Από την Έλγκα Νταϊφά,

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους μίλησε για όλα στο People.

Πριν από λίγο καιρό το Χόλιγουντ έπεσε από τα σύννεφα της χρυσόσκονης με την υπόθεση Weinstein, έχεις βρεθεί αντιμέτωπη με Έλληνα… Weinstein;

Όλο αυτός ο θόρυβος έμοιαζε σαν προσπάθεια να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για το Χόλιγουντ. Οι μισοί έχουν βγει να είναι παρενοχλημένοι και άλλοι να έχουν παρενοχλήσει. Δεν λέω φυσικά ότι είναι ψέματα… Δεν έχω ακούσει παρόμοια περιστατικά παρενόχλησης στην Ελλάδα και προφανώς δεν μιλάω για περιπτώσεις φλερτ. Από τα 21 μου χρόνια, που είμαι στη δουλειά, έχω καταλάβει πως όσοι παρενοχλούν δεν είναι σοβαροί άνθρωποι, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά wanna be τύποι, που τάζουν «θα σε κάνω σταρ». Φυσικά φταίει και αυτός που παρενοχλείται, πρέπει το μυαλό να είναι στη θέση του.

Αυτές τις ημέρες δοκιμάζεσαι θεατρικά στο μονόλογο Αθανασία του Χρήστου Δήμα. Στο έργο θίγεται το δικαίωμα της επιλογής του θανάτου. Η ευθανασία αποτελεί παγκοσμίως θέμα ταμπού. Το έργο άγγιξε κάποια δική σου προσωπική χορδή;

Το έργο είναι μια διαδρομή ζωής. Βλέπουμε την ηρωίδα από τα παιδικά της χρόνια μέχρι τη στιγμή που θέλει να επιλέξει η ίδια το τέλος της. Δεν είναι ένα διδακτικό έργο, κάποιος άλλος μπορεί να μη διάλεγε την ευθανασία. Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από απειλητικές αρρώστιες και έχουν τη θέληση να ζήσουν.

Μπήκες στη θέση της ηρωίδας; Το συζήτησες με τον εαυτό σου; Πώς θα αντιδρούσες; Θα «υποβοηθούσες» κάποιον δικό σου;

Όποια απάντηση και να δώσω, είναι απόλυτα υποθετική. Αν βρεθείς ο ίδιος αντιμέτωπος με τέτοιο τραγικό γεγονός, τότε η απόφαση είναι μόνο δική σου, απόλυτα προσωπική. Δεν μπορεί να αποφασίσει κάποιος άλλος για εσένα. Μπορώ να καταλάβω έναν άνθρωπο που είναι άρρωστος και επιλέγει την ευθανασία. Ταυτόχρονα μπορώ να καταλάβω γιατί είναι ένα θέμα που δεν νομοθετείται εύκολα. Η ευθανασία και η αυτοδιαχείριση της ζωής μας είναι προσωπικό δικαίωμα!

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.