![](https://entermessinia.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-seismos-scaled-750x430.jpg)
LIVE- Μπαράζ σεισμών «ταρακουνούν» τις Κυκλάδες: Ανησυχία μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Συνεχίζεται η «μαζική έξοδος» από την Σαντορίνη
Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, για τους σεισμούς που συνεχίζουν να… ταρακουνούν τις Κυκλάδες, με τους επιστήμονες να εκφράζουν μικρή αισιοδοξία για την πορεία του φαινομένου. Η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ήταν της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ ενεργός παραμένει ο κίνδυνος κατολισθήσεων στην Σαντορίνη, εξαιτίας των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών του νησιού.
Η σεισμική ακολουθία παραμένει σταθερά πυκνή, καθώς μπαράζ δονήσεων σημειώθηκε και μέσα στη νύχτα. Oι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα kάνουν λόγο για μια αργή διαδικασία που φαίνεται να εκτονώνει σταδιακά την σεισμική ενέργεια με σεισμούς μέσου μεγέθους. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι ασθενείς σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30. Οι σεισμοί προέρχονται από πολυάριθμα επίκεντρα με εστιακό βάθος από 2 έως 18χλμ και πλέον έχουν μετατοπιστεί από τη Σαντορίνη προς τη νήσο Άνυδρο.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών να είναι ψύχραιμοι, και να συνεργάζονται με τις αρχές.
Σύμφωνα με τις έρευνες της ομάδας του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα οι συνεχείς δονήσεις σε συνδυασμό με το γεωλογικό προφίλ, την υψηλή επισκεψιμότητα και την έντονη δόμηση στην Σαντορίνη προκύπτει κίνδυνος κατολισθήσεων σε πέντε σημεία της Καλντέρας που αναπτύσσεται σε έκταση 8Χ11 χιλιομέτρων. Τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι επιρρεπή σε διάβρωση και απαιτούν ειδική διαχείριση και έργα συντήρησης
«Ο κίνδυνος λοιπόν σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνεση είναι υψηλή δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες κάθε χρόνο» είπε.
Τα επικίνδυνα σημεία βρίσκονται στον Αθηνιό, στον Παλιό Λιμένα, στην παραλία Αμμούδι, την Αρμένη και τη Θηρασιά.
- Αυξημένη κίνηση στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης – Συνεχίζεται η φυγή κατοίκων και επισκεπτών
Αυξημένη είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης τις τελευταίες ώρες καθώς αναχωρούν από το νησί κάτοικοι και επισκέπτες υπό τον φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού. Άλλοι με πλοία και άλλοι με αεροπλάνα εγκαταλείπουν την Σαντορίνη λόγω της ανησυχίας για το πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα.
Δείτε εικόνες από το αεροδρόμιο
- «Τρέμουν» οι Κυκλάδες: Έξι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε μία ώρα
Έξι διαδοχικοί σεισμοί, όλοι άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν σε διάστημα μίας ώρας στις Κυκλάδες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και παρατηρητές της περιοχής.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός καταγράφηκε στις 04:24 με ένταση 4,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,7 χλμ. Διαβάστε περισσότερα
- Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Νέος σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ανοιχτά της Αμοργού.