Όταν οι αποκαλύψεις γύρω από την απεχθή συμπεριφορά του Harvey Weinstein προς τις γυναίκες άρχισε να παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, τα βλέμματα στράφηκαν στην Uma Thurman. Η άλλοτε μούσα του Quentin Tarantino είχε δημιουργήσει το όνομά της δίπλα στο διάσημο σκηνοθέτη και τον ξεπεσμένο –πλέον– κινηματογραφικό παραγωγό. Τότε, στις αρχές του Νοεμβρίου του 2017, η 47χρονη ηθοποιός δήλωνε στο Hollywood Access πως «δεν έχω να πω το παραμικρό γιατί δεν είμαι παιδί και έχω μάθει πως, όταν μιλάω με θυμό, συνήθως μετά λυπάμαι για τον τρόπο που εκφράστηκα». Αλλά έδωσε μια υπόσχεση. «Περιμένω τη στιγμή που θα αισθάνομαι λιγότερο θυμό. Κι όταν είμαι έτοιμη, θα πω όσα πρέπει να πω».

Η στιγμή ήρθε. Η ηθοποιός τήρησε την υπόσχεσή της και διηγήθηκε στους New York Times δύο περιστατικά στα οποία υπέστη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, με θύτη το γνωστό παραγωγό. «Τον γνώριζα πολύ καλά πριν μου επιτεθεί. Συνήθιζε να μου μιλά επί ώρες για τη δουλειά εξυμνώντας το μυαλό μου και να με επικροτεί. Αυτό ίσως με έκανε να παραβλέπω τα προειδοποιητικά σημάδια. Αυτός ήταν ο μέντοράς μου. Δεν ήμουν ποτέ η αγαπημένη των στούντιο. Ήταν εκείνος που είχε τον απόλυτο έλεγχο για το είδος των φιλμ και για το ποιοι σκηνοθέτες ήταν κατάλληλοι για εμένα».

Ο Weinstein όμως δεν ήθελε απλώς το ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή. Σε ένα ραντεβού τους στο Παρίσι η Uma βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Weinstein, ο οποίος φορούσε τη ρόμπα του. «Δεν πήγε το μυαλό μου στο κακό». Διαφωνούσαν για ένα σενάριο όταν εκείνος πέταξε τη ρόμπα. «Δεν ένιωσα ότι κάτι με απειλούσε» θυμάται. «Πίστεψα ότι ήταν κίνηση εξουσίας για αυτόν. Σαν να ήσουν στο δωμάτιο με έναν υπέρμετρα ιδιότροπο, ημίτρελο, εκκεντρικό θείο σου». Εκείνος της ζήτησε να τον ακολουθήσει για να συνεχίσουν την κουβέντα τους και βρέθηκαν σε ένα χαμάμ. «Στεκόμουν εκεί φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο σύνολο: μπότες, παντελόνι, τζάκετ. Και είχε τόση ζέστη που του είπα “Αυτό είναι ανόητο, τι κάνεις;”. Και εκείνος εξοργισμένος και τρελός πήδηξε έξω και έφυγε».

Εύκολα θα θεωρούσε κανείς πως η αντίδραση της Thurman θα αποθάρρυνε τον Weinstein από το να προσπαθήσει ξανά. Λάθος! Λίγο καιρό αργότερα στη σουίτα του στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου διαδραματίστηκε ένα ακόμη δυσάρεστο γεγονός. «Με έσπρωξε και έπεσα κάτω. Σκαρφάλωσε πάνω μου και είχε τον έλεγχο. Προσπάθησε να γδυθεί, ενώ έκανε ένα σωρό ανάρμοστα πράγματα. Δεν το τράβηξε, όμως, στα άκρα, δεν με βίασε. Εκείνη τη στιγμή είσαι σαν ζώο που προσπαθεί να ξεγλιστρήσει, σαν σαύρα. Έκανα ό,τι μπορούσα για να αποκτήσω και πάλι τον έλεγχο, να τον πάρω από εκείνον».

Την επομένη έστειλε λουλούδια στο σπίτι της φίλης της Ilona Herman, που τη φιλοξενούσε. «Άνοιξα το σημείωμα σαν να ήταν μια λερωμένη πάνα και έγραφε “Έχεις καταπληκτικά ένστικτα”». Τις επόμενες ημέρες δεχόταν συνεχώς τηλεφωνήματα από τις γραμματείς του για νέο ραντεβού. Η πίεση ήταν ασφυκτική και η Uma ενέδωσε, αφού είχε συνεννοηθεί με τη φίλη της να τη συνοδεύσει. Οι δύο φίλες περίμεναν στο μπαρ τουSavoy, αλλά ο Weinstein επέμενε να τη δει μόνη στο δωμάτιό του, τονίζοντάς της πως έχει γίνει παρεξήγηση και πως «έχουμε τόσα πρότζεκτ μαζί». Τελικά η ηθοποιός ανέβηκε μόνη της, με τη Herman να περιμένει στο χώρο των ασανσέρ.

Όταν οι βοηθοί έφυγαν η Thurman προειδοποίησε τον Weinstein: «Αν κάνεις ό,τι έκανες σε εμένα και σε άλλους ανθρώπους, θα χάσεις την καριέρα σου, τη φήμη σου και την οικογένειά σου. Σου το υπόσχομαι». Ένας εκπρόσωπος του Weinstein, ο οποίος ακολουθεί πρόγραμμα θεραπείας στην Αριζόνα, επιβεβαίωσε στους New York Times πως «η Thurman θα μπορούσε να το έχει πει αυτό».

Η Herman περίμενε νευρική στο ασανσέρ. «Όταν την είδα, ήταν αναστατωμένη και είχε αυτό το κενό βλέμμα» εξιστορεί η Herman. «Ήταν εκτός ελέγχου. Έτρεμε». Όταν ήταν πια σε θέση να μιλήσει, της αποκάλυψε πως ο Weinstein την απείλησε πως θα καταστρέψει την καριέρα της.

Μέσω εκπροσώπου του ο Weinstein αρνήθηκε πως απείλησε τη Thurman, την οποία θεωρεί «χαρισματική ηθοποιό». Ενημερώθηκε για τα όσα υποστήριξε εκείνη για τα επεισόδια και τόνισε πως μέχρι το επεισόδιο στο Παρίσι είχαν μια σχέση όπου «φλέρταραν και έκαναν αστεία». «Ο κύριος Weinstein αναγνωρίζει πως φλέρταρε με την Thurman στην Αγγλία, αφού παρανόησε τα σημάδια στο Παρίσι» σημείωσε σε δήλωση. «Αμέσως απολογήθηκε».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.