Aπό τον Γιώργο Πράτανο,

Τον Ιανουάριο, όταν η δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των media, Oprah Winfrey, δήλωσε «μια νέα ημέρα ξεκινά» κατά τη διάρκεια της ομιλίας αποδοχής του βραβείου Cecil B. DeMille, εκατομμύρια ανθρώπων ήλπιζαν πως τα λόγια της ήταν ένα σημάδι πως θα κατέβει στην προεδρική κούρσα, με το #Oprah2020 να σαρώνει στο Internet. «Ήμουν πραγματικά έκπληκτη. Σκλαβώθηκα» λέει η 64χρονη. «Ξέρω πως τα πάντα μπορεί να σημαίνουν κάτι. Σκέφτηκα, “είναι σημάδι;”». Μέχρι στιγμής, έχει πει, δεν σκοπεύει να είναι υποψήφια παρόλο το κύμα υποστήριξης (και μερικά χλευαστικά σχόλια από τον Πρόεδρο Trump). Οι εκκλήσεις, όμως, για να θέσει υποψηφιότητα την επηρέασαν. «Αυτό που μου δόθηκε είναι μια ανανεωμένη αίσθηση επιθυμίας να υπηρετήσω» λέει. «Και όχι απλά τη χώρα μου, αλλά όλο τον κόσμο». Την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε υπέρ των ακτιβιστών μαθητών του Πάρκλαντ στη Φλόριντα, που μάχονται για την απαγόρευση της οπλοκατοχής, συνεισφέροντας με 500.000 δολάρια για να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη διαδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Ελπίζει, επίσης, να στείλει ένα θετικό μήνυμα με τη νέα της ταινία A Wrinkle In Time – κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ 9 Μαρτίου, με συμπρωταγωνιστές τη Reese Witherspoon, τη Mindy Kaling και σκηνοθέτιδα τη φίλη της, Ava DuVernay. Στην ταινία –βασισμένη στο βιβλίο της Madeleine L’Engle– η Winfrey ενσαρκώσει το ρόλο της Mrs. Which, μιας θεσπέσιας ύπαρξης που βοηθάει ένα κορίτσι (Storm Reid) να βρει την αυτοπεποίθησή του για να παλέψει με τις δυνάμεις του κακού. Η ατάκα της «Να είσαι μαχητής» μοιάζει κατάλληλη αυτή την εποχή. Απεικονίζει τις μάχες της για το #MeToo, τους αγώνες της για το «body image», τις μεγαλύτερες απολαύσεις και το μέλλον της. «Είμαι ειρηνοποιός, όχι διχαστική» λέει. «Αυτή είμαι».

Τι πραγματικά συνέβη με την ομιλία της στις Χρυσές Σφαίρες – και ποιος τη θέλει να «τρέξει» για την προεδρική κούρσα: H ίδια απάντησε πρώτη φορά αναλυτικά, μιλώντας στο people.

«Ήθελα να μιλήσω για τα φύλα, τη φυλή, την τάξη, τις διακρίσεις και την αντοχή. Το σκέφτηκα πολύ. Προσευχόμουν για ένα σημάδι, έναν τρόπο. Πρέπει να ήμουν πιο νευρική από ό,τι σκεφτόμουν πως είμαι, επειδή ποτέ πριν δεν είχα ξηρό στόμα, αλλά στη μέση της ομιλίας δεν μπορούσα να κουνήσω τα ούλα μου. Όταν έφυγα με τη Reese, σκέφτηκα “τα κατάφερα”. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί μέχρι να πάω στην αίθουσα Tύπου, όπου μου είπαν “Έχεις συνειδητοποιήσει πως τρεντάρεις;”.

»Προσπάθησα να εκφωνήσω μια καλή ομιλία. Για το θέμα της προεδρικής καμπάνιας, η καλύτερή μου φίλη, Gayle (King), άρχισε να με ρωτά σχετικά με το αν θα κατέβαινα, κι εγώ ήμουν σε φάση “ω Gayle, ξέχασέ το”. Στη συνέχεια άρχισε να μου στέλνει μηνύματα με τους ανθρώπους που της δήλωναν πως “η Oprah πρέπει να είναι υποψήφια”. Στις διακοπές ήρθε οικογενειακά στο Maui (σ.σ. στο ράντσο της Oprah) και μου είπε: “Ξέρω πως δεν θα σου αρέσει, αλλά νομίζω πως θα είναι καλό για τη χώρα. Σοβαρά πιστεύω πως θα πρέπει να το σκεφτείς… Δεν αισθάνεσαι κάτι;”. Έχω μερικούς φίλους που μου λένε την αλήθεια: Gayle, Stedman (σ.σ. Graham, ο επί χρόνια σύντροφός της), Bob Green (σ.σ. ο γυμναστής της).

Έχω ανθρώπους –πλούσιους, δισεκατομμυριούχους– που μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν “μπορώ να σου εξασφαλίσω δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορώ να τρέξω την καμπάνια σου”. Αυτό που έλεγαν τόσοι άνθρωποι με έκανε να σκεφτώ: “Τουλάχιστον πρέπει να εξετάσω την προοπτική αυτή;”. Προσευχήθηκα για αυτό. Πρέπει να έχεις αυτό το πράγμα που λέει “ξέρω πως αυτό είναι που πρέπει να κάνω”. Αυτό δεν το έχω.

»Αλλά άκουσα από τις κόκκινες πολιτείες και τις μπλε πολιτείες πόσο επηρέασε αυτή η ομιλία τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς. Αυτό φανερώνει πως ο κόσμος θέλει ηγεσία που να τους συμπεριλαμβάνει όλους, κι αυτό πραγματικά φέρνει τον κόσμο κοντά, αυτό πραγματικά μιλά στη μεγαλύτερη θέληση να κάνουμε το καλό. Υπάρχει μια λαχτάρα και μια επιθυμία για αυτό. Ακριβώς σε αυτό ανταποκρίθηκαν».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.