Αργοπεθαίνει το πάλαι ποτέ «στολίδι» που στέκει ετοιμόρροπο ως ξέφραγο αμπέλι!

 

tsonhs-kanelhs

Αδιαφορία , «ωχαδερφισμός» και ντροπή, ήρθαν σταδιακά και… νωχελικά, να αντικαταστήσουν την περίοδο της ολοκλήρωσης του κτιρίου, που ύστερα από αίτημα πολλών ετών και δυναμικές διεκδικήσεις, στέγασε τελικά, το Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το κτίριο – «στολίδι», καθυστέρησε και αφού τα εμπόδια κάμφθηκαν, χρειάστηκε να παρέλθουν άλλα δύο χρόνια τελικά, για να μετατραπεί το αμφιθέατρο σε έναν χώρο ανοιχτό σε όλους και όχι απλώς, σε μια αίθουσα για τις εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών φορέων, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί! Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά λόγω και της κρίσης, το κτίριο από τη στιγμή που η Εργατική Εστία πέρασε στην… ιστορία, ερήμωσε και σήμερα μοιάζει μ’ εκείνα τα στολίδια, που είναι παραπεταμένα σε μια γωνιά, λες και εκπλήρωσαν το σκοπό τους και «γέρασαν», λες και δεν είναι χρήσιμα πια ή πόσο χειρότερα μάλλον, δεν είναι πια στη… μόδα!

ΚΛΟΠΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κουβάδες να μαζεύουν τις σταγόνες της βροχής από το ταβάνι που στάζει, πόρτες γκρεμισμένες με τα τζάμια να παραμένουν εκεί, θυμίζοντας την καταστροφή και τη «γύμνια» των εμπλεκόμενων φορέων, έπιπλα, ακόμη και μπουκάλια με πορτοκαλάδα μέσα από τα ψυγεία, να «κάνουν φτερά», λογαριασμοί που… τρέχουν και μια κατάσταση που προφανώς, δεν τιμά κανέναν! «Κάναμε συνέχεια έγγραφα, μέχρι που σταματήσαμε πια», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα ξεκίνησε πολύ νωρίς, απ’ όταν σταμάτησε η συντήρηση του κτιρίου.

«Γραπτή απάντηση στα αμέτρητα έγγραφά μας, δεν πήραμε από κανέναν! Βλέπετε την κατάσταση. Είναι αμαρτία, γιατί αυτά όλα, είναι από χρήματα των εργαζομένων και μας πονάει, αφού είναι λεφτά και του τελευταίου φτωχού εργάτη», δήλωσε ο κ. Τσώνης, με τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Γιώργο Κανέλη, να τονίζει πως η συντήρηση, σταμάτησε μαζί με το τέλος της Εργατικής Εστίας. «Όταν καταργήθηκε η Εργατική Εστία, σταμάτησε και η συντήρηση, ενώ νωρίτερα είχαμε και τα προβλήματα με τις αντιρρήσεις του ΟΑΕΔ στο να χρησιμοποιήσουμε το αμφιθέατρο, τη στιγμή που μέσα σε μια νύχτα, το έδωσε στο Δήμο, χωρίς να ρωτήσει κανέναν», δήλωσε ο κ. Κανέλης, επισημαίνοντας πως τα τελευταία 6 χρόνια, δεν γίνεται καμία απολύτως εργασία συντήρησης.

«Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις που έχει το κτίριο, το οποίο διαθέτει κεντρική θέρμανση και κλιματισμό, έχουν αρχίσει να σαπίζουν στην ταράτσα και οι πόρτες δεν κλείνουν», ανέφερε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, περιγράφοντας ανάγλυφα τις εικόνες εγκατάλειψης. «Σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει τίποτε. Ήδη στις πόρτες του αμφιθεάτρου έχουν σπάσει τα χερούλια και πάνω απ’ όλα, δεν ξέρουμε ποιος μπαίνει και βγαίνει», δήλωσε ο Γιώργος Κανέλης, εστιάζοντας στα ζητήματα της ασφάλειας. «Όσο αστείο και αν σας φαίνετε, είχαμε δύο μαρμάρινα τραπεζάκια που εξαφανίστηκαν, όπως και πολλές καρέκλες, καθώς από τις 20 και πλέον συνολικά, έχουν μείνει μόλις 5! Προχθές επίσης, κάποιοι πήραν από το ψυγείο, ακόμη και πορτοκαλάδες και τρόφιμα! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα ενταθεί όταν έρθει επιτέλους, ύστερα από αίτημα πολλών ετών και η Επιθεώρηση Εργασίας», ανέφερε ο κ. Κανέλης, κρούοντας με τη σειρά του, τον κώδωνα του κινδύνου.
Σε δεύτερο χρόνο, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκαν σε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει και έχει να κάνει με την κάλυψη των λογαριασμών και ειδικά της ΔΕΗ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ  ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΗΜΕΡΑ 18.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ 55.000!!!

Το κτίριο, μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας, ανήκει στον ΟΑΕΔ και χρήστες του είναι, το Εργατικό Κέντρο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Δήμος Καλαμάτας και σύντομα, η Επιθεώρηση Εργασίας. Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο, έχει ζητήσει να γίνει αναλογικός επιμερισμός, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς που πραγματικά του αναλογούν, καθώς αυτή τη στιγμή, οφείλονται στη ΔΕΗ 18.000 ευρώ και πέρυσι, για αρκετό διάστημα, 55.000 ευρώ! «Μετά τη διάλυση της Εργατικής Εστίας και τη μεταφορά των δικαιωμάτων που είχε, στον ΟΑΕΔ, το κτίριο αυτό περιήλθε στην κυριότητα  του Οργανισμού. Το Δεκέμβριο του 2013, είχαμε την παραχώρηση χώρων στο Δήμο Καλαμάτας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εμείς από την πρώτη στιγμή, δεν ήμασταν αντίθετοι στο να γίνουν αυτές οι παραχωρήσεις ίσα – ίσα θέλαμε να αξιοποιηθούν οι χώροι του κτιρίου και να λειτουργήσει το αμφιθέατρο, όμως θέσαμε το ζήτημα της πληρωμής του ρεύματος, καθώς το ρολόι, ήταν στο όνομα της Εργατικής Εστίας και θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός», δήλωσε, εξηγώντας την κατάσταση ο κ. Τσώνης, ο οποίος είπε πως πάρα πολύ καιρό τώρα, το μόνο που γίνεται, είναι να δίνονται υποσχέσεις. «Έφτασε ο λογαριασμός 55.000 ευρώ και στείλαμε εξώδικο στη ΔΕΗ όπου αναφέραμε πως θα υπολογίζαμε από μόνοι μας το ρεύμα που χρωστάει το Εργατικό Κέντρο και θα το πληρώναμε. Ύστερα απ’ αυτό, ο ΟΑΕΔ πλήρωσε τις 55.000 ευρώ που είχαν να κάνουν με όλο το κτίριο, λαμβάνοντας απόφαση πέρυσι στις 14 Φεβρουαρίου, ότι εντέλλεται η περιφερειακή διεύθυνση του Οργανισμού να πληρώσει το ποσό και μετά να γίνει αναλογικός επιμερισμός στους χρήστες του κτιρίου, με βάση τον πίνακα ποσοστών κατανομής που έχει να κάνει με τους λογαριασμούς Κοινής Ωφελείας. Δυστυχώς, τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, την αποστολή εγγράφων και τις επαφές με τους υπεύθυνους, που μας έδιναν συνέχεια υποσχέσεις», δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνοντας πως το Εργατικό, δεν θέλει να χρωστάει. «Κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, στέλνουμε αντίγραφο και ενημερώνουμε εκ νέου. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που γίνεται, με το Εργατικό Κέντρο, να βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας. Φτιάξαμε ένα κτίριο – στολίδι για την περιοχή και δεν μπορούμε να διανοηθούμε να υπάρχει κόσμος που του κόβεται το ρεύμα και εδώ να έχει φτάσει τις 18.000 ευρώ ο λογαριασμός, εμείς δεν είμαστε της λογικής ‘δεν πληρώνω’», τόνισε με νόημα ο κ. Τσώνης επισημαίνοντας πως άμεσα τα σταλεί επιστολή και στους βουλευτές του νομού, ώστε το κτίριο, να μην έχει την… τύχη του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς σύντομα με την μεταστέγαση της Επιθεώρηση Εργασίας το πρόβλημα, αναμένεται να διογκωθεί.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ