Μέσα στο Φεβρουάριο τελικά οι υπογραφές για τα σκουπίδια, με την ολοκληρωμένη διαχείριση να ξεκινά μέσα στο 2018!

ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Από μήνα  σε… μήνα, η λύση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Πελοποννήσου, καθώς όπως ενημέρωσε το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι πολυαναμενόμενες υπογραφές για την υλοποίηση του έργου, θα… πέσουν τελικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και όχι μέχρι τις 20 του τρέχοντος μηνός.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το πρωτοποριακό έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μπορεί να πηγαίνει έναν –ακόμη- μήνα… πίσω, όμως αυτή, είναι η αρχή του τέλους, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο φορείς, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών στελεχών των δύο αρχών. «Ξεκαθαρίστηκε η στρατηγική, η οποία στηρίζεται και από την κυβέρνηση απ’ όσο ξέρω», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Καλαμάτας, τονίζοντας πως η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, θα υπογραφεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. «Η στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, είναι κεντρική και βάση αυτής, θα τα διαχειριζόμαστε σε τρεις χώρους. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σε αυτήν την κατεύθυνση, γιατί φτάνουν τα 30 χρόνια της επιπολαιότητας, γι’ αυτό το σημαντικό θέμα», τόνισε ο κ. Νίκας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για το θέμα και δηλώνοντας πως συζήτησε με τον Πέτρο Τατούλη και για την προσωρινή διαχείριση, η οποία όσον αφορά στο Δήμο Καλαμάτας, γίνεται από την Ηλέκτωρ ΑΕ.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή, απομένει μόνο η οριστική έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια, διαδικαστικά ζητήματα, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μήνα, ώστε να υπογραφεί το έργο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, η ΤΕΡΝΑ εντός 10 μηνών, δηλαδή μέσα στο 2018, θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων όλων των Δήμων, συνεχίζοντας παράλληλα, την κατασκευή του έργου. Ένα από τα τρία εργοστάσια, θα κατασκευαστεί στην Καλλιρρόη στο Δήμο Οιχαλίας, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι από τον αρχικό σχεδιασμό, παρά τις όποιες αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Από την πλευρά της, η Περιφέρει Πελοποννήσου που βλέπει το έργο της να γίνεται «σημαία» της κυβέρνησης, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη και δικαιωμένη!

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, στην ίδια συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η οποία όπως είπε ήταν δημιουργική και σε καλό κλίμα, συζήτησε και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν σε πολλά έργα μέσω ΕΣΠΑ αλλά του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από το οποίο ο Δήμος, έχει εξασφαλίσει 10 εκατ. ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις δημάρχου – περιφερειάρχη, οι οποίες είχαν περάσει από… 40 κύματα, έχουν εξομαλυνθεί απόλυτα, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι περισσότερο από ορατά, κάνοντας πολλούς να μιλούν ακόμη και για «πολιτικό φλερτ», καθώς μπαίνουμε σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών. «Συζητήσαμε με τον κ. Τατούλη, αν γίνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους που μόλις ξεκίνησε, να έχουμε χρηματοδοτήσει όλα τα έργα. Πρόκειται για την ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου, την ανάπλαση της πλατείας 23ης Μαρτίου, την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα και τη διάνοιξη της Βουλγαροκτόνου. Επιπλέον, είναι και κάποια σημαντικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το Κέντρο για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από Άνοια, στο οίκημα της οδού Θουκιδύδου, το Κέντρο για τα ΑμεΑ, δίπλα στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, στο κέντρο της πόλης, όπου θα δώσουμε δωρεάν γραφεία και εξοπλισμό σε νέους ανθρώπους που ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», δήλωσε ο κ. Νίκας που στάθηκε και στα έργα του ΕΣΠΑ.
«Υπάρχουν προσκλήσεις ενόψει και οι εξελίξεις είναι θετικές για κτίρια εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής. Όσον αφορά στο Δημοτικό Σχολείο Άριος, η πρόσκληση θα εκδοθεί σε ένα δίμηνο και εκτιμάται ότι το έργο κτιριακής επέκτασης θα ενταχθεί, ενώ ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του πρώην Πολυκλαδικού θα καταβληθεί προσπάθεια επίσης να ενταχθεί στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου», ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας, επισημαίνοντας πως μετά τον Απρίλιο, θα προχωρήσει και η διαδικασία για τα κτίρια Παιδικών Σταθμών, όπως στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Οι δύο αυτοδιοικητικοί, συζήτησαν επίσης, πολεοδομικά ζητήματα, τα «καυτά» θέματα των πεζοδρομίων στο Ασπρόχωμα και την Λακωνικής, καθώς και τα φανάρια στον ΟΑΕΔ, όπου ο Δήμος πήρε την άδεια από την Περιφέρεια, για να υλοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό έργο, η έλλειψη του οποίου πρόσφατα στοίχισε τη ζωή σε ένα νεαρό κορίτσι από τα Αρφαρά, που κατέληξε στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, λίγες ημέρες μετά τον τραυματισμό της από αυτοκίνητο, όταν επιχείρησε να διασχίσει το δρόμο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ