Λαμπρός ο εορτασμός της Μάχης της Σχοινόλακας που από φέτος έχει και το δικό της μνημείο!

1

Με την καθιερωμένη επισημότητα, τελέστηκαν με αφορμή την 193η επέτειο της Μάχης της Σχοινόλακας, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη μνήμη των πεσόντων, το οποίο κοσμεί πλέον την περιοχή, ύστερα από πρωτοβουλία και οικονομική συμβολή του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας της Πύλας, των κατοίκων του χωριού και του λαογράφου Κώστα Μπαλαφούτη.

Την όλη προσπάθεια, υποστήριξε αμέσως, ο Δήμος, με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημ. Καφαντάρη, να κάνει τα αποκαλυπτήρια και να αναφέρεται στην τοπική γιορτή, η οποία θεσπίστηκε επίσημα πριν από 3 χρόνια. «Είναι χρέος όλων μας και πρώτης της Δημοτικής Αρχής, ειδικά στις μέρες μας, με όλα αυτά τα θέματα που μας βομβαρδίζουν, να κρατάμε ζωντανή την ιστορία μας και τη θύμηση αυτών των ηρώων, επώνυμων ή ανώνυμων αγωνιστών, οι οποίοι έγραψαν ιστορία σε κάθε σημείο της ελληνικής υπαίθρου, ανταποδίδοντάς τους τιμές.

3

Την ίδια όμως στιγμή πρέπει να αναλογιζόμαστε με σεβασμό την αξία της θυσίας τους», δήλωσε ο κ. Καφαντάρης, στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, αλλά και του εορτασμού της επετείου της Μάχης, που έγινε στις 15 Μαρτίου 1825. Το ίδιο πρωί, στους Αγίους Αποστόλους, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, καθώς και τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των φορέων και Αρχών, στο νέο μνημείο, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε η διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας, Αικ. Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού. Η επέτειος, τιμάται ανελλιπώς, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στην περιοχή, από το 1994 με πρωτοβουλία του λαογράφου Κ. Μπαλαφούτη, ενώ και φέτος, ήταν παρόντες πολύς κόσμος και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλου-Νέστορος, Κων. Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος της Δ.Κ.Πύλου Ηλ. Γουρνάς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της περιοχής.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ