Μεγάλο σεισμό και ίσως μίνι τσουνάμι από ρήγμα πρέπει να… περιμένει η Καλαμάτα!
Yπαρκτός, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στη Μεσσηνία, αλλά και τσουνάμι μέχρι 3,5 μέτρα στην Καλαμάτα, στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βέργας, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στη «ΦΩΝΗ», ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Ο κ. Λέκκας, συμμετείχε στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου της πόλης, από το Δήμο, την Πυροσβεστική, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και φυσικά, τον ΟΑΣΠ, εστιάζοντας στην ανάγκη της πρόληψης, αφού η χώρα μας και κυρίως η Μεσσηνία, είναι μια περιοχή υψηλής σεισμικότητας. «Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και ψύχραιμοι», ανέφερε, παραδεχόμενος πως κάποια στιγμή, ο εγκέλαδος, θα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. «Πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό 6 με 6,5 Ρίχτερ, για τον οποίο βέβαια, δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πότε, ούτε που ακριβώς», δήλωσε ο γνωστός καθηγητής, που μίλησε και για την πιθανή εκδήλωση τσουνάμι σε μια ενεργοποίηση του ρήγματος της Βέργας, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η «Φ». «Είναι μια υπαρκτή πιθανότητα, αλλά είναι ένα μικρό τσουνάμι, τα 3,5μ. σαν ένας μεγάλος κυματισμός. Βέβαια, όσοι είναι στην παραλία εκείνη την ώρα, θα πρέπει να απομακρυνθούν, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις», είπε ο κ. Λέκκας, εκφράζοντας την ελπίδα, κυρίως, αυτό, να μη συμβεί.
ΑΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Με δεδομένο ωστόσο το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα και ειδικά η Μεσσηνία, η οποία μοιάζει να… κάθεται πάνω σε ρήγματα, ο καθηγητής, κάλεσε όλους, να είμαστε νηφάλιοι, ήρεμοι και ψύχραιμοι, αφού τα ακραία φαινόμενα εμφανίζονται σπάνια, όπως είπε και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της πρόληψης, τονίζοντας πως ένα τέτοιο έντονο φαινόμενο, πρέπει να μας βρει οχυρωμένους, αφού ακόμη δεν μπορεί να είναι ασφαλής η πρόγνωση, ενός σεισμού. «Ο σεισμός δεν είναι ένα μονοσήμαντο γεγονός, επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, που ο καθένας είναι δύσκολο να απομονωθεί. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση, με την έννοια του μεγέθους, του χρόνου και του σημείου, ώστε να μπορούμε να… βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια και τα παιδιά από τα σχολεία! Γίνονται όμως βήματα στη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας πως ο αντισεισμικός κανονισμός, λειτουργεί με βάση την μακροπρόθεσμη πρόγνωση, από την οποία, υπολογίζεται απλώς, πως τα επόμενα 100 χρόνια, δεν θα ξεπεράσει το… τάδε μέγεθος και δε θα έχει τα… τάδε χαρακτηριστικά, μια δόνηση. «Σε ό,τι αφορά στη μεσοπρόθεσμη, έχουμε κάνει κάποια βήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη ασάφειες, ενώ η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση, δε θα επιτευχθεί πριν περάσουν 100 με 300 χρόνια», εκτίμησε ο καθηγητής, ο οποίος ήταν και πέρυσι στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για τη μελέτη πρόδρομων φαινομένων στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με την εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης ραδονίου και άλλων σύγχρονων σεισμογραφικών υποδομών, το οποίο, φαίνεται πως… ανοίγει το δρόμο στην πρόβλεψη των δονήσεων! «Πράγματι, υπάρχει αυτό το πρόγραμμα που έχει να κάνει και με την περιοχή σας, αλλά είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν μπορεί να μας δώσει προγνώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε επιχειρησιακά», παραδέχθηκε ο κ. Λέκκας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το… κακό, σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, δε θα είναι πολύ μεγάλο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, η οποία έχει οχυρωθεί μετά το ισοπεδωτικό χτύπημα του 1986! «Είναι γεγονός ότι η Μεσσηνία και ειδικότερα η Καλαμάτα, είναι στις περιοχές υψηλής σεισμικότητας, για διάφορους λόγους, οι οποίοι άλλωστε, διαμόρφωσαν αυτό το πανέμορφο τοπίο», ανέφερε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως σε αυτήν τη σεισμικότητα, οφείλεται και η μοναδικότητα του ανάγλυφου, καθώς και το πανέμορφο τοπίο του νομού, ο οποίος το εκμεταλλεύεται τουριστικά, από τον Ταΰγετο και την πρωτεύουσα, μέχρι τον μεσσηνιακό κόλπο και τα πανέμορφα χωριά».
ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 1986!
Απ’ ότι εύστοχα έχουν πει πολλοί, με πρώτο, τον τότε δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, Σταύρο Μπένο, ο σεισμός για την Καλαμάτα το 1986, πέρα από την τραγικότητα των θανάτων, αποδείχθηκε… σωσμός για την πόλη, η οποία αναγεννήθηκε από τα ερείπια στα οποία μετατράπηκε σε μία, μόνο, στιγμή! Η πόλη, ξαναχτίστηκε! Άλλαξε όψη και φιλοξένησε κτίρια, τα οποία είναι από τα πιο γερά όλης της χώρας, γεγονός που κάνει σήμερα τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι με τη λήψη ορισμένων απαραίτητων μέτρων, όποτε και αν έρθει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, τον οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα… υποδεχθούμε, οι ζημιές και ο κίνδυνος, δε θα είναι τόσο μεγάλες. «Η Καλαμάτα και οι γύρω περιοχές, είναι ισχυρά δομημένες με βάση τους καινούριους αντισεισμικούς κανονισμούς, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986», δήλωσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος απάντησε και στο ερώτημά μας, αναφορικά με τα λεγόμενα «προσεισμικά» κτίρια της πόλης και κυρίως τις μεγάλες πολυκατοικίες, για τα οποία πολλοί, αγωνιούν. «Τα κτίρια που δεν έπεσαν με το σεισμό του 1986 -αν έχουν συντηρηθεί έστω στοιχειωδώς -δε θα πέσουν και με έναν καινούριο σεισμό. Βεβαίως, τα κτίρια είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θέλουν συντήρηση και να μην τα εγκαταλείπουμε, αφού μειώνεται η ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καλώντας κάθε ιδιοκτήτη να μεριμνήσει γι’ αυτό.
ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Η ίδια η πολιτεία άλλωστε, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν την κατεύθυνση και κυρίως στα σχολικά κτίρια, τα οποία κατασκευάζονται με πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές, στο πλαίσιο του αντισεισμικού κανονισμού, αλλά και στην πρόληψη, σε ατομικό επίπεδο, καθώς πρέπει όλοι, να είμαστε έτοιμοι, για παν ενδεχόμενο. «Προσπαθούμε να καλύψουμε όλη τη χώρα και ως Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, σε περιοχές που έχουν υψηλό κίνδυνο, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μαθητών και παιδαγωγών, αλλά και σε επίπεδο επιχειρησιακών φορέων», δήλωσε αναφερόμενος στις διήμερες εκδηλώσεις ο πρόεδρος του Οργανισμού, που είχαν στο επίκεντρο την ενημέρωση των μαθητών και έκανε εκτενή αναφορά στα σχολικά κτίρια. «Οι σχολικές υποδομές είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς, αν και υπάρχουν και κάποιες δομές που είναι από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά γενικότερα, ο δομημένος σχολικός ιστός τα τελευταία 20 χρόνια έχει ανανεωθεί, με αποτέλεσμα τα σχολεία αυτά, να έχουν καλύτερο βαθμό αντισεισμικής θωράκισης, επειδή όχι μόνο έχουν χτιστεί με το σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό, αλλά γιατί εντάσσονται στην κατηγορία ιδιαίτερης σημαντικότητας, όπου λαμβάνεται περισσότερη βαρύτητα, απ’ ό,τι σε μια απλή οικοδομή», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Λέκκας.
Στις εκδηλώσεις, παρέστη ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης και άλλοι φορείς, που εστίασαν στην ετοιμότητα και την ψυχραιμία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας δόνησης, αλλά και πριν και μετά. Σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο και μια προετοιμασία, βάση της οποίας θα έχει οριστεί ο τρόπος αντίδρασης κατά τη διάρκεια, αλλά και ο τόπος συνάντησης μετά από ένα σεισμό, καθώς και μερικά απαραίτητα αντικείμενα, όπως σφυρίχτρα, φακός και τυχόν φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει κάποιος μεγάλος ή ακόμη και κάποιο παιδί, για να μην κινδυνεύσει.