«Επί τάπητος» τα προβλήματα άρδευσης και του μεσσηνιακού κάμπου στη σύσκεψη του υφυπουργού Β. Κόκκαλη με τους προέδρους των ΓΟΕΒ

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη, σύσκεψη με τους προέδρους και τους διευθυντές των ΓΟΕΒ της χώρας, παρουσία υπαλλήλων της αρμόδιας Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του υπουργείου. Τα θέματα της συνάντησης ήταν  η πορεία εφαρμογής των διατάξεων των τελευταίων σχετικών νόμων περί Γ.Ο.Ε.Β., θέματα προσωπικού των Γ.Ο.Ε.Β., τα προβλήματα και οι ανάγκες των Οργανισμών και των Έργων Εγγείων Βελτιώσεων και η νέα σχετική τροπολογία που επίκειται να ψηφιστεί.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΕΒ ΠΑΜΙΣΟΥ

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου Μιχάλης Μανωλέας κατά την οποία τόνισε ότι οι Οργανισμοί έχουν συσσωρευμένα σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία και βιωσιμότητά τους. Σύμφωνα με τον κ. Μανωλέα τα πιο βασικά προβλήματα του ΓΟΕΒ και οι απαιτούμενες ενέργειες είναι:

  • Τα δίκτυα των εγγειοβελτιωτικών έργων είναι πεπαλαιωμένα, δεν είναι πλήρως λειτουργικά, έχουν αρχιτεκτονική που δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες και χρήζουν άμεσης επισκευής και εκσυγχρονισμού με την παράλληλη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Απαιτείται η συνεργασία του ΥπΑΑΤ, των Περιφερειών και των ΓΟΕΒ ώστε άμεσα να εκτελεστούν έργα προς την σωστή κατεύθυνση.
  • Πολλοί Οργανισμοί βαρύνονται με παλαιά χρέη τα οποία συνεχώς αποτελούν εμπόδιο στην προσπάθεια εξυγίανσής τους. Απαιτείται η συνεργασία του ΥπΑΑΤ, των Περιφερειών και των ΓΟΕΒ ώστε το θέμα να λυθεί άμεσα και δίκαια.
  • Οι Οργανισμοί είναι υποστελεχωμένοι και σε μερικές περιπτώσεις δεν διαθέτουν καθόλου προσωπικό. Ο πρόσφατος νόμος 4456/2017 (άρθρο 46) έχει δώσει διέξοδο στο χρόνιο αυτό πρόβλημα των ΓΟΕΒ και στην παρούσα φάση απαιτείται η επίσπευση των ενεργειών των Περιφερειών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια των ΓΟΕΒ, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.

Σχετικά με την πορεία εφαρμογής των διατάξεων των τελευταίων σχετικών νόμων περί Γ.Ο.Ε.Β., ο κ. Μανωλέας τόνισε ότι με τον πρόσφατο νόμο 4456/2017 (άρθρο 46) και την σχετική ΚΥΑ που ακολούθησε, έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες επί των Οργανισμών και των Έργων Εγγείων Βελτιώσεων για τις οποίες μέχρι και σήμερα υπάρχει διοικητικό κενό και όπου έχουν ανατεθεί κάποιες αρμοδιότητες οι Υπηρεσίες δεν επιδεικνύουν πάντα την δέουσα ανταπόκριση. Απαιτείται η εκχώρηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών εντός των Υπηρεσιών τους και ο έλεγχος εφαρμογής τους. Επίσης ο κ. Μανωλέας τόνισε ότι απαιτείται η ομογενοποίηση των διαδικασιών που τηρούν οι ΓΟΕΒ της χώρας και ενδεικτικά ζήτησε την άμεση προβλεπόμενη έκδοση των ενιαίων υποδειγμάτων καταστατικού, ΚΕΥ (Κανονισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) και κανονισμού άρδευσης από το Υπουργείο. Έτσι όλοι οι ΓΟΕΒ να έχουν κοινά πρότυπα και στη συνέχεια ο κάθε ΓΟΕΒ να κάνει μικρές αλλαγές σύμφωνα με τις δικές του τοπικές ιδιαιτερότητες.

Επιπλέον, ο κ. Μανωλέας ζήτησε από τον κ. Κόκκαλη να εντάξει και τους ΓΟΕΒ στην συμφωνία που έχει κάνει με την ΔΕΗ, ώστε να εκδίδονται τα αγροτικά τιμολόγια και των ΓΟΕΒ μια φορά το έτος μετά το τέλος της αρδευτικής περιόδου. Ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση των διοικήσεων των ΓΟΕΒ, τόνισε ότι κατέγραψε τις προτάσεις τους και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων θα προχωρήσει στις βέλτιστες ρυθμίσεις.

ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου έχει ήδη εκθέσει τα τοπικά προβλήματα του ΓΟΕΒ στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν ήδη έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει δρομολογηθεί και επίκειται η εκτέλεση έργου βελτίωσης-συντήρησης του αρδευτικού δικτύου ΓΟΕΒ Παμίσου προϋπολογισμού  700.000 ευρώ. Η προσπάθεια γίνεται και όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία συμβάλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ν.Τ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ