Σε δίκη σήμερα οι Έλληνες στρατιωτικοί. Αγωνία για την απόφαση

Σήμερα το πρωί θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο της Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι από άνδρες της τουρκικής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, που εδρεύει στην περιοχή Καστανιών – Κάραγατς.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα παραμείνουν υπό κράτηση έως τη δικάσιμο.

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι οι κυριότερες κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύο ένστολοι αφορούν σε παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, αφού παραβίασαν τα σύνορα στον Έβρο.

Οι Tούρκοι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση εξετάζουν εάν χρειάζεται διεύρυνση του φακέλου με κατηγορίες περί κατασκοπείας. Επιπλέον, εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν «φυτευτεί» ειδικές μικρές κάμερες από τον στρατό της Τουρκίας σε δέντρα στα σύνορα, οι οποίες κατέγραψαν την πορεία των Ελλήνων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις απολογίες τους οι δύο Έλληνες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν πρόθεση να μπουν σε τουρκικό έδαφος. Υπογράμμσαν ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος ενώ ακολουθούσαν πατημασιές που είδαν στο χιόνι, με την υποψία ότι πρόκειται για ίχνη λαθρομεταναστών.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραδόθηκαν στους Τούρκους όταν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται πια σε τουρκικό έδαφος κατά λάθος αφού άδειασαν πρώτα τα όπλα τους ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρεξηγήσεων.

Αυτά τουλάχιστον αναφέρονται στο κείμενο της απολογίας τους που κατέθεσαν στον εισαγγελέα Αδριανούπολης.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί φέρονται να ζήτησαν κα να έλαβαν μέσω των δικηγόρων τους κάποια ρούχα για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο, αλλά και λίγα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς των δύο στρατιωτικών βρέθηκαν στην Αδριανούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού ιστότοπου evros-news, οι γονείς του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη έφτασαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα και συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, προκειμένου να ρυθμίσουν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης.

Τρία τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της υπόθεσης

Σύμφωνα με το πρώτο το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν για «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης λίγων μηνών με αναστολή και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δεύτερο ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες στρατιωτικοί με την κατηγορία για  παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και για κατασκοπεία. Βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Τουρκία να επαναφέρει για άλλη μια φορά το ζήτημα της επιστροφής των «8» Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το τρίτο ενδεχόμενο οι Τούρκοι να καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να αργήσει η επιστροφή τους στη χώρα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ