Στον… αέρα η νέα πρόταση σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ – Αποφασισμένοι να μην υπογράψουν την… καταδίκη τους οι οπτικοί

Κάθε άλλο παρά… δωρεάν, είναι τελικά η υγειά στην Ελλάδα, η οποία για να διασφαλιστεί σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται να βάλει κανείς, βαθιά το χέρι στην τσέπη! Από το να μεταφέρει με δικό του(!) όχημα, έναν καρκινοπαθή, ημιπληγικό συγγενή του, σε νοσοκομείο της Αθήνας για εξετάσεις και να τον κρατά στο σπίτι, μέχρι να αγοράσει από την τσέπη τους ως φαίνεται, γυαλιά για να μπορεί να έχει το δικαίωμα να βλέπει, ένας… δρόμος!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο δρόμος της… ντροπής, που θέλει χιλιάδες ασφαλισμένους κυρίως και όχι μόνο, να πρέπει να πληρώνουν, για τα αυτονόητα! Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος βάζει τέλος στην προπληρωμή για την αγορά οπτικών ειδών από τους ασφαλισμένους, με τη σύναψη σύμβασης που επιχειρεί με τους ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών. Με το σύστημα που ίσχυε έως σήμερα, ο ασφαλισμένος πλήρωνε τα γυαλιά και στη συνέχεια κατέθετε τα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να του επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια, πλέον τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά με τους οπτικούς επί ποδός πολέμου, όπως δήλωσαν χθες εκπρόσωποι του κλάδου και στην Καλαμάτα. «Ο ΕΟΠΥΥ θέλει να προχωρήσει σε μια νέα σύμβαση, η οποία δεν έχει καμία ρεαλιστική προσέγγιση, αφού ακόμη και κάποιος αδαής αν τη διαβάσει, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση κανένας οπτικός, να υπογράψει την καταδίκη της επιχείρησής του. Με λίγα λόγια, ζητά από τον οπτικό κόσμο, να χορηγήσει το κράτος…», σημείωσε ο εκπρόσωπος των οπτικών στην Καλαμάτα, Χρήστος Τσάμης, τονίζοντας πως κανείς τους, δεν προσδίδει πολιτική χροιά στο θέμα. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς αφορά στην υγειά των ματιών και την όραση των καταναλωτών», επεσήμανε ο κ. Τσάμης, καταγγέλλοντας πως η σύμβαση έχει γραφτεί, κυριολεκτικά στο… πόδι! «Η σύμβαση, είναι γραμμένη στο… πόδι, από άσχετους ανθρώπους, και προφανώς, καθιστά απίθανο, κάθε ενδεχόμενο ένας οπτικός, να την υπογράψει», ανέφερε ο εκπρόσωπος των οπτικών, αναλύοντας τους λόγους και κάνοντας γνωστά στους καταναλωτές, τα νέα δεδομένα. «Στην πραγματικότητα, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε το κράτος σε μια περίοδο κρίσης, όπου ούτε οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τους οπτικούς. Εμείς, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τόσο τις τράπεζες, όσο και το κράτος, κάτι που καταλαβαίνετε πως δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Χρήστος Τσάμης, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων, η απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ, βάζει σε αντιπαράθεση τους οπτικούς με τους καταναλωτές, δίνοντάς τους, ψευδείς πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει πως οι οπτικοί δε θέλουν να υπογράψουν τη σύμβαση, για δικούς τους λόγους.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΠΤΙΚΟΙ ΛΕΝΕ «ΟΧΙ»…

«Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός, καθώς ο οπτικός, δεν μπορεί να πουλάει ένα εμπόρευμα αξίας 100 ευρώ και τελικά να μην του επιστρέφονται ούτε τα 10, αφού η σύμβαση, προβλέπει αν δεν… βγαίνει ο προϋπολογισμός, να γίνεται «κούρεμα» της τιμής των προϊόντων. Προϊόντα που εμείς έχουμε ήδη πουλήσει και φυσικά, έχουμε πληρώσει γι’ αυτά, προμηθευτές και ΦΠΑ, με το κράτος ξαφνικά, να έρχεται και να μας λέει πως θα πάρουμε 10, 20, 30 ευρώ πίσω, όσα θέλει, ανάλογα με το αν βγει ή όχι ο προϋπολογισμός. Αυτό δεν θα περάσει!», ανέφερε σε όλους τους τόνους ο κ. Τσάμης, εξηγώντας κάθε «επικίνδυνη» παράμετρο.

Ο,ΤΙ ΠΑΡΕΙΣ 100 ΕΥΡΩ ΑΛΛΙΩΣ…  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ!

Αξίζει να σημειωθεί, πως η νέα σύμβαση που επιχειρεί ο Οργανισμός να υπογράψει με τους οπτικούς, προβλέπει αυστηρά, για κάθε πάθηση, να αγοράζουν γυαλιά μέχρι 100 ευρώ, μην παρέχοντας τη δυνατότητα να πληρώσουν τη διαφορά και δίνοντας το δικαίωμα, αν κοστίζουν παραπάνω, να καταγγείλουν τον οπτικό! «Ο οπτικός, έχει δικαίωμα να εισπράξει από κάποιον που έχει πρόβλημα στα μάτια του, μόνο 100 ευρώ. Δηλαδή, αν κάποιος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, μια ιδιαίτερη πάθηση ή μεγάλα νούμερα και τα γυαλιά του, κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ, ο οπτικός είναι υποχρεωμένος να του δώσει ένα γυαλί που κοστίζει ακόμη και 1.000 ευρώ, με μόλις 100, αλλιώς δεν μπορεί να εκτελέσει της συνταγή», δήλωσε ο κ. Τσάμης, τονίζοντας πως το σοβαρό αυτό θέμα, είναι ακόμη στον… αέρα, αφού δεν έχει γίνει ξεκάθαρο στους ασφαλισμένους αν μπορούν πλέον να πάρουν γυαλιά με το παλιό καθεστώς ή όχι! «Δεν μας κάνει εντύπωση όμως, θα ήταν παράξενο να λειτουργεί κάτι σωστά σε αυτήν τη χώρα, ειδικά με όσα συμβαίνουν στις μέρες μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος των οπτικών στην Καλαμάτα, αναδεικνύοντας μια ακόμη σημαντική παράμετρο, αυτή των.. χρωστούμενων του ΕΟΠΥΥ, που καθιστούν για έναν ακόμη λόγο αφερέγγυα τη σύμβαση.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ 8 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΘΑ… ΠΛΗΡΩΝΕΙ  ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ!

«Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους οπτικούς, ύψους πολλών εκατ. ευρώ, τα τελευταία 8 χρόνια, καθιστούν έτσι κι αλλιώς, αφερέγγυα τη σύμβαση, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μας δώσουν αυτά τα χρήματα, παρά το γεγονός ότι έχουμε πληρώσει φόρους και προμηθευτές. Τώρα για παράδειγμα, αναφέρει πως ο οπτικός θα έχει δικαίωμα να εισπράξει αυτά τα 100 ευρώ από τον ασφαλισμένο μετά από 90 ημέρες! Πως θα γίνει αυτό, όταν μας χρωστούν 8 χρόνια;», διερωτήθηκαν οι οπτικοί στην Καλαμάτα, που δήλωσαν ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ