Ένα πιάτο που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τη γαλλική βερσιόν του coque au vin. Οι χυλοπίτες μαγειρεύονται μαζί με τη σάλτσα του πουλερικού και τελευταία πινελιά το φρέσκο ελαιόλαδο που μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος.

Μερίδες:4-5

Χρόνος προετοιμασίας:10′

Χρόνος μαγειρέματος:1:30′

Έτοιμο σε:1:40′

Υλικά

1 κόκορα Νιτσιάκο γύρω στο 1,5 κιλό, κομμένο σε 4 μερίδες (2 μπούτια, 2 στήθη), κρατάμε τις καρκάσες για ζωμό
50ml ελαιόλαδο
200γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
800γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης φρέσκο
400ml ζωμό κοτόπουλου
100γρ. μυζήθρα τριμμένη
200γρ. χυλοπίτες
¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
50ml ελαιόλαδο για το τέλος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Αλατίζετε τον κόκορα και σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τον σοτάρετε καλά και από τις δύο μεριές. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά επιπλέον. Προσθέτετε την ντομάτα και τη δάφνη, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε.

Στα 30 λεπτά αφαιρείτε το στήθος και συνεχίζετε με τα μπούτια για 45 λεπτά περίπου (αν ο κόκορας είναι αλανιάρης, υπολογίστε τουλάχιστον 30-40 λεπτά περισσότερο χρόνο για το βράσιμο).

Στα 10 λεπτά πριν ψηθεί το κοτόπουλο προσθέτετε το ζωμό και στη συνέχεια τις χυλοπίτες.

Δυναμώνετε την ένταση της φωτιάς για το βράσιμο των ζυμαρικών. Προσθέτετε τα στήθη ξανά στην κατσαρόλα, την τραβάτε από τη φωτιά και προσθέτετε το δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε (αν είναι πολύ στεγνό, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα). Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε από πάνω με μυζήθρα.

Πηγή: olivemagazine.gr