Για τα… αυτονόητα απεργούν σήμερα οι δάσκαλοι και στη Μεσσηνία που καλούν τους γονείς να τους στηρίξουν!

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

Με κενά αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα, πολλά σχολεία και στη Μεσσηνία, καθώς οι δάσκαλοι, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, για τους ίδιους, αλλά και για τους μαθητές τους. Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, λαμβάνει μέρος στην τρίωρη στάση εργασίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και έχει κηρύξει μια ακόμη τρίωρη στάση ο ίδιος, με αποτέλεσμα, αρκετοί εκπαιδευτικοί να απέχουν καθολικά σήμερα από τα μαθήματα, διαμαρτυρόμενοι για οικονομικά και λειτουργικά, κυρίως ζητήματα. Μάλιστα, νωρίς το πρωί, αναχωρούν για την Αθήνα, λεωφορεία του Συλλόγου, για να συμμετάσχουν δάσκαλοι και από το νομό, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αυτή, είναι η δεύτερη διαμαρτυρία, σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς την Τρίτη το βράδυ, είχε πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, μια ιδιαίτερη συγκέντρωση, στην οποία οι παιδαγωγοί, αναδείκνυαν όλα τα κυρίαρχα αιτήματα, με τρόπο ξεχωριστό, αφού η νεοσύστατη ορχήστρα των εκπαιδευτικών, είχε… κυρίαρχο ρόλο, στη «μουσική» αυτή,  διαμαρτυρία.

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία είναι τεράστια. Πάνω από 20.000 κενά καλύπτονται κάθε χρόνο από εκπαιδευτικούς που δουλεύουν ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, οι λεγόμενοι αναπληρωτές, κάθε χρόνο ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας χωρίς να έχουν δικαίωμα καλά – καλά να αρρωστήσουν ή να μείνουν δίπλα στα νεογέννητα παιδιά τους. Η κατάσταση αυτή, όσο κι αν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δίνουν τους καλύτερους εαυτούς τους επηρεάζει καθοριστικά την εκπαίδευση των παιδιών», ανέφερε η ανακοίνωση με την οποία οι δάσκαλοι ενημέρωναν τους γονείς κυρίως, για τη στάση εργασίας, που έχει λάβει μορφή 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

 ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

  • Τα σχολεία να έχουν μόνιμο και σταθερό προσωπικό, και όχι κάθε χρόνο οι μαθητές να έχουν να γνωρίσουν νέα πρόσωπα.
  • Κάθε κενό να καλύπτεται άμεσα, και όχι να περνούν ένας, δύο, τρεις μήνες ή και περισσότερο μέχρι να καλυφθεί το πρόγραμμα του κάθε σχολείου.
  • Τάξεις με μικρό αριθμό μαθητών, για να έχει το κάθε παιδί την προσοχή που χρειάζεται.
  • Σταθερές δομές ειδικής αγωγής, ώστε κάθε παιδί να έχει την εκπαιδευτική υποστήριξη που χρειάζεται δημόσια και δωρεάν.
  • Τμήματα υποδοχής, ώστε κάθε παιδί να έχει την απαραίτητη βοήθεια στην απόκτηση της γλώσσας.
  • Φυσική αγωγή, ξένες γλώσσες, μουσική, εικαστικά, θεατρική αγωγή μέσα από το σχολείο, γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, αλλά να ανήκει σε όλους.
  • Σταθερό δάσκαλο στο ολοήμερο, για την υποστήριξη των παιδιών στη μελέτη τους.
  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, γιατί το νηπιαγωγείο είναι ο αναγκαίος σταθμός αγωγής και εκπαίδευσης πριν από το δημοτικό.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτός ο αγώνας δε θα τελειώσει σε μια μέρα. Αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες μας επιβάλλουν τη λιτότητα ή αλλιώς τη φτώχεια για τους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό θα είναι το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι εμείς ως εργαζόμενοι δε θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην είναι αυτό το μέλλον για τα παιδιά μας», επισημαίνουν οι δάσκαλοι, οι οποίοι απαιτούν δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και καλούν του γονείς, να σταθούν στο πλευρό τους.

 ΚΟΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τα όνειρα μας για ένα καλύτερο σχολείο που θα υπερασπίζεται τα ίσα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών, να γίνουν πραγματικότητα! Εάν πραγματικά σε ενδιαφέρει και νοιάζεσαι για ένα καλύτερο και σταθερό σχολικό περιβάλλον για το παιδί σου, σε χρειαζόμαστε πλάι μας», τονίζουν με νόημα οι εκπαιδευτικοί, μέλη του Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, με τον πρόεδρός τους, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, μιλώντας στη «Φ», να καλεί όλους να συμμετάσχουν και να ακολουθήσουν και στην κινητοποίηση της Αθήνας, ώστε να… υψωθεί η κοινή, κραυγή αγωνίας!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ