«Πρόβα Νυφικού» για τη Θεατρική Διαδρομή – Πυρετώδεις προετοιμασίες από τέλος Φεβρουαρίου

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της Θεατρικής Διαδρομής, για το ανέβασμα της βασισμένης στο έργο της Ντόρας Γιαννακόπουλου «Πρόβα Νυφικού», παράστασης, που ανοίξει αυλαία στο τέλος Φεβρουαρίου. Το θεατρικό σχήμα ανεβάζει τη διασκευή του Θανάση Νιάρχου και της ίδιας της συγγραφέως, σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά.

 ΤΟ ΕΡΓΟ

Η «Πρόβα Νυφικού» ως βιβλίο, είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τριών τελευταίων δεκαετιών. Η τηλεοπτική σειρά σε σενάριο Βαγγέλη Γκούφα και σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, άφησε… εποχή. Το 2014 ως θεατρικό έργο με την ίδια διασκευή, ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και αυτή, εκτός του Εθνικού, είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει πανελλαδικά από τη κάποιο θεατρικό σχήμα. Πρόκειται για μια πολύπλοκη, αριστοτεχνικά δομημένη θεατρική σύνθεση, που διαδραματίζεται παραμονές του 2ου παγκοσμίου πολέμου σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας. Με φόντο τον επερχόμενο πόλεμο και την δικτατορία του Μεταξά, οι ήρωες, παρασυρμένοι από το πάθος τους για ζωή, μοιραία επαναλαμβάνουν κάθε τι ανθρώπινο σε πράξεις ανθρωπιάς, έρωτα, μίσους, προδοσίας, πατριωτισμού, αυτοθυσίας για την πατρίδα και το δίκιο. Κι όπως πάντα, οι περισσότεροι από τους ήρωες, νομίζουν ότι το οποιοδήποτε κακό δεν θα φτάσει στη πόλη τους ή δεν έχουν την δυνατότητα  να αντιληφθούν ότι ο πόλεμος βρίσκεται στο κατώφλι τους. Το κακό φτάνει κι όπως τις περισσότερες φορές τους βρίσκει απροετοίμαστους και τους ρίχνει σ’ ένα ακόμα μεγαλύτερο «τυφώνα» παθών. Πάθη, που θα εξελιχθούν στη διάρκεια της κατοχής με δυσοίωνες προβλέψεις για όλη τη δεκαετία του ΄40 που μας ακολουθούν έως σήμερα.

 

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Χαρακτηριστική είναι η ενδεικτική περίληψη του δράματος από την ίδια την Ντόρα Γιαννακοπούλου. «…1939. Εκείνος – ο επικίνδυνος «Εκείνος» – προχωρούσε… προχωρούσε… Το ΄39 θα ‘φερνε το ΄40… Αλλά στην επαρχιακή πόλη άλλα πράγματα πολύ πιο ανήσυχα κι ενδιαφέροντα αφορούσαν κάποιες αστικές οικογένειες… Όλα έδειχναν τέλεια… Ακόμα και η πρόβα νυφικού… Κι όμως… Η «πέραν του κόσμου τούτου», όπως έλεγαν την Ευανθούλα, ήξερε πολύ περισσότερα απ αυτά που φανέρωναν οι λιγοστές της κουβέντες… Ναι, όλα εξελίσσονταν υπέροχα για τους δικούς της, για την ίδια όμως την Αγγελική είχε έρθει η καταστροφή… Κι η πρόβα του νυφικού της έπρεπε να γίνει… Για να μην υποψιαστεί η οικογένεια… Για να μην πληγωθεί η μητέρα… Αλλά αυτό ξεπερνούσε τις δυνάμεις της… Την υποκρισία δεν την άντεχε… Με τις καρφίτσες στο ποδόγυρο άρχισε να τρέχει… Ήθελε να ψάξει… Ήθελε να μάθει την αλήθεια όποια και να ‘ταν… Έτσι ξεκίνησαν όλα, με τον επικίνδυνο «Εκείνον» πάνω από τα κεφάλια τους να προχωράει… να προχωράει…».

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στη νέα αυτή θεατρική παραγωγή, συμβάλλουν σ’ όλη τη διάρθρωσή, της, πολλοί συνεργάτες και ερασιτέχνες ηθοποιοί της Θεατρικής Διαδρομής. Πρόκειται για τους: Αγγελική Κανδηλιώτη, Γιώργο Ιατρόπουλο, Ελένη Γιαννούλη, Γιάννη Φωτεινόπουλο, Ματίνα Νιάρχου, Στράτη Καΐκη, Κωστή Παναγόπουλο, Έλενα Χριστοπούλου, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ηλία Παρθένιο, Νίκο Χατζηγιαννόπουλο, Ευτυχία Μουταβελή, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Χριστιάνα Ρούπα, Βίλμα Ταγαρούλια, Εύα Τσίγκου, Μανώλη Σηφογιωργάκη, Πάνο Σιάχο, Χριστίνα Ζήρα, Ιωάννα Μπακάλη, Πάρι Καλογεράκο, Νίκο Κολόζη, Γιώργο Παναγόπουλο, Ζιζέλ Παππά, Τζένη Τσακάλη, Μαρία Τούμπουρου, Χρήστο Καράμπελα, Αποστόλη Ασημακόπουλο, Γιώργο Τσόπελα, Νικήτα Μπιτσάνη, Γιάννη Κυριακόπουλο, Στάθη Μητσέα, Αντώνη Κατσά, Σοφία Τσόπελα, Θωμά Παλάντζα, Λεωνίδα Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Σταθέα, Τζένη Αραπάκη, Νικήτα Κότσιαρη, Γιώργο Λαπέα και Γιάννη Γιάνναρο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ