Σε ηλικία 78 ετών, νικημένος από τον καρκίνο, άφησε την τελευταία του πνοή ο Hugh Masekela, θρυλικός τρομπετίστας, ηγετική φιγούρα στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ και «πατέρας» της νοτιοαφρικανικής τζαζ.

Το δυσάρεστο νέο έκανε γνωστό η οικογένειά του, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «έφυγε ήρεμα», στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο του προστάτη.

Γεννημένος στη νοτιοαφρικάνικη πόλη Witbank το 1939, ο Masekela αποφάσισε να μάθει τρομπέτα όταν είδε την ταινία Young Man with a Horn του 1950 και, για να κάνει πραγματικότητά το όνειρό του, έπεισε έναν από τους καθηγητές του να του αγοράσει ένα μουσικό όργανο με την υπόσχεση να μπλέξει σε μπελάδες.

Το 1960, στην ηλικία των 21 ετών, έφυγε από τη Νότια Αφρική για να ξεκινήσει αυτό που θα γινόταν στα 30 χρόνια της εξορίας από τον τόπο γέννησής του. Καταλήγοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συνεργάστηκε με μουσικούς όπως ο Harry Belafonte, ο Paul Simon, o Herb Alpert, ο Otis Redding, ο Jimi Hendrix και η Janis Joplin.

Το 1990, μετά την απελευθέρωση του Nelson Mandela και ενώ είχε χρησιμοποιήσει την μουσική του ως «όχημα» ενάντια στο καταπιεστικό σύστημα της λευκής εξουσίας του απαρτχάιντ, επέστρεψε στην Νότια Αφρική. Μάλιστα, μία από τις τελευταίες live εμφανίσεις του έγινε στην τελετή έναρξη του Μουντιάλ 2010, στο Γιοχάνεσμπουργκ.