Το εγκώμιο της Ελλάδας και της Μεσσηνίας έπλεξε η «ελίτ» του παγκόσμιου τουρισμού!

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ WORLD TOURISM FORUM LUCERNE (WTFL) ΣΤΗΝ COSTA NAVARINO

costa-navarino-forum-2-neo

Στη Μεσσηνία χτυπά από χθες το πρωί, η «καρδιά» του παγκόσμιου τουρισμού, καθώς με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και σημαντικότατων φορέων, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Costa Navarino, το διεθνούς βεληνεκούς συνέδριο World Tourism Forum Lucerne (WTFL), το οποίο απευθύνεται στους leaders και τους stakeholders του κλάδου, παγκοσμίως. Για 6η χρονιά, το διεθνές think tank WTFL συγκέντρωσε την «ελίτ» του παγκόσμιου τουρισμού σε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου για το μέλλον, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες ανάπτυξης των ταξιδίων, της φιλοξενίας και του τουρισμού ανά την υφήλιο, με την Ελλάδα και τις προοπτικές της, να κυριαρχούν στις αναφορές όλων, λόγω των μοναδικών της συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ -ΚΑΙ- ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΣΔΙΤ

Παρούσα, ήταν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία άλλωστε είχε και την πρωτοβουλία, καθώς και ο αναπληρωτής γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Γιάννης Γούλιος, αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η συντονίστρια Έργου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, που εστίασαν στη… βαριά μας «βιομηχανία», ακούγοντας παράλληλα με προσοχή, τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ήταν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί και Start-Up επιχειρηματίες. Στο επίκεντρο, βρέθηκαν οι Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις των υποδομών και να εξασφαλιστούν περισσότερα κεφάλαια, τη στιγμή που οι δημόσιοι πόροι παραμένουν ανελαστικοί. Άλλωστε, τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις να διπλασιαστούν και πολύ περισσότερο ο εσωτερικός τουρισμός, έτσι προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη υπό όρους βιωσιμότητας τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές εντός και εκτός κλάδου, που δεν μπορεί να δρομολογηθούν διαφορετικά. Απαραίτητα, μεταξύ άλλων, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας του forum, είναι τα έργα σε αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, μέσα σταθερής τροχιάς, λιμένες, οργανωμένα αξιοθέατα, δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αλλά και νέες μονάδες φιλοξενίας. «Η σημαντική πλευρά αυτού του forum, έχει να κάνει με τις παραγωγικές συνεργασίες και συναντήσεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, που βοηθούν πολύ», παραδέχθηκε χθες από την Πύλο και την Costa Navarino, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τονίζοντας πως οι σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων που βρίσκονται ακόμη στη Μεσσηνία, δε θα δουν μόνο, την πανέμορφη Ελλάδα μας, αλλά θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα στο επίπεδο της απαραίτητης για τη χώρα μας, συνεργασίας.  «Έτσι συντίθεται το μέλλον του παγκόσμιου τουρισμού, στον όποιο η χώρα μας θέλει να πρωταγωνιστήσει», σημείωσε η κα Κουντουρά, με τον αναπληρωτή γραμματέα του ΕΟΤ Γιάννη Γουλιο, να επισημαίνει πως πάνω από το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας, οφείλεται αμέσως ή εμμέσως στον τουρισμό, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις προβλέψεις και όχι την εξέλιξη, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Θετικά, είδε τις εξελίξεις, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος εντόπισε… το μυστικό της επιτυχίας, στις δυνάμεις της χώρας και εν προκειμένω της Περιφέρειας, που μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές με τις συμπράξεις. «Μας βγάζει και από πολιτικά αδιέξοδα, καθώς καταλαβαίνουμε πως μόνο στο σύγχρονο κόσμο, οι συμμαχίες και οι συνεργασίες του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα μπορεί να αποδώσουν. Μόνο έτσι, μπορεί να ανταποκριθούμε στο φοβερά απαιτητικό περιβάλλον που δημιουργεί το τουριστικό προϊόν», δήλωσε ο κ. Τατούλης, ο οποίος, μαζί με την υπουργό και τους άλλους φορείς, άκουσε με έκπληξη και ευχαρίστηση τις αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου του world tourism forum Gerald Lawless.

Ο ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

«Στο παρελθόν όσοι επισκέπτονταν τη χώρα σας, έρχονταν το καλοκαίρι για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα και να διασκεδάσουν, όμως εσείς, έχετε πολλά παρά πάνω να δώσετε», παρατήρησε, καλώντας όλους, να πιστέψουν και να «παίξουν» το… δυνατό τους χαρτί. «Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα… χαρτιά που έχετε στη διάθεση σας, είναι η ιστορία, η κουλτούρα, η γαστρονομία, οι εμπειρίες και οι φιλικοί άνθρωποι, καθώς είστε πολύ φιλόξενοι. Η αγορά, είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, αφού είχαμε 1,3 δις διεθνείς αφίξεις και το 2030, αναμένεται να ανέβουν στο 1,8 δις. Πρόκειται λοιπόν για κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να γνωρίζουμε πως οι τουρίστες δεν αρέσκονται πλέον να πηγαίνουν μόνο σε μια παραλία! Θέλουν και κουλτούρα, τοπικές εμπειρίες, ντόπιο φαγητό και αυτά είναι τα… δυνατά σας χαρτιά, η μακρά σας ιστορία», ανέφερε δίνοντας και τη διάσταση της απασχόλησης, αφού το 10% των θέσεων εργασίας της συνολικής ανάπτυξης παγκοσμίως, οφείλεται στον τουρισμό.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ