ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δημιουργικός και «παιχνιδιάρης» εικαστικός στο «Σταθμός»

stathoylopoylos-giorgos-ekthesh-2Mια ευχάριστη  έκπληξη είναι η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σταθουλόπουλου, με την οποία εγκαινιάστηκε ο κύκλος εκδηλώσεων στο καφέ «Σταθμός» για τη νέα χρονιά.

Πρόκειται για 20 έργα που σηματοδοτούν τη διαδρομή του καλλιτέχνη στο χώρο της ζωγραφικής. Μια περιπλάνηση, οπωσδήποτε γοητευτική και με πολυποίκιλες εναλλαγές να τη συνοδεύσουν. Σε αυτή την περιπλάνηση ο ζωγράφος αποκόμισε ενδιαφέρουσες εμπειρίες που τις μετουσίωσε σε εικαστικές δημιουργίες.

Παρ’ όλα αυτά δεν δείχνει να θέλει να βολευτεί σε αυτές και τις ευκολίες που κατέκτησε. Μια παιχνιδάρικη διάθεση ξεχωρίζει στους πίνακες που ζωγραφίζει ο Γιώργος Σταθουλόπουλος και θα ’λεγα πως η παιχνιδιάρικη αυτή διάθεση είναι και σκανδαλιάρικη ενίοτε, όπως σε ορισμένα από τα έργα που παρουσιάστηκαν στο καφέ «Σταθμός» για 20 μέρες.

Από το 2000 ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική ο Γιώργος. Τότε ήταν που άρχισε και τα μαθήματα στη ΔΕΠΑΚ με δασκάλους τη Μαριάμ Τσακιριάν, το Βασίλη Διονυσόπουλο και το Γιάννη Γκούζο.

Η ζωγραφική του ανθρωποκεντρική και με συμβολικές προεκτάσεις, αποτέλεσμα ενός πηγαίνουν αυθορμητισμού. Τα υλικά που χρησιμοποιεί  κυρίως είναι σκόνη αγιογραφίας και λάδι και του αρέσουν γιατί προσφέρονται για πειραματισμούς όπως ο ίδιος επισημαίνει.

Συμμετείχε στην εικαστική ομάδα «Εξις» σε ομαδικές εκθέσεις σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Στούπα αλλά και στην Coniectura ενώ έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στο μπαρ «7η Συμφωνία» στη Μεσσήνη και τώρα στο καφέ «Σταθμός» στην Καλαμάτα. Παραμένοντας ανήσυχος καλλιτεχνικά παρακολουθεί μαθήματα γλυπτικής στο Καλλιτεχνικό Στέκι και αγιογραφίας στη Θουρία με την Ελένη Μπαρδαμάσκου.

Αγαπημένοι του ζωγράφοι οι: Ρέμπραντ, Σεζάν, Βαν Γκογκ, Τσαρούχης, Σάγκαλ, ενώ τη ζωγραφική του θεωρεί πως έχουν επηρεάσει τα διαβάσματά του (Ρεμπώ, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Καζαντζάκη).

Στην έκθεσή του στο «Σταθμό», κυρίαρχο ρόλο έχουν τα ζώα, που όπως λέει αντιπροσωπεύουν τη γνησιότητα που έχουν χάσει οι άνθρωποι.

Ο ίδιος ζει στην εξοχή και παρ’ όλο που του αρέσει η ζωή εκεί, εν τούτοις δεν είναι ξεκομμένος από την πόλη όπου βρίσκεται συχνά παρακολουθώντας και μετέχοντας στις εκδηλώσεις.

Οσον αφορά το μέλλον του στα εικαστικά ο Σταθουλόπουλος δείχνει να μην βιάζεται και να μετράει προσεκτικά τα επόμενα βήματά του. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο που έχει σημασία είναι η γνώση και η ευαισθησία. Και τα δύο αυτά συστατικά, απαραίτητα  για έναν που ασχολείται με την τέχνη, βρίσκονται σε προτεραιότητα για το Γιώργο Σταθουλόπουλο και όχι τυχαία ασφαλώς.

Θανάσης Παντές

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ