Μαφιόζικο πάρτι με τα σκουπίδια! Συνέντευξη με καταγγελίες και ερωτήματα από τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Καλαμάτα…

Καζάνι που… βράζει, θυμίζει η Μαραθόλακκα, στην οποία η κατάσταση είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη, με τον προβληματισμό έντονο καθώς οι κίνδυνοι που εγκυμονεί, φαίνεται να είναι πολλοί. Για του λόγου μάλιστα το αληθές, την περιοχή, καταγράφοντας βίντεο και εικόνες, που πραγματικά, μιλούν όσο χίλιες και πλέον λέξεις, επισκέφθηκαν χθες, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Γόντικας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας της ίδιας παράταξης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος, κάνοντας λόγο για… πάρτι!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί το πάρτι με τα σκουπίδια και την εκεί υποτιθέμενη διαχείριση», σημείωσε ο κ. Γόντικας, αναφερόμενος στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, κατάσταση στη μεγάλη χωματερή. «Τα λόγια είναι φτωχά! Δεκάδες χιλιάδες τόνοι χύμα σκουπίδια και δέματα… χυμένα, λάσπες, ζουμιά που πηγαίνουν απευθείας στο Νέδοντα και απλήρωτοι εργαζόμενοι! Αυτά διαπιστώσαμε», δήλωσε ο Νίκος Γόντικας, ο οποίος κάλεσε τη  Δημοτική Αρχή, σήμερα κιόλας, με βάση τη διάταξη του Νόμου που της δίνει τη δυνατότητα, να πληρώσει τους εργαζομένους και να κρατήσει τα λεφτά των δεδουλευμένων, από τον επόμενο λογαριασμό πληρωμής του κ. Ρέντζου, ενώ παρέδωσε στη δημοσιότητα DVD με φωτογραφίες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Ταΰγετο. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο περιφερειακός σύμβουλος, όσο και αν αυτό υπό μια έννοια φαντάζει οξύμωρο, κάλεσε το Δήμο Καλαμάτας, να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλέκτωρ ΑΕ Λεωνίδα Μπόμπολα, για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μέχρι την έναρξη της κεντρικής διαχείρισης από την ΤΕΡΝΑ. «Θα πρέπει να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις με τον κ. Μπόμπολα και βεβαίως να πληρωθούν όταν αρχίσουν δουλειά, αλλά πότε αλήθεια θα αρχίσουν; Γιατί αργούν και έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση;», διερωτήθηκε ο κ. Γόντικας, τονίζοντας πως αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), θα κλείσει τη Μαραθόλακκα!

ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Δική τους επιλογή ήταν να έχουμε τόσα χρόνια αυτήν την άθλια κατάστασης εκεί! Δε θα συμμεριστούμε τη λογική που λέει: «Για να μη γεμίσει η Καλαμάτα σκουπίδια, ας μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ας χάσουν τη δουλειά τους και ας μην υπάρχει ούτε ένα στοιχειώδες μέτρο ασφάλειας». Θα την κλείσει το ΠΑΜΕ τη χωματερή και καλά θα κάνει», προειδοποίησε ο Νίκος Γόντικας, ο οποίος κάλεσε τις αρμόδιες αρχές, να σπεύσουν στη Μαραθόλακκα. «Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Υγειονομικό και την Επιθεώρηση Εργασίας, να πάνε να δουν σε ποιες συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ούτε τουαλέτα, ούτε χώρο να αλλάξουν, να κολατσίσουν, έναν στεγασμένο χώρο, τίποτε! Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να διασφαλιστούν άμεσα, πριν μπει ο Μπόμπολας», δήλωσε σε έντονο ύφος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τονίζοντας πως δεν τηρούνται όσα προέβλεπε η μελέτη, ενώ αναφέρθηκε και στο επίσης «καυτό» θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στο λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολης.

 

ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΜΑΦΙΑ» ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

«Πριν από 15 περίπου ημέρες, η Εθνική Τράπεζα, έστειλε στη ΔΕΗ Α.Ε. ένα έγγραφο, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει, για να φέρει και να θάψει στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, 90 τόνους μολυσμένα και επικίνδυνα απόβλητα από αμίαντο. Καταλαβαίνετε ότι ο ΧΥΤΕΑ που πάνε να φτιάξουν εκεί, θα υποδεχθεί τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα όχι  μόνο της Νότιας Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, με οδυνηρές συνέπειες για την περιοχή, αφού στη Μεγαλόπολη, βρίσκεται η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη των Βαλκανίων, από την οποία πηγάζει ο Αλφειός, ο Ευρώτας και μια σειρά από πηγές ύδρευσης και της Μεσσηνίας», δήλωσε ο κ. Γόντικας, μιλώντας για τις επικίνδυνες για όλη την Πελοπόννησο συνέπειες, σε περίπτωση που η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει το 44% του εργοστασίου παράγωγης αμιαντοτσιμέντου στο Δρέπανο της Αχαΐας, φτιάξει ΧΥΤΕΑ στο λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολης, μετά το «όχι» που έλαβε για αντίστοιχη κατασκευή στην Αχαΐα, από την εκεί Περιφέρεια . «Οι συνέπειες συνολικά για την Πελοπόννησο θα είναι τραγικές», ανέφερε ο Νίκος Γόντικας, εξηγώντας μερικούς από τους συνολικούς… λόγους. «Πωλούνται δύο λιγνιτικές μονάδες, πάνω από 50 χιλ. στρέμματα ορυχείων, υπάρχουν δυο προοπτικές αδειών για Χώρο Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων, που ο Δήμος Μεγαλόπολης βρίσκεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, μια επικείμενη άδεια για Χώρο Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων, σαν αυτά των 90 χιλ. τόνων αμιάντου που ζητά η Εθνική Τράπεζα να θάψει στη Μεγαλόπολη και η υπογραφή της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Περιφέρειας, με εμάς να πιστεύουμε πως θα έρχονται απορρίμματα από όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα. Καταλαβαίνετε ότι διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, κυρίως για την υγεία του κόσμου, καθώς αυτά τα απόβλητα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα… πληρώσουν τη «νύφη», αφού στα 174 εκατ. ευρώ, της συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΝΔ  – ΠΑΣΟΚ με την Περιφέρεια και την ΤΕΡΝΑ, προστίθενται και τα 103 εκατ. ευρώ της συμφωνίας Φλαμπουράρη – ΤΕΡΝΑ, για την εγκατάσταση της οριστικής διαχείρισης συν ο πενταπλασιασμός των τελών. Επανέρχεται λοιπόν η θέση του ΚΚΕ και των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης που ζητούν  να… φύγει η «μαφία» των σκουπιδιών από τη διαχείριση που πρέπει να γίνεται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, με ευθύνη των Δήμων, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση και το υπόλειμμα όχι πάνω σε υπόγειες λίμνες και σεισμικά ρήγματα όπως είναι η Καλλιρρόη της Οιχαλίας», ανέφερε ο κ. Γόντικας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ