Κρήτη: Επιδημία οι απόπειρες μαθητών. SOS από τους ειδικούς

Μορφή.επιδημίας φέρονται να έχουν πάρει οι απόπειρες ανήλικων μαθητών, στην Κρήτη, να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Χθες το μεσημέρι μια 16χρονη μαθήτρια προσπάθησε να κάνει κακό στον εαυτό της, καταναλώνοντας χάπια, χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρνει…

Το χθεσινό συμβάν έρχεται να ταράξει την τοπική κοινωνία της Κρήτης λίγα μόνο 24ωρα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας ενός άλλου 16χρονου κοριτσιού, το οποίο προσπάθησε να σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρα στα Χανιά. Εξάλλου, σε διάστημα μόλις μισού έτους, έχουν καταγραφεί σε επίπεδο Κρήτης συνολικά πέντε απόπειρες αυτοκτονίας ανηλίκων!

Δύο απόπειρες μέσα σε σχολείο

Στα μέσα Ιανουαρίου, μία ακόμη υπόθεση απόπειρας αυτοκτονίας ανηλίκου συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Κρήτης. Το επίμαχο συμβάν είχε σημειωθεί σε σχολείο της ευρύτερης περιοχής των Χανίων με “πρωταγωνίστρια” μια 14χρονη μαθήτρια, η οποία, για άγνωστο λόγο, αυτοτραυματίστηκε. Ειδικότερα, η έφηβη φέρεται να πήγε στις τουαλέτες του σχολικού της συγκροτήματος κι εκεί να επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του χεριού της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κορίτσι χρησιμοποίησε αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο ευτυχώς δεν πρόλαβε να του προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η πράξη της μικρής έγινε γρήγορα αντιληπτή από εκπαιδευτικό του σχολείου της. Άμεσα ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο έσπευσε στο σχολικό συγκρότημα και παρέλαβε τη 14χρονη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπέλα δεν τραυματίστηκε σοβαρά, αφού έφερε εκδορές στο χέρι της. Η 14χρονη μεταφέρθηκε τελικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, όπου οι γιατροί χρειάστηκε να φροντίσουν τις εκδορές της.

Εξάλλου, στις 23 του περασμένου Νοεμβρίου, μια ακόμη ανήλικη μαθήτρια προσπάθησε να αυτοκτονήσει μέσα σε σχολείο, αυτή τη φορά του Ηρακλείου. Ο λόγος για μια 16χρονη μαθήτρια της Β’ τάξης λυκείου, η οποία – για άγνωστους λόγους – προσπάθησε να κάνει κακό στον εαυτό της επιχειρώντας να καταναλώσει χάπια. Και το εν λόγω συμβάν, πάντως, εκτυλίχθηκε στις τουαλέτες του σχολείου. Ωστόσο, όπως και το περιστατικό με τη 14χρονη στα Χανιά, έτσι και αυτό με “πρωταγωνίστρια” τη 16χρονη είχε αίσιο τέλος, αφού η τελευταία δεν κινδύνεψε: Η έφηβη είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, χωρίς η κατάσταση της υγείας της να εμπνέει ανησυχία.

Εξάλλου, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, ένα αγόρι μόλις 14 ετών προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Το συμβάν σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου. Εκεί, για άγνωστους λόγους, ο μικρός προσπάθησε να αυτοκτονήσει στρέφοντας προς τον εαυτό του ένα όπλο. Ο μαθητής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και από εκεί στο ΠΑΓΝΗ.

«Πιο έντονο το φαινόμενο»

«Οι απόπειρες αυτοκτονίας των εφήβων δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο. Τώρα όμως είναι πιο έντονο. Το θέμα με τους εφήβους είναι ότι περνούν μια περίοδο αρκετά πιο δύσκολη όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή τους κατάσταση. Ως αποτέλεσμα τούτου, ένας έφηβος δυσκολεύεται να στηριχτεί κάπου, αφού οι υπόλοιπες κοινωνικές σχέσεις του, όπως είναι η παρέα του – που είναι μια αντανάκλαση του οικογενειακού συστήματος – δε φτάνουν για να καλύψουν τις συναισθηματικές του ανάγκες. Παλαιότερα η παρέα κάλυπτε πάρα πολύ τον έφηβο», ανέφερε χαρακτηριστικά, για τις απανωτές απόπειρες αυτοκτονίες ανηλίκων στην Κρήτη, ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Λασιθίου Μανόλης Καναβάκης.

«Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Καναβάκης, ο οποίος καλεί τους γονείς να είναι πιο κοντά στα παιδιά τους. «Δεν εννοώ να γίνονται πιεστικοί, αλλά σε επίπεδο επικοινωνίας και συναισθηματικό. Βλέπουμε πολλές φορές τους εφήβους να κλειδώνονται στα δωμάτιά τους. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν όμως ανοίξει την πόρτα ο έφηβος και βγει από το δωμάτιό του, τι κάνει ο γονιός;», πρόσθεσε ο ψυχίατρος, ο οποίος κλείνοντας τόνισε ότι το «γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο δεν είναι υγιές και αυτό έχει επηρεάσει την οικογενειακή συνοχή».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος- Φιλία Σαριδάκη

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ