Κόκκινος συναγερμός εν όψει του συλλαλητηρίου την Κυριακή στο Σύνταγμα. Έκτακτα μέτρα

Το εκρηκτικό μείγμα των συγκεντρώσεων αντιεξουσιαστών και αντίπαλων ιδεολογικών ομάδων την Κυριακή, σχεδόν την ίδια ώρα που θα διεξάγεται στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία…… έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., που εκπονεί εκτεταμένα μέτρα για την αποφυγή συγκρούσεων ή άλλων επεισοδίων.

Την ίδια στιγμή, ο Αρειος Πάγος έχει διατάξει έρευνα για τις διαδικτυακές απειλές μελών της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, που έγραψαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι «την Κυριακή θα χυθεί αίμα»!

Την ώρα του συλλαλητηρίου έχουν προγραμματιστεί αντισυγκεντρώσεις στα Προπύλαια από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των αστυνομικών, μετά τη σφοδρή αντιπαλότητα που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, όπου πυρπολήθηκε κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η κατάληψη Libertatia στο κέντρο της πόλης.

Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθούν φραγμοί με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Πανεπιστημίου, περίπου στο ύψος τις οδού Εδουάρδου Λο, προκειμένου να μην έλθουν σε επαφή αντιεξουσιαστές με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου, ενώ παράλληλα παρόμοιος φραγμός θα δημιουργηθεί και στα λουλουδάδικα κάτω από τη Βουλή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η Ασφάλεια θα επιτηρεί συγκεκριμένους χώρους ώστε να αποφευχθούν επεισόδια.

Κλειστοί σταθμοί

Την Κυριακή, με εντολή της Αστυνομίας θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία. Τα πούλμαν με κόσμο από την περιφέρεια που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, πιθανότατα στη λεωφόρο Αθηνών και στο τέλος της Συγγρού, κοντά στην παραλιακή, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν πεζή προς το Σύνταγμα.

Πρόσθετο πονοκέφαλο προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. και το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ για τη Super Legue, που θα γίνει στις 19.30 την ίδια μέρα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», στο Φάληρο. Εχουν ήδη προγραμματιστεί αυστηρά μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του, που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου.

Οι ομιλητές

Η συντονιστική Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δύο θα είναι οι βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου, με στόχο να μην υπάρξει κόπωση στο πλήθος.  Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης,  ενώ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς,  θα απευθύνουν  εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.

Πούλμαν από όλη την Ελλάδα

Μεγάλη αναμένεται να είναι η προσέλευση στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία καθώς ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης είπε σήμερα το πρωί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ναύλωση λεωφορείων και πως την Κυριακή αναμένεται μεγάλη μετακίνηση.

Εως τώρα και σύμφωνα με το voria.gr έχουν ναυλωθεί λεωφορεία από τις εξής περιοχές: Αιγίνιο, Αλεξάνδρεια, Αριδαία, Πέλλα, Βόλο, Βέροια, Γρεβενά, Γιαννιτσά, Ανατολικό, Δρυμό, Διαβατά, Δράμα, Έδεσσα, Ηράκλειο, Λασίθι, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κιλκίς, Καβάλα, Κομοτηνή, Κολχικό, Κασσάνδρα, Κολινδρό, Κέρκυρα, Λαμία, Λαγκαδάς, Λάρισα, Μεγαλόπολη, Μαγνησία, Νάουσα, Ναύπακτο, Νέα Μουδανιά, Ναύπακτο, Νέα Μουδανιά, Ξάνθη, Οφρυνία, Πρέβεζα, Πολυδένδρι, Πλατύ, Πέλλα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Σαρωνικός, Σέρρες, Σιθωνία, Σκύδρα, Τρίπολη, Χανιά.   Το ΚΤΕΛ Ζακύνθου θα παρέχει ειδική έκπτωση 30% σε όποιον θελήσει να ταξιδέψει για την Αθήνα μετά από απόφαση της διοίκησης.

Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται στην Πάτρα με αρκετές ενορίες να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και να ναυλώνουν πούλμαν που θα μεταφέρουν τους Πατρινούς στην πλατεία Συντάγματος. Ήδη δύο ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών έχουν προχωρήσει στην ναύλωση λεωφορείων.

Πάνω από 1.500 πούλμαν θα έρθουν στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον Στέργιο Καλόγηρο, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου η εξέδρα θα στηθεί τελικά στην αρχή της Ερμού με στόχο να γεμίσει η πλατεία Συντάγματος. Όπως είπε ο κ. Καλόγηρος «τα πούλμαν θα είναι πάνω από 1.500 ενώ από μεγάλες πόλεις θα φεύγουν συνεχώς ΚΤΕΛ π.χ. στη Θεσσαλονίκη θα αναχωρούν λεωφορεία κάθε 5 λεπτά την Κυριακή». «Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε μέχρι τις αρχές της Συγγρού και θα γεμίσουμε την Ακαδημίας, τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου μέχρι την Αμερικής» πρόσθεσε.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ