Πολιτική αντιπαράθεση με “άρωμα” Μεσσηνίας: Στο στόχαστρο του «Κινήματος Αλλαγής» ο Χαρίτσης για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Αντιπαράθεση για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ με «άρωμα» Μεσσηνίας, έχει ξεσπάσει, μετά τις βολές του Κινήματος Αλλαγής κατά του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του αναπληρωτή υπουργού, Αλέξη Χαρίτση. Μη αξιοποίηση των κονδυλίων «βλέπει» η Φώφη Γεννηματά παρά τα στοιχεία που δείχνουν πρωτιά της Ελλάδας. Το Κίνημα Αλλαγής παραθέτει δικά του στοιχεία που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς Χαρίτση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

«Μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, παρά τα όσα οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται», «βλέπει» το Κίνημα Αλλαγής. Σε λεπτομερή ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Προκύπτει σοβαρό ερώτημα, όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Χαρίτσης ανακοινώνει ποσοστό απορρόφησης 25%.Τέτοιες δαπάνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί». Και προσθέτει: «Εκτός εάν ο κ. υπουργός εξαπατά, συνυπολογίζοντας τα 243 εκ. ευρώ που απλά είναι «παρκαρισμένα» στα ταμεία της χώρας, αλλά δεν μπορούν να διατεθούν, λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένων προγραμμάτων στην πραγματική οικονομία».

Όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, «παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν απογοητευτικοί, παρότι κλίμα ενίσχυσης των επενδύσεων δεν υφίσταται, παρότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στάθηκε ανίκανη να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χώρα».

Το Κίνημα δηλώνει ότι ξεκινά αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει, αρχίζοντας από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Αναδεικνύουμε το πρόβλημα, αλλά και τα αίτια των καθυστερήσεων. Όχι μόνο για να ασκήσουμε κριτική, αλλά και για να υπάρξουν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και η άρση των εμποδίων που θα επιτρέψουν να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία μας», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου συμπληρώνεται ότι θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, ανάλογες πρωτοβουλίες και για τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ». σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Στην ανακοίνωση παρατίθενται τα στοιχεία και οι αριθμοί που επικαλείται το Κίνημα Αλλαγής (αρμόδιος του τομέα είναι ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) σύμφωνα με τα οποία:

  1. Τι παρέλαβαν

Τον Ιανουάριο του 2015, όταν «ανέλαβαν» την Κυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η κατάσταση στο ΕΣΠΑ είχε ως εξής:
Το Σύνολο των πόρων του ΕΣΠΑ για την χώρα μας για την περίοδο 2014-2020 είναι 19,15 δισ. ευρώ.
Ήδη 7,3 δις ευρώ ήταν διαθέσιμα προς απορρόφηση με τις ενέργειες της προηγούμενης Κυβέρνησης. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξυγίανση που υποβλήθηκε στις 8.8.2014 στη Γενική Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Α) Είχαν εγκριθεί 2,37 δισ. ευρώ για την συνέχιση έργων ενταγμένων στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 (έργα phasing)
Β) Είχαν εγκριθεί προκαταρκτικά εμπροσθοβαρή έργα 4,9 δισ. ευρώ.

Τι έχει γίνει ως τώρα από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

 

Επί συνόλου 19,15 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις ως την 1/02/2018 φθάνουν τα 3,1 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 15,92%.
Και αυτές αφορούν στο κύριο μέρος τους τα έργα phasing και τα «εμπροσθοβαρή», που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε «σερβίρει έτοιμα στο πιάτο».
Η πτώση του ρυθμού απορρόφησης για «νέα έργα», φαίνεται καθαρά στα στοιχεία Προϋπολογισμού του 2017.

  ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ

Πάντως από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και έχουν ανακοινωθεί δεν επιβεβαιώνονται τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα επί τρία συναπτά έτη είναι «πρωταθλήτρια» στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, έργο που πιστώνεται στις πολιτικές του Μεσσήνιου Αλέξη Χαρίτση. Μάλιστα υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα δηλώσεις και της αρμόδιας επιτρόπου της Ε.Ε. που απέδωσε τα εύσημα προσωπικά στον Μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ