Με αφετηρία την Καλαμάτα και ανακοίνωση μεγάλων έργων η «ματιά» Χαρίτση στην ανάπτυξη!

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ, ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 

Στην Τρίπολη «μετακόμισε» από χθες το κυβερνητικό επιτελείο, με κορυφαία στελέχη, να… οργώνουν την Περιφέρεια, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου, που ρίχνει απόψε αυλαία με τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του συνεδρίου, ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Καλαμάτα, επισκεπτόμενος παραγωγικούς φορείς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως, στον τομέα της τυποποίησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί και τις ανάγκες. Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας στη «Φ», επεσήμανε πως μετά το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας, τον ερχόμενο Αύγουστο, θα ξεκινήσουν να δίνονται τα απαραίτητα κίνητρα στους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση και τα μέτρα, τα οποία θα συνδυαστούν με φορολογική ελάφρυνση. Ο αναπληρωτής υπουργός, του οποίου ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, έπλεξε για μια ακόμη φορά το… πολιτικό εγκώμιο, ήρθε με έναν τριπλό, αυτή τη φορά «μποναμά», για την πόλη της καρδιάς του… «Η υπόθεση της ανάπτυξης, κατά κύριο λόγο ξεκινά από την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέφερε πως το υπουργείο και η κυβέρνηση, προσπαθεί να λύσει προβλήματα, τονίζοντας πως στην κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι και η συμβολή του Δήμου, με τον οποίο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. «Είναι μακριά από τη δική μας λογική, να προχωρούμε σε εξαγγελίες για έργα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή που θα υλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ανακοινώνοντας τρία μεγάλα έργα που έχουν οριστικοποιηθεί μετά από πολύμηνη συνεργασία.

3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ

«Προχωρούμε στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ταϋγέτου, ένα εύλογο αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 αφέθηκε στην τύχη του και ρημάζει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για χρέος. «Δεσμεύτηκε μια χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε πολύ άμεσα, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος να μπορέσει να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που θα δώσουν… ζωή, σε μια περιοχή που βρίσκεται απομονωμένη από τον αστικό ιστό», δήλωσε, επισημαίνοντας πως το έργο θα υλοποιηθεί άμεσα και προχώρησε στη δεύτερη «κλειδωμένη» εξαγγελία.

ΖΕΣΤΟ… ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2020!

Η Καλαμάτα, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία, σε επίπεδο τουρισμού, δεν παύει να είναι μια πόλη του πολιτισμού, με τον συγκεκριμένο τομέα να συμβάλει στη γενικότερη ανάδειξη και προβολή της. Χρόνια τώρα, ο Δήμος, ζητά χρηματοδότηση για άμεσο και αντίστοιχο του μεγέθους της, προγραμματισμό της διοργάνωσης, ώστε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, να ανοίξει περαιτέρω τα… φτερά του και να εξυπηρετήσει στο ακέραιο το σκοπό του, τοποθετώντας την πόλη στο… πάνθεο των πολιτιστικών θεσμών. Αυτός ο προγραμματισμός, μπορεί επιτέλους να γίνει και σ’ αυτό, συνέβαλε για μια ακόμη φορά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Ζητούσαμε από το 2015 για το Φεστιβάλ Χορού, το οποίο χρήζει μιας μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης, καθώς ο θεσμός αυτός, είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά για το σύνολο της χώρας», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε. «Πρέπει να ξεφύγουμε από μια λογική χρηματοδότησης, την τελευταία στιγμή, με ότι περισσευούμενο υπάρχει, για να χρηματοδοτήσουμε αυτόν τον πολύ σημαντικό θεσμό. Χρηματοδότηση, που δεν αφορά μόνο στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, αλλά και σε έναν μακρόπνοο, άρα και πιο σοβαρό σχεδιασμό. Έτσι, εξασφαλίσαμε για φέτος, αλλά και για το 2019 και το 2020, 1,2 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως αυτή η δυνατότητα υπάρχει σήμερα και πως δεν πρόκειται ποτέ, να υποσχεθεί όσα δεν μπορεί να γίνουν. «Νομίζουμε πως είναι μια χρηματοδότηση πολύ σημαντική και όπως μου είπε ο δήμαρχος, το Φεστιβάλ φέτος, θα είναι πιο λαμπρό, σχεδόν από ποτέ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος στάθηκε και στα χρήματα που πρόσφατα εξασφαλίστηκαν για την ύδρευση των Δήμων, αλλά και στα αντιπλημμυρικά έργα.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΓΚΩΜΙΟ»  ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΑ

«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης, στο οποίο εντάσσονται η Καλαμάτα, η Μεσσήνη και η Πύλος,  αυξήθηκε δύο φορές διαδοχικά λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος των Δήμων, ενώ όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά, υπάρχει μια… γύμνια αντίστοιχων υποδομών από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε τέτοιες παρεμβάσεις», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος με ταπεινότητα ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Νίκα που τον χαρακτήρισε πολιτικό κόσμημα και μίλησε γι’ αυτό με τα καλύτερα λόγια, χαρίζοντάς του, την πρώτη σφραγίδα της πόλης το 1830, αμέσως μετά την απελευθέρωση. «Το παρακάνατε δήμαρχε, να είστε καλά! Σας ευχαριστώ», είπε ο υπουργός, με τον Παναγιώτη Νίκα να αναφέρει πως λέει απλώς την αλήθεια. «Είναι πάντοτε χαρά μου, ειλικρινά και δεν είναι καθόλου πολιτικός λόγος, να συναντώ τον συμπατριώτη μας υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χαρίτση, τον οποίο ευχαριστώ δημόσια για τις ευεργεσίες που προσφέρει στην πόλη και κυρίως, την καλή του διάθεση, την ευπρέπειά του, την αγάπη, το μεγάλο ενδιαφέρον για την πόλη της Καλαμάτας, την ανάπτυξη και τη δημιουργική της πορεία. Έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο για την πορεία της Καλαμάτας, σε πάρα πολλά επίπεδα, σε χρηματοδοτήσεις και συμβουλές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της πόλης και της περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος, ενώ νωρίτερα , ο Αλέξης Χαρίτσης, συνάντησε παραγωγικούς φορείς και επισκέφθηκε επιχειρήσεις.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ …ΕΥΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

«Πολύ συχνά, διακινείται ένας μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει, ότι όλα βασίζονται στις εισαγωγές και δεν υπάρχει παραγωγική βάση σε αυτήν την χώρα, η οποία, παρ’ όλη την πολύ μεγάλη κρίση και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε, φαίνεται πως έχει πολύ ισχυρό παραγωγικό δυναμικό και επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και την εξαγωγική δραστηριότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία». Δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και την επίσκεψή του σε μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες και μονάδες, όπως την ΑΓΡΟΒΙΜ, την εταιρεία Παπαδημητρίου και την ΑΓΑΝ. «Συζητήσαμε με επιχειρηματίες και εργαζομένους, που μας έθεσαν τα προβλήματα τους και δεσμευτήκαμε να τα δούμε και να επικοινωνήσουμε και πάλι σύντομα για να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η πολιτική, δεν μπορεί να παράγεται στους 4 τοίχους ενός υπουργείου, σημασία έχει να πηγαίνεις εκεί που ζει ο επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος και να βλέπεις τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γι’ αυτό και με αφορμή το Συνέδριο, επισκεπτόμαστε επιχειρήσεις να δούμε τι ακριβώς γίνεται και στους χώρους δουλειάς. Δεν είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα αυτή η προσπάθεια. Είναι σημαντικό και αυτοί, να βλέπουν δίπλα τους τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και για ‘μας είναι χρήσιμο να συζητάμε, να βλέπουμε ποια είναι τα προβλήματα και να προσπαθούμε να τα λύσουμε από κοινού. Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, όπου η χώρα περνάει με ονομαστικούς όρους σε μια αναπτυξιακή τροχιά, πρέπει αυτό να μεταφραστεί και σε ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός που απάντησε πως θα δοθούν κίνητρα, τα οποία, δεν θα  περιορίζονται στο φορολογικό σκέλος. «Ήδη προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί για την επόμενη πενταετία, στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για στρώματα που έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, όμως δεν είναι μόνο αυτά! Είδαμε και σήμερα στην Καλαμάτα, ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς είχαν αφεθεί για χρόνια στην τύχη τους, όπως οι υποδομές στις βιομηχανικές περιοχές, οι δρόμοι και τα αντιπλημμυρικά», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος άφησε ανοιχτό και το θέμα του ΠΟΠ Καλαμάτα για την ελιά, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί μια λύση που πάνω απ’ όλα να ικανοποιεί τους παραγωγούς.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ