Ύπνος: Οι επιστήμονες συνδέουν έναν «συγκεκριμένο τύπο ονείρων» με την άνοια και τη νόσο του Πάρκινσον

Ο ύπνος συμβάλλει στη σωστή σωματική και ψυχολογική λειτουργία του οργανισμού, όμως και τα όνειρά μας μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα για την υγεία μας από ό,τι νομίζουμε. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένας συγκεκριμένος τύπος διαταραχής ύπνου μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι σοβαρών νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.

Άτομα που βιώνουν διαταραχές ύπνου είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με άνοια

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν περιστασιακά ανήσυχες νύχτες, αλλά οι απότομες κινήσεις ή οι πράξεις τακτικά, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να είναι σημάδια κάτι πιο σοβαρού.

Οι επιστήμονες λένε ότι η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (RBD), η οποία εμφανίζεται κατά τη φάση της ταχείας κίνησης των ματιών στον ύπνο, αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον ή της άνοιας «σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις».

Αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για την ακριβέστερη διάγνωση της διαταραχής, η οποία επηρεάζει 80 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση βιντεοσκοπημένων κλινικών εξετάσεων ύπνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Neurology, ανιχνεύει την διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (RBD) με ακρίβεια 92%.

Ύπνος: Ο τύπος ονείρων που συνδέεται με άνοια και νόσο του Πάρκινσον

Τα όνειρα μπορεί να είναι πολύ πιο έντονα κατά τη διάρκεια της φάσης REM, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά περίπου 90 λεπτά μετά την εκκίνηση του ύπνου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, άτομα με RBD μπορούν να δραματοποιήσουν τα όνειρά τους φωνάζοντας ή κουνώντας τα χέρια και τα πόδια τους. Η διαταραχή συνδέεται με την αποτυχία των φυσιολογικών μηχανισμών που διατηρούν το σώμα ακίνητο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 80 ασθενείς με RBD και μια ομάδα ελέγχου 90 ατόμων. Ο αλγόριθμος υπολόγισε την κίνηση των εικόνων μεταξύ διαδοχικών καρέ του βίντεο, για να ανιχνεύσει κινήσεις, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τον ρυθμό, την αναλογία, το μέγεθος και την ταχύτητα των κινήσεων, καθώς και την αναλογία ακινησίας, κατά την προσπάθεια ανίχνευσης της πάθησης.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Dr. Emmanuel During, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας και ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Αυτή η αυτοματοποιημένη προσέγγιση θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη στην κλινική ροή εργασιών κατά την ερμηνεία των τεστ ύπνου για τη βελτίωση και τη διευκόλυνση της διάγνωσης και να αποφευχθούν οι παραλείψεις στη διάγνωση.

Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις θεραπείας με βάση τη σοβαρότητα των κινήσεων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ύπνου και, τελικά, να βοηθήσει τους γιατρούς να εξατομικεύσουν τα σχέδια θεραπείας για κάθε ασθενή».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ