Τσουνάμι μέχρι 3,5 μέτρα μπορεί να δώσει συγκεκριμένο ρήγμα στην Καλαμάτα που πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς

ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και… ηχηρές παρουσίες, αναμένονται απόψε και αύριο στην Καλαμάτα, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που διοργανώνει ο Δήμος και άλλοι φορείς, με τους σεισμούς, να βρίσκονται φυσικά, στο επίκεντρο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ένα χρόνο μετά την μεγάλη εκδήλωση που έγινε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το οποίο παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού του προγράμματος για τη μελέτη πρόδρομων φαινομένων στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με την εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης ραδονίου και άλλων σύγχρονων σεισμογραφικών υποδομών, το οποίο ανοίγει το δρόμο στην πρόβλεψη των σεισμικών δονήσεων, μια ακόμη εκδήλωση με σημαντικούς καλεσμένους και ιδιαιτέρες αναφορές φιλοξενείται στον ίδιο χώρο, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, απόψε το βράδυ και την Τρίτη το πρωί. Εκεί, παρών, θα είναι ξανά, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος θα αναφερθεί στη στρατηγική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Η εκδήλωση, είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της θέσης στην οποία βρίσκεται η Καλαμάτα, η οποία είναι ακριβώς στο σημείο όπου τέμνονται οι αφρικανικές πλάκες, κι έτσι, όσα θα ειπωθούν, ειδικά σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας, θα είναι πραγματικά χρήσιμα, αφού η πόλη και η ευρύτερη περιοχή, έχει μάθει και πρέπει και να συνεχίσει να μπορεί, να ζει με τους σεισμούς.

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Να θυμίσουμε άλλωστε πως πέρυσι, τέτοια εποχή, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πρωτοποριακού συστήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο γνωστός καθηγητής, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, είχε αποκαλύψει πως ειδικά για την μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης τσουνάμι 3,5 μέτρων, στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί συγκεκριμένο ρήγμα! «Εδώ και έξι χρόνια εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πήραμε όλα τα μεγάλα ρήγματα του Ιονίου, τα διεγείραμε σε έναν υπολογιστή και δημιουργήσαμε συνθετικά τσουνάμι! Με έκπληξη είδαμε ότι υπήρχαν δύο περιοχές, με τη μια να είναι πάρα πολύ κοντά μας, μέσα στην Καλαμάτα, αλλά και τη δεύτερη, εξίσου κοντά, που δείχνανε για συγκεκριμένο ρήγμα, πως αν ενεργοποιηθεί –και σύμφωνα με το ιστορικό του, μπορεί να δώσει σεισμό- υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι, το οποίο μάλιστα θα φτάνει στα 3,5 μέτρα!», ανέφερε χαρακτηριστικά στην περσινή εκδήλωση, ο γνωστός καθηγητής, ο οποίος επεσήμανε τότε, πως δεν είχε δημοσιεύσει λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους!

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το θέμα, αποκάλυψε η «Φ» που παρακολούθησε ολόκληρη την εκδήλωση, ενώ απόψε το βράδυ και αύριο, θα αναφερθούν επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία, με παρόντα και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη. «Πριν από 32 χρόνια, είχαμε έναν καταστροφικό σεισμό στην πόλη της Καλαμάτας. Χάσαμε 22 ανθρώπους, πολλοί τραυματίστηκαν, τα σχολεία στο σύνολό τους έπαθαν μεγάλες ζημιές, με πολλά παιδιά να κάνουν μάθημα για χρόνια, σε σκηνές ή λυόμενα, κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπενθύμισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, παρακολουθώντας και ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. «Σχεδόν οι μισοί Καλαματιανοί, δεν έζησαν τους σεισμούς του 1986, αφού όσοι είναι κάτω από 35 ετών και ζουν στην πόλη, δε θυμούνται το γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουν ως… παραμύθι. Ο σεισμός, θα έρθει, όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γενικά, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο», δήλωσε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει απλώς, ένα σχέδιο αντιμετώπισης στο ντουλάπι, αλλά να εκπαιδευόμαστε και κυρίως τα παιδιά μας και οι παιδαγωγοί, για παν ενδεχόμενο. Αύριο άλλωστε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε πολλά σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «πρόληψη, αντιμετώπιση, αποκατάσταση», το οποίο πρέπει να… τηρείται για όλα τα είδη των καταστροφών, σε συνδυασμό φυσικά, με τον καλό συντονισμό και την εκπαίδευση. Τη διοργάνωση, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των απλών πολιτών, έχει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ο Δήμος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ