Φροντίζεις την επιδερμίδα σου όσο περισσότερο μπορείς: Πλένεις το πρόσωπό σου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με το πιο ακριβό φαρμακευτικό σαπούνι που μπορείς να βρεις, το ενυδατώνεις καθημερινά και έχεις να κοιμηθείς χωρίς να ξεβαφτείς από το τελευταίο σου ξενύχτι στο λύκειο. Γιατί τότε έχεις περισσότερα σπυράκια και από έφηβο; Ίσως ευθύνεται η διατροφή σου, καθώς πολλές τροφές προκαλούν φλεγμονή και κατά συνέπεια ακμή. Οι παρακάτω αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς της λαμπερής και αψεγάδιαστης επιδερμίδας.

 

1. Γάλα
Λίγοι μπορούν να το μεταβολίσουν σωστά. Πιο συγκεκριμένα, το 65% των ενηλίκων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η Αμερικανική Ακαδημία της Δερματολογίας υποστηρίζει μάλιστα πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής. Μελέτη του 2008 αποκάλυψε πως τα αγόρια που πίνουν γάλα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ακμή, ενώ προηγούμενη μελέτη του 2006 είχε αποδείξει το ίδιο και για τα κορίτσια. Μια από τις επικρατέστερες εξηγήσεις είναι ότι το γάλα είναι γεμάτο με ορμόνες, οι οποίες μένουν στο σώμα ακόμη και μετά την παστερίωση. Αυτές επηρεάζουν τις ήδη υπάρχουσες ορμόνες στο σώμα, όπως η ινσουλίνη, και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη λιπαρότητα στο δέρμα. Για λαμπερή επιδερμίδα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις το αγελαδινό γάλα με κάποιο φυτικό, όπως αμυγδάλου, καρύδας και σόγιας.

2. Αναψυκτικά
Η φλεγμονή στο σώμαμπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και πιθανώς να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά χρόνιων παθήσεων, αλλά και φλεγμονή του δέρματος. Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο φλεγμονώδη τρόφιμα, οπότε, όπως καταλαβαίνεις, η υπερβολική κατανάλωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακμή. Όταν μάλιστα αυτή βρίσκεται σε υγρή μορφή, απορροφάται πιο γρήγορα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα και φλεγμονή. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει επίσης μια πιθανή σχέση ανάμεσα σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και στην ακμή. Κάνε λοιπόν μια χάρη στον οργανισμό σου και προτίμησε νεράκι για να συνοδέψεις το επόμενό σου γεύμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο olivemagazine.gr