Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε άφησαν τη δική τους ανοιχτή πληγή στο όμορφο νησί των Σπετσών. Το Spetses Mini Marathon, ο θεσμός που κάθε Οκτώβριο φέρνει το νησί του Αργοσαρωνικού στο επίκεντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την αναδάσωση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και, έπειτα από τις σχετικές υποδείξεις του αρμόδιου Δασαρχείου και του Δήμου Σπετσών, ορίστηκε ως ημερομηνία δενδροφύτευσης η 4η Φεβρουαρίου 2018. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 1.200 δενδρύλλια, τα οποία θα φυτευτούν σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας, με τους εθελοντές της κοινωνίας του νησιού να δίνουν για μία ακόμη φορά τον καλύτερο εαυτό τους.

Το People συνάντησε την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Spetses Mini Marathon, δρ Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη, η οποία μας μίλησε για αυτή την πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από το κοινό και την τοπική κοινωνία των Σπετσών.

Πότε αποφασίσατε να βοηθήσετε στην αναδάσωση των Σπετσών και πόσο εύκολο ήταν να οργανωθεί κάτι τέτοιο;

Ακόμα και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού υπήρχαν μηνύματα στα social mediaγια το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Οπότε αμέσως μετά προέκυψε η σκέψη ότι μαζί με τη θετική διάθεσή του και τα αθλητικά του παπούτσια, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να φέρει κι ένα δενδρύλλιο στο Spetses Mini Marathon. Γενικά από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγάπησε το «Bring a tree», ενώ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή ακόμη κι από το εξωτερικό. Συνολικά συγκεντρώσαμε 1.200 δενδρύλλια, τα οποία θα φυτευτούν στον περιφερειακό δρόμο του νησιού, στην περιοχή που κάηκε, και έτσι οι δρομείς των 25Κ στην επόμενη διοργάνωση θα μπορούν να τα δουν να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ποιοι ήταν οι καίριοι «σύμμαχοι», που σας βοήθησαν σε αυτή την πρωτοβουλία;

Ο Δήμος και οι εθελοντές μας αποτελούν συμμάχους μας σε κάθε διοργάνωση και βέβαια από την πρώτη στιγμή μας στήριξαν και σε αυτή την πρωτοβουλία. Έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά με τη δασάρχη Πόρου και τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, που βοηθάει πολύ στην υλοποίηση της δενδροφύτευσης. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» επίσης στο γεωπόνο Σωτήρη Βρεττό αλλά και στα αδέλφια Κωνσταντίνο και Γιάννη Κιτάντζη, οι οποίοι φροντίζουν τα δέντρα που συγκεντρώθηκαν και τα προσέχουν έτσι ώστε να είναι έτοιμα για να φυτευτούν σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Εκείνο το Σαββατοκύριακο (3-4 Φεβρουαρίου) θα υπάρξουν κάποιες άλλες παράλληλες δράσεις στο νησί;

Θα κόψουμε την πίτα των εθελοντών μας το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και ελπίζουμε να έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό και να έρθει και πολύς κόσμος από την Αθήνα για να μας βοηθήσει να φυτέψουμε τα δέντρα.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη γιατί υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή, τόσο από τους χορηγούς μας (μάλιστα η εταιρεία DHL όχι μόνο θα μεταφέρει τα δέντρα, αλλά θα συμμετάσχει με πάνω από 50 άτομα στη διαδικασία της δενδροφύτευσης) και τους συμμετέχοντες, αλλά και από τους αθλητές. Ο Χρήστος Μποφίλιος μας έκανε ένα καταπληκτικό call to action video κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ο Γιάννης Δρυμωνάκος (σ.σ. που δεν θα είναι εκεί, γιατί φεύγει για το Survivor) μαζί με τους υπόλοιπους κολυμβητές ενίσχυσαν πάρα πολύ τη διαδικασία του «Bring a tree» με αναρτήσεις και στα προσωπικά τους social media.

Το επόμενο μεγάλο event που θα έχουμε στις Σπέτσες είναι το Spetsathlon. Ετοιμάζετε κάποιες εκπλήξεις για φέτος;

Το Spetsathlon θα γίνει στις 11-13 Μαΐου και θα είναι ένας ολοκληρωτικά personalized αγώνας, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο κάθε συμμετέχων θα έχει δική του μπλούζα με το όνομά του – μας αρέσει κάθε χρόνο να ανεβαίνει ο πήχης και να προσφέρουμε ακόμα πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες στους συμμετέχοντες. Παράλληλα, μετά από μεγάλη ζήτηση, έχουμε προσθέσει το Σάββατο έναν κολυμβητικό αγώνα 3.000 μέτρων για πιο έμπειρους κολυμβητές, που έρχονται για να συμμετάσχουν την επόμενη ημέρα στο τρίαθλο.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.