Καρκίνος: Η Νο1 διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό – «Είναι υγιεινή και βοηθά στην πρόληψη»

Ο καρκίνος αναφέρεται σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών που χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που διαιρούνται ανεξέλεγκτα και έχουν την ικανότητα να διεισδύουν και να καταστρέφουν τους φυσιολογικούς ιστούς του σώματος. Ο καρκίνος έχει συχνά την ικανότητα να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα.

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με αυτήν την σοβαρή ασθένεια και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας.

Καρκίνος: Η υγιεινή διατροφή που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και διάφοροι παράγοντες κινδύνου μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα να διαγνωστεί κάποιος με τη νόσο.

Αυτοί περιλαμβάνουν μη ελεγχόμενους παράγοντες, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και παράγοντες εντός του ελέγχου μας, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Ο ογκολόγος και αιματολόγος, Dr. Daniel Landau (MD) εξήγησε με ποιο τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.

«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια τάση αύξησης των καρκίνων στους νεότερους ανθρώπους. Ενώ δεν υπάρχει ένας ενιαίος λόγος, ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι κακές διατροφικές συνήθειες θεωρείται ότι διαδραματίζουν ρόλο. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν χημικές ουσίες ή συντηρητικά που είναι γνωστό ότι δημιουργούν φλεγμονώδεις καταστάσεις μέσα στο σώμα μας.

Θεωρείται ότι αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση οδηγεί σε χρόνια βλάβη στους ιστούς μας (για παράδειγμα στο παχύ έντερο) οδηγώντας σε ένα περιβάλλον, στο οποίο οι καρκίνοι μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα».

Σύμφωνα με τον γιατρό, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική, όπως και η διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας. «Ενώ ως ογκολόγος δεν προωθώ κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης, συχνά εξηγώ στους ασθενείς μου τη σημασία αυτών και των δύο».

Αναφερόμενος σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής με τίτλο «Καρκίνος και Μεσογειακή Διατροφή: Μια Επισκόπηση», ο ειδικός δήλωσε: «Για τους ασθενείς που ζητούν πιο συγκεκριμένες συμβουλές, συχνά συστήνω τη Μεσογειακή Διατροφή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το διατροφικό πλάνο είναι ιδιαίτερα υγιεινό και σημαντικό για σκοπούς πρόληψης. Είναι μια διατροφή που προωθεί τα πιο υγιεινά λιπαρά και τρόφιμα που θεωρούνται “λιγότερο φλεγμονώδη”».

Μεσογειακή διατροφή: Τα οφέλη για την υγεία

Το Cholesterol Charity Heart UK, ορίζει τη Μεσογειακή Διατροφή ως ένα διατροφικό πλάνο «πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο».

Οι ειδικοί πρόσθεσαν: «Συνήθως περιλαμβάνει χαμηλή πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό θεωρείται πλέον ως ένας υγιεινός τρόπος διατροφής – τόσο για μια υγιή καρδιά όσο και για τη γενική ευεξία».

Όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή τείνουν επίσης να περιορίζουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από γαλακτοκομικά προϊόντα και κόκκινο κρέας και να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ.

Ένα απόσπασμα από το Cancer and Mediterranean Diet: A Review αναφέρει: «Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου στον παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς χαρακτηρίζεται από μια σειρά τροφίμων που, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, είναι σε θέση να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν βλάβες στο DNA και επιβραδύνουν την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, επηρεάζοντας αρνητικά την κυτταρική πολλαπλασιασμό».

Μετρά πρόληψης κατά του καρκίνου

Όσον αφορά την άσκηση, ο ειδικός καρκίνου είπε ότι «η δραστηριότητα είναι σημαντική». «Η cardio άσκηση πιθανώς φέρει τα καλύτερα δεδομένα. Ωστόσο, η προπόνηση με βάρη είναι επίσης εξαιρετική».

Οι ειδικοί στο Cancer Research υποστηρίζουν επίσης την υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση της δραστηριότητας για να μειώσετε τον κίνδυνο. Εκδίδοντας συγκεκριμένες συμβουλές για τη διατροφή, οι ειδικοί δήλωσαν: «Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή που να μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πάθετε καρκίνο. Αλλά η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση κυρίως φρούτων και λαχανικών, άφθονων δημητριακών ολικής αλέσεως (αυτά περιλαμβάνουν πράγματα όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το ψωμί ολικής αλέσεως) και πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως φρέσκο κοτόπουλο, ψάρι ή όσπρια (συμπεριλαμβανομένων των φακών και των φασολιών).

Και είναι καλύτερο να περιορίσετε:

  • το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας (όπως το μπέικον και τα λουκάνικα),
  • τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (συμπεριλαμβανομένων των γρήγορων τροφίμων),
  • τα ζαχαρούχα ποτά (συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των ενεργειακών ποτών) και
  • το αλκοόλ».

Όσον αφορά την άσκηση, οι ειδικοί είπαν: «Ακόμη και η προσθήκη μικρών ποσοτήτων δραστηριότητας και άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει δύο από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου (μαστού και του παχέος εντέρου) και τρεις από τους πιο δύσκολους στη θεραπεία καρκίνους (παγκρέατος, οισοφάγου και χοληδόχου κύστης)».

Πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τη διατροφή σας, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία σας, φροντίστε πάντα να μιλάτε με έναν επαγγελματία.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ