Εξαδάκτυλος για τον μεταπνευμονοϊό: «Δεν έχει καμία σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020» – Τι είπε για τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ
Στο θέμα του μεταπνευμονοϊού HMPV, αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς το τι ζήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου του 2020 δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου του 2024. Βέβαια, οι αναμνήσεις είναι έντονες και δυσάρεστες από το παρελθόν και μοιραία θα δυσκολευτούμε να το βγάλουμε από τη σκέψη των ανθρώπων αυτό που λέμε τώρα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το κοινό κρυολόγημα, το συνάχι δηλαδή, προκαλείται από μία σειρά ιών. Είναι κορονοϊοί και είναι και τέτοιου είδους ιοί πολλοί και διάφοροι και δεν ανιχνεύονται ένας προς έναν. Ούτε φάρμακα ούτε εμβόλια έχουμε για αυτούς. Ιοί οι οποίοι ξεχωρίζουν είναι ο ιός της γρίπης για τον οποίον και υπάρχει ετήσιος εμβολιασμός.
Και πρόσθεσε: «Τώρα αυτός είναι ένας τέτοιος ιός, δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιου είδους ανησυχία πουθενά στον κόσμο. Ούτε η Κίνα δείχνει να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν μας είπε η Κίνα ότι οφείλεται σ’ αυτό τον ιό. Η Κίνα μας είπε ότι ανιχνεύει αυτόν τον ιό, αλλά περισσότερο πιθανό είναι οι μαζικές εισαγωγές να προέρχονται από τη γρίπη. Άλλωστε, ένα 10-15% των κρυολογήματος του χειμώνα, αυτό που λέγεται κοινό κρυολόγημα δηλαδή, προέρχονται από διάφορους ιούς και δεν τους ονοματίζουμε και πάντοτε ούτε καν τους ανιχνεύουμε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε αυτή την προσπάθεια».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συνέχισε επισημαίνοντας πως: «Καταλαβαίνουμε ότι η εποχική γρίπη και τα κρυολογήματα πάντα είναι το χειμώνα. Αυτό το ξέρουμε από μικρά παιδιά, όπως ξέρουμε από μικρά παιδιά ότι πλένουμε τα χέρια μας, όταν είμαστε άρρωστοι, καθόμαστε σπίτι μας, απομονωνόμαστε, φταρνιζόμαστε σε ένα μαντήλι, όλα αυτά τα ξέρουμε και τα ξέρουμε πολύ καλά. Επίσης ξέρουμε ότι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς, όπως και όσοι εργάζονται στον χώρο της υγείας, πρέπει να εμβολιάζονται ετησίως για γρίπη και για covid ετησίως.
Δεν έχω τα στοιχεία για να σας απαντήσω, αν προχώρησε καλά ο εμβολιασμός, αν και μάλλον λίγοι εμβολιάζονται, αλλά εκείνο που έχουμε να πούμε είναι το εξής, την περασμένη χρονιά από την covid χάναμε περίπου έναν άνθρωπο κάθε μέρα και είχαμε και αρκετές και αρκετές εισαγωγές.
Άρα οι άνω των 60, όπως είπα και όσοι είναι ευπαθείς πρέπει να φροντίσουν αυτά τα δύο πράγματα και από κει και μετά δεν υπάρχει πουθενά κάποιο στοιχείο που να λέει ότι εδώ έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Είναι η μνήμη του παρελθόντος που έρχεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι και η συγκυρία, τότε, πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη κτλ που μας δημιουργεί τώρα μία μία ανησυχία, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση θα κλείσει πολύ σύντομα».
Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού του ΕΟΠΥΥ
Για το θέμα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Ελπίζω να μην επιμένει σε αυτό ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου, ζητώντας να αλλάξει ένα σύστημα μέσα σε ώρες, κάτι το οποίο ήταν τελείως αδύνατο και παράλογο και εναντίον των ασθενών πρωτίστως. Ελπίζω να μην επιμείνουν σε αυτό το σύστημα και να βρεθεί ένας τρόπος ο οποίος θα είναι εύκολος, όπως είναι ο τωρινός τρόπος.
Όπως επίσης με την ευκαιρία αυτή να πω κι εγώ ότι τα όσα ακούστηκαν, ότι δεν υπάρχει σιγουριά από πλευράς Υπουργείου, ότι τα ραντεβού τα οποία αποζημιώνονται γίνονται, αυτά με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά είναι φαιδρά πράγματα. Διότι η κάθε απόδειξη που αποζημιώνει, η οποία από το 2012 συνοδεύεται με την υπογραφή του ασθενούς πάνω στο φύλλο ότι έγινε όντως η επίσκεψη.
Άρα, εκτός αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κύκλωμα πλαστογραφίας πραγματική ανάγκη για αλλαγή του συστήματος το οποίο είναι χρηστικό και είναι και βολικό, εμείς δεν βλέπουμε. Αν όμως μας την υποδείξει κάποιος, πολύ ευχαρίστως να προσπαθήσουμε να τη δούμε.
Δίνει ένας γιατρός ένα δίωρο και μπαίνουν τρία ραντεβού ένα 6. ένα στις 7 και ένα στις 8 .15 Αν το κλείσει ο ίδιος θα τα βάλει έξι, έξι και τέταρτο, έξι και μισή, δεν θα τα βάλει έτσι και το τελευταίο δεν έρχεται κιόλας.
Και αυτός ο άνθρωπος τι αποζημιώνεται, δύο επισκέψεις μικτά, των δέκα ευρώ η κάθε μία, αν έρθουν οι δύο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εφόσον δεν υπάρχει μία σταθερή σχέση και δεν υπάρχει μία αντιμισθία, το να ζητάνε τέτοιου είδους δεσμεύσεις χρόνου δεν έχουν πολύ λογική.
Όπως επίσης δεν υπήρχε και λόγος για τη συζήτηση αυτή, δηλαδή ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούν να αλλάξουν το σύστημα; Τι είναι αυτό που δεν ήταν καλό μέχρι».
Μεταπνευμοϊός (HMPV): Οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV) δεν είναι καινούργιος ιός, είναι γνωστός από το 2001 (τότε έγινε η πρώτη περιγραφή του). Ούτε έχει άμεση σχέση με την Κίνα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
«Είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. 10% έως 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά προκαλούνται από τον HMPV. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία, ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως εξάρσεις άσθματος και ΧΑΠ», εξηγεί η Αδαμαντία Λιαπίκου, πνευμονολόγος, MD, PHD, συντονίστρια διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος. «Οι λοιμώξεις από HMPV είναι πιο συχνές το χειμώνα. Τα ήπια περιστατικά ανθρώπινου μεταπνευμοϊού διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα».
Για τα συμπτώματα του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού η Βασιλική Γεωργακοπούλου, πνευμονολόγος – φυματιολόγος, επιμελήτρια Β, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος, αναφέρει ότι περιλαμβάνουν: βήχα, πυρετό, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, συριγμό και, σε μερικές περιπτώσεις, δύσπνοια.
Πώς μεταδίδεται ο HMPV
Ο HMPV μεταδίδεται με άμεση επαφή με κάποιον που τον έχει μέσω σταγονιδίων (πχ από βήχα) ή από το άγγιγμα πραγμάτων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός είναι παρόμοιος με τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Ανήκει στο ίδιο γένος -ή επιστημονική ομάδα- με τον RSV (πνευμοϊός) και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα. Η ηλικία αιχμής για σοβαρή ασθένεια από HMPV είναι μεταξύ 6 και 12 μηνών.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:
Άτομα ηλικίας 65 ετών. Άτομα με χαμηλή άμυνα (από καταστάσεις όπως HIV, καρκίνος ή αυτοάνοσες διαταραχές ή από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα). Ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα με προεξάρχοντα το άσθμα και τη ΧΑΠ.
Οι επιπλοκές που προκαλεί ο HMPV
Οι υπεύθυνες της Ομάδας Εργασίας για τις Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος αναφέρουν σχετικά με τις επιπλοκές ότι εμφανίζονται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου: Βρογχιολίτιδα, Βρογχίτιδα, Πνευμονία είτε από τον ιό είτε από δευτερεύουσα λοίμωξη, εξάρσεις άσθματος ή ΧΑΠ. Στις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Επιπλέον, δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ τoυ τύπου self test στην κοινότητα. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με τη χρήση του film array (δυνατότητα ταυτοποίησης πολλαπλών ιών μέσω επιχρίσματος από τον φάρυγγα ή τη ρινική κοιλότητα). Συνήθως χρησιμοποιείται σε δομές τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως διαδικασία ταυτοποίησης λοιμώξεων σε εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία
Αναφερόμενος στη θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταπνευμοϊού, ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με υγρά, αντιπυρετικά, ξεκούραση, αποσυμφορητικά ρινικού βλεννογόνου. «Δεν χορηγούμε αντιβιοτικά διότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο βακτήρια. Δεδομένου ότι ο HMPV είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν δρουν. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο για τη θεραπεία τυχόν δευτερογενών λοιμώξεων».
Η πρόληψη, επισημαίνει ο κ. Λουκίδης, αφορά την υγιεινή των χεριών, την κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε ή βήχετε. Σκεφτείτε να φοράτε μάσκα εάν είστε άρρωστοι και δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε κοντά σε άλλους. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον μεταπνευμοϊό. «Τονίζουμε την επικοινωνία και την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού και την εγρήγορση εν γένει, όταν επιμένει ο υψηλός πυρετός, εμφανισθεί δυσκολία στην αναπνοή, επιδείνωση άλλων καταστάσεων υγείας που αφορούν συνοδά νοσήματα».
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ αναφέρει ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική έξαρση των λοιμώξεων και τονίζει ότι αυτή η έξαρση είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 20 έτη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Επικρατεί προς το παρόν η γρίπη τύπου Α, ενώ σε σχέση με το 2024 και την αντίστοιχη περίοδο υπάρχει μείωση των περιστατικών COVID κατά 50-60%».