«Εφ’ όλης της ύλης» για την Καλαμάτα μίλησε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ο Μανώλης Μάκαρης
Η Καλαμάτα αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιφέρειας Πελοποννήσου. Πέρα από την πόλη της Καλαμάτας στον ομώνυμο δήμο περιλαμβάνονται 33 κοινότητες. Ο δήμος μπορεί να αναπτυχθεί σε όλο του το εύρος με βάση τις αρχές της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης. Μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Εμπόδιο για αυτήν την ανάπτυξη είναι η σοβαρή έλλειψη βασικών υποδομών που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης μια σειράς έργων.
Καταρχάς πρωταρχικής σημασίας είναι η υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων – όπως έχουμε επισημάνει τόσο πριν όσο και μετά την τραγωδία του 2016- σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Δυστυχώς οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και ημιτελείς ενώ σε άλλες περιοχές δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Πρέπει να επουλωθεί η μεγάλη περιβαλλοντική πληγή στον Ταΰγετο που λέγεται Μαραθόλακκα. Εκεί είναι ο χώρος προσωρινής διάθεσης απορριμμάτων της Καλαμάτας και έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή. Απαραίτητη η ουσιαστική απορρύπανση όλης της περιοχής , η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και η διαχείριση των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στο βουνό είτε με την μορφή δεμάτων είτε με την μορφή συμμείκτων απορριμμάτων. Να γίνει εντατική προσπάθεια για τη διαλογή στην πηγή, για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, διαδικασίες που μπορούν να προσδώσουν σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στον Δήμο και τους δημότες.
Παράλληλα είναι απαραίτητη η ουσιαστική αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού με ορθή διαχείριση της λυματολάσπης που συνεχίζει και ρυπαίνει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Παραλίας και του Ασπροχώματος. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί η αέρια ρύπανση των πυρηνελαιουργείων με ένταξη σε πρόγραμμα επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (πχ UrbanInnovativeActions). Τέλος δεν είναι δυνατόν να υδρεύεται η Καλαμάτα από τον παλαιό αγωγό ύδρευσης Φ600 (Πήδημα – Καλαμάτα) ο οποίος πρέπει να αντικατασταθεί.
Έργα πνοής για την αναβάθμισης της ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Καλαμάτας είναι η δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στο Νέδοντα και η απόδοση στο Δήμο των 49 στρεμμάτων της Δυτικής Παραλίας.
Η Καλαμάτα ως μητροπολιτικό κέντρο της νοτίου Πελοποννήσου πρέπει να αποκτήσει υψηλού επιπέδου σύγχρονες υποδομές που θα υποστηρίξουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό το λιμάνι της Καλαμάτας θα πρέπει να αποκτήσει ένα πολυσχιδή ρόλο με τουριστική, επιβατική και εμπορική χρήση, το διεθνές αεροδρόμιο πρέπει να εκσυγχρονιστείκαι να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να ικανοποιεί τις διαρκώς αυξανόμενες επιβατικές ανάγκες και – αν θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊκή πόλη- το τρένο πρέπει να επαναλειτουργήσει στην Μεσσηνία υπό μορφή ενός σύγχρονου προαστιακού σιδηροδρόμου ενώ παράλληλα να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του τουριστικού τρένου.
Και βέβαια οι σημαντικοί οδικοί άξονες Καλαμάτα – Ριζόμυλος, Καλαμάτα- Μάνη, Τσακώνα- Κυπαρισσία μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη όχι μόνο της Καλαμάτας αλλά και της Μεσσηνίας γενικότερα.
Η ύπαιθρος του Δήμου Καλαμάτας μπορεί να αξιοποιηθεί ενισχύοντας την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Το brandname KALAMATA είναι παγκόσμιο και πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί και ως ένα πακέτο μεσογειακής διατροφής με το όνομα διατροφή Καλαμάτας.
Στις 33 κοινότητες του Δήμου πρέπει να γίνουν έργα τοπικής σημασίας με στόχο να υπάρξει ισοκατανομή μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και να δοθούν οι αναλογούντες πόροι έτσι ώστε να αναστραφεί η πληθυσμιακήμείωση.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην αγροτική οδοποιία. Ειδικά για τα χωριά του Ταϋγέτου επιτακτική είναι η ανάγκη για βελτίωση της οδικής πρόσβασης και η άρση της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου.
Η Καλαμάτα μπορεί να ξαναγίνει πόλη του αθλητισμού με την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών όπως Παλαί ντε Σπορ (περιοχή Παλιάμπελα) και νέο Κολυμβητήριο ενώ πρέπει να εκσυγχρονιστεί το Δημοτικό Στάδιο.
Αναγκαία είναι η καθημερινή λειτουργία του Μεγάρου Χορού και η ανάδειξή του σε χώρο πολιτισμού όλης της Πελοποννήσου. Ως γνωστόν έχει κοστίσει 15 εκατομμύρια ευρώ και λειτουργεί λιγοστές ημέρες το χρόνο. Και βέβαια χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια για την ανάδειξη του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε πανευρωπαϊκό καλλιτεχνικό γεγονός.Επίσης πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου οποίος μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη.
Τέλος η Καλαμάτα μπορεί να δημιουργήσει μια Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέροντας φτηνή ενέργεια στους δημότες. Παράλληλα είναι σημαντικό να επεκταθεί ο αγωγός φυσικού αερίου και στην Καλαμάτα για να μειωθεί το κόστος ενέργειας .
Συμπερασματικά η Καλαμάτα έχει όλες τις δυνατότητες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να αναπτυχθεί και να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.
*Ο Μανώλης Μάκαρης είναι επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας και γιατρός καρδιολόγος, MScΤοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης