Σεισμοί στο Κιλκίς: Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά

Δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με ισάριθμες ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.

Είμαστε σε ετοιμότητα αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.

Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος . Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. «Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι εφτά βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ενώ η δεύτερη, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ή 367 χλμ βόρεια της Αθήνας.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις.

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους Θεσσαλονικείς, όπως δήλωσε στα NewMedia της ΕΡΤ3 ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος «Είμαστε μακριά από τη Θεσσαλονίκη και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι  κάτοικοι της ώστε να υπάρχουν επιπτώσεις στα κτίρια».

ert

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ