Ένα περίεργο πράγμα με τους διατροφικούς μύθους: Μόλις καταρρίπτεται ένας, διογκώνεται ένας άλλος μέχρι να απομυθοποιηθεί και αυτός και φτου και από την αρχή. Παλαιότερα δαιμονοποιούσαμε τους υδατάνθρακες και κάναμε μήνες να δούμε μακαρόνι στο πιάτο μας ή μέχρι τουλάχιστον να καταφέρουμε να μπούμε στο επιθυμητό νούμερο τζιν. Επόμενο θύμα; Τα λιπαρά, τα οποία απέκτησαν την όψη του εχθρού με τα light και τα non fat προϊόντα να γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και αφού είχαμε “βολευτεί” με τους “κανόνες” αδυνατίσματος αυτούς, μια νέα έρευνα ήρθε στο φως για να μάς τα ανατρέψει όλα.

avocado2-575x380

Αναφερόμαστε βέβαια στην έρευνα PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) η οποία παρακολούθησε 135.000 ενήλικες από 18 χώρες, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία τους για περισσότερα από 7 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά μεγαλύτερη ποσότητα λίπους (35% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) είχαν 23% μικρότερη πιθανότητα θανάτου, κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε σχέση με όσους είχαν την μικρότερη κατανάλωση (10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης). Τα ποσοστά διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν παρόμοια σε όλα τα ποσοστά κατανάλωσης λίπους, ενώ τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν λιγότερο συχνά στους λάτρεις των λιπαρών. Όσον αφορά την κατανάλωση υδατανθράκων, οι εθελοντές με τα υψηλότερα ποσοστά (77% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) είχαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με αυτούς με τα χαμηλότερα (46% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης).

Διαβάστε τη συνέχεια στο olivemagazine.gr