένου πάνελ και ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά. Οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα, κατά κοινή ομολογία, άφησαν το στίγμα τους, με ειδική αναφορά να γίνεται στις επαναστατικές τεχνολογίες για τα ελαιοτριβεία του αύριο, τα οποία έχουν ανάγκη κυρίως, η Μεσσηνία και η Κρήτη, που αποτελούν τον πιο σημαντικό τομέα ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ  ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ  ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική ήταν και η παρουσία στελεχών της  Pieralisi, η οποία, χάρη στην μακρόχρονη εμπειρία των εξειδικευμένων τεχνικών υπαλλήλων της, που είναι παρόντες σε όλο τον κόσμο, εγγυάται την τέλεια λειτουργία των εγκατεστημένων μηχανημάτων και του εξοπλισμού, επιτυγχάνοντας τέλεια απόδοση με εξαιρετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην παραγωγικότητα και τα χαμηλά λειτουργικά κόστη. «Όταν μιλάμε για ποιοτικό προϊόν, αυτό προκύπτει από τα μηχανήματά μας», ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pieralisi Groupo Αντρέα Πιερασίλι, τονίζοντας πως μετά την κρίση που πέρασε η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έρχονται καλύτερες ημέρες ανάπτυξης. «Ετοιμάζουμε ένα θεματικό πάρκο με μηχανές καινούριας γενιάς, έτοιμες να παράξουν το καλύτερο δυνατό λάδι της νέας γενιάς στην επόμενη δεκαετία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας, επισημαίνοντας πως η Pieralisi προσφέρει μία μεγάλη γκάμα προγραμμάτων συντήρησης, το οποίο εγγυάται ενισχυμένη ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αφού ακολουθεί τις πιο πρόσφατες αλλαγές σύμφωνα με το νόμο D.Lgs. n°81/2008, επιτρέποντας το σωστό σχεδιασμό των παρεμβάσεων, γρήγορα και αποτελεσματικά . Επίσης, εγγυάται την παρουσία εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού κατά την συντήρηση, διασφαλίζει το συνεχή έλεγχο των μηχανημάτων, εφαρμόζοντας συνεχούς ελέγχους και χρησιμοποιώντας εξοπλισμένες κινητές μονάδες εργασίας, με μειωμένο χρόνο επισκευής των ανταλλακτικών και, ασφαλώς, ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες.

Στο θέμα, στάθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Τσαμίχας, ο οποίος χαρακτήρισε τη Μεσσηνία, ως ευλογημένη περιοχή και το λάδι, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας! «Η αύξηση του ποιοτικού λαδιού τα τελευταία τα χρόνια είναι μεγάλη και ευχαριστώ την Pieralisi που πίστεψε στο εθνικό μας προϊόν και έκανε το πρώτο της εργοστάσιο εκτός Ιταλίας, στην Καλαμάτα, δημιουργώντας υπεραξία στην περιοχή, όπου μαζί με τα μηχανήματα και τα πειράματα της, συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικής ποιότητας λάδι», ανέφερε ο κ. Τσαμίχας, με τον καθηγητή του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Γιώργο Ζακυνθινό, να στέκεται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων, τα οποία αποτελούν και το βασικό του αντικείμενο. «Αυτό, περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της βιομηχανίας τροφίμων και την επαναχρησιμοποίηση στην τροφική αλυσίδα», ανέφερε ο κ. Ζακυνθινός, επισημαίνοντας πως με την πρώτη ενημέρωση διεφάνη η τεχνολογία που χρησιμοποιούν κι έτσι, προχώρησε η διαδικασία αξιοποίησης. «Τα ελαιουργικά μηχανήματα, είναι μηχανήματα που πρέπει να… κόβουν χρήμα. Καινοτομούμε, ώστε οι πελάτες μας να βγάλουν καλύτερο λάδι, άρα και τιμή, περισσότερη ποσότητα, άρα και εισόδημα και να τους δίνουμε και λύσεις για τα υποπροϊόντα», δήλωσε με τη σειρά του, ο γενικός διευθυντής της Pieralisi Hellas, Άγγελος Μοσχούλης, με τους εκπροσώπους φορέων και διοργανωτές, να κρατούν σαν… φυλαχτό τις αναφορές, για την πορεία, ειδικά στη Μεσσηνία, που πρέπει να… πατά στην τροχιά της ανάπτυξης του προϊόντος, της προβολής του και της θέσης που του πρέπει, στην παγκόσμια αγορά, προς όφελος και των Ελλήνων παραγωγών.

 ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

«Η προσπάθεια αυτή, μέσω του Φεστιβάλ, θέλει να ισχυροποιήσει και να θωρακίσει τον πρωτογενή τομέα, ειδικά στη Μεσσηνία και ειδικά, σε ότι έχει να κάνει με την ελαιοκομία, η οποία και εδώ, αλλά και σε όλη τη χώρα, προσφέρει τα μέγιστα στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ελλάδας. Γνωρίζουμε τη δυναμική που προσφέρει η επιτραπέζια ελιά, που ήταν παραμελημένη στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί και το ΠΟΠ Καλαμάτα και γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε φρουροί και να δώσουμε τα μέγιστα για την ενεργοποίηση του πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο εμπνευστής του 1ου Φεστιβάλ, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, με τους υπολοίπους φορείς της Μεσσηνίας, να στέκονται σε όσα πρέπει να γίνουν για το καλό των παραγωγών και του ίδιου φυσικά του προϊόντος, «Είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας, για τα αγροτικά προϊόντα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, τονίζοντας πως  οι δράσεις εξωστρέφειας, βοηθούν πολλές επιχειρήσεις και στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο και γι’ αυτό η Περιφερειακή Αρχή, επενδύει πολλά χρήματα σε εκθέσεις και μεγάλες επιχειρηματικές συναντήσεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις για την αγορά των τροφίμων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς, να προβάλουν τα προϊόντα τους. «Πρέπει να καταλάβουμε τι είναι βιομηχανία σε αυτόν τον τόπο. Δεν έχουμε πολλά πράγματα, τον τουρισμό και τη γεωργία και ειδικότερα το λάδι και την ελιά που πρωτοστατεί», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος, ενώ παρούσα επίσης, ήταν η αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γωγώ Παναγόπουλου, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Γιάννης Καλκαβούρας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Μενέλαος Κουτέλας και άλλοι φορείς του τόπου, με αρκετούς παραγωγούς.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ