Από τη Χριστίνα Ζάχου,

Συναντηθήκαμε στα Εξάρχεια, ένα απόγευμα που οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστοί. Με τις κούπες μας γεμάτες τσάι, ο Σωτήρης Κοντιζάς μού ξετυλίγει την ιστορία της οικογένειάς του. Ο Έλληνας πατέρας του γνώρισε τη Γιαπωνέζα μητέρα του στο Λονδίνο την περίοδο που ήταν φοιτητές. Παντρεύτηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα και επέστρεψαν στην Αθήνα για να κάνουν οικογένεια. Ο ερχομός του Σωτήρη συνέπεσε με τη στρατιωτική θητεία του μπαμπά του, με αποτέλεσμα μητέρα και γιος να μετακομίσουν προσωρινά στο Τόκιο, καθώς η μητέρα του δεν γνώριζε τη γλώσσα. Μόλις ο πατέρας του ολοκλήρωσε το στρατιωτικό του, πήγε στην Ιαπωνία να τους βρει και λίγο καιρό αργότερα μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου προστέθηκε ακόμη ένα μέλος, ο αδελφός του.

Μετά το τέλος του σχολείου, ο Σωτήρης σπούδασε Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στη Πάντειο. Όμως, η αγάπη του για τη μαγειρική τον έβαλε στη κουζίνα του Χριστόφορου Πέσκια στο εστιατόριο 48. Έπειτα, φόρεσε το κοστούμι του και εργάστηκε για ένα χρονικό διάστημα σε τράπεζα. Τότε συνειδητοποίησε πως ο προορισμός του ήταν η μαγειρική. Εργάστηκε σε εστιατόρια της Κοπεγχάγης και του Λονδίνου κι επέστρεψε για να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια.

Είσαι μισός Ιάπωνας και η γυναίκα σου μισή Ιταλίδα. Αλήθεια ποια κουλτούρα επικρατεί περισσότερο μέσα στο σπίτι;

Δεν ξέρω. Νομίζω πως είμαστε μια μεσογειακή οικογένεια. Με τη διαφορά πως η μητέρα μου μιλάει ιαπωνικά στην κόρη μου και η πεθερά μου ιταλικά. Εμείς της μιλάμε στα ελληνικά.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.