Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής και οι αμέτρητες υποχρεώσεις δημιουργούν άγχος και ένταση. Ο καλός προγραμματισμός, η επαφή με τη φύση και η αφοσίωση μερικών λεπτών καθημερινά αποκλειστικά για τον εαυτό σας είναι μερικά απλά βήματα που μπορούν να σας χαρίσουν μια πιο χαλαρή και ευχάριστη καθημερινότητα.

απο την Όλγα Στάμου

πηγή φωτογραφιών:pinterest

Βήμα 1οΣηκωθείτε νωρίς

Ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Δοκιμάστε να ξυπνάτε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον μία ώρα πριν από την ώρα που πρέπει να φύγετε από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα,να κάνετε ένα μπάνιο,να ετοιμαστείτε,να φάτε ένα καλό πρωινό και πίνοντας τον καφέ σας να προετοιμάσετε το πρόγραμμά σας. Το να ξεκινάτε τη μέρα σας τρέχοντας και με το άγχος μιας πιθανής αργοπορίας, σίγουρα είναι μια άσχημη αρχή.

Βήμα 2οΟργανωθείτε

Αγοράστε μια ατζέντα ή μπείτε στις σημειώσεις του κινητού σας και γράψτε τις υποχρεώσεις που έχετε και μοιράστε τις ανά μέρα. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες σας, αποφύγετε να γεμίζετε το πρόγραμμά σας θεωρώντας πως προλάβετε να κάνετε τα πάντα. Στον προγραμματισμό συνυπολογίστε και το χρόνο μετακίνησης σας αλλά και μια πιθανή καθυστέρηση ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πίεση από το χρόνο.

Βήμα 3οΔημιουργήστε χαλαρωτικούς χώρους  στο σπίτι σας

Διαμορφώστε έτσι το σπίτι σας ώστε γυρνώντας στο τέλος της μέρας να νιώθετε όμορφα και ήρεμα. Βάλτε πινελιές με το αγαπημένο σας χρώμα, αγοράστε μερικά αρωματικά κεριά σε μια μυρωδιά που να σας φτιάχνει τη διάθεση, μην γεμίζετε τους χώρους με αντικείμενα, προσπαθήστε ένα τουλάχιστον μέρος να μην επηρεάζετε από την ακαταστασία, ώστε να μπορείτε σταθερά να καταφύγετε σε αυτό.

Βήμα 4οΑφιερώστε 15 λεπτά στον εαυτό σας

Υπάρχουν μέρες που ο χρόνος σας πιέζει αφόρητα και δεν έχετε περιθώριο ούτε για γυμναστική ούτε για βόλτα στα μαγαζιά. Ακόμα και αυτές όμως είναι απαραίτητο να αφιερώνετε έστω 15 λεπτά στον εαυτό σας. Στο τέλος της μέρας χρειάζεται να αφιερώνεται λίγο χρόνο στον εαυτό σας, είτε μέσα από μια βόλτα με το αυτοκίνητο, είτε με λίγη χαλαρωτική μουσική. Είναι απαραίτητος χρόνος για να βάλετε τη σκέψη σας σε μια σειρά, να αποφορτιστείτε, να αναλογιστείτε όσα συμβαίνουν ώστε να μην περνάει η καθημερινότητα χωρίς να να το καταλαβαίνετε.

Βήμα 5οΕπιδιώξετε την επαφή με τη φύση

Βρείτε λίγο χρόνο είτε κάποια μέρα της εβδομάδας είτε μέσα στο σαββατοκύριακο να καθιερώσετε μια βόλτα έξω στη φύση, είτε σε ένα βουνό είτε σε κάποια παραλία, ακόμη και σε ένα πάρκο αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση κάπου αλλού. Θα σας χαλαρώσει,θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας κάνει να είστε πολύ πιο θετικοί απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.