Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας για 10η χρονιά με εξωστρέφεια για το μέλλον
ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΓΑΚΟΣ
Μετά από ένα διάλειμμα πέντε χρόνων, το οποίο οφείλεται κυρίως στο “πάγωμα” που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και στην αρρυθμία που άφησε, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας επανήλθε και η μεγάλη του επιτυχία δείχνει ότι θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να δημιουργεί τη σπίθα για την αναζήτηση της γνώσης και του τρόπου που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Τον απολογισμό του 10ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, έκανε με δηλώσεις του στην Kalamata Journal ο Ανδρέας Ζαγάκος, συνιδρυτής του Σχολείου μαζί με τον Κώστα Ανδριανόπουλο.
Μας μίλησε για το αύριο του Σχολείου Τουρισμού και την ανάγκη διεύρυνσης της εθελοντικής ομάδας που το διοργανώνει και πραγματοποιεί, για λόγους ανανέωσης αλλά και μετάδοσης της εμπειρίας και της γνώσης που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη αναφέρθηκε στην υψηλή βαθμολόγηση που συγκεντρώνει η Πελοπόννησος όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους επισκέπτες. Επίσης ο Ανδρέας Ζαγάκος εξέφρασε τη βεβαιότητα για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, αρκεί η περιοχή να διδαχθεί από τα λάθη που έχουν κάνει οι αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας ώστε να τα αποφύγει…
“Ο απολογισμός του 10ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας είναι θετικότατος. Υπήρχε ένα κούμπωμα και για μας όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το 10ο Σχολείο, το επετειακό. Μετά τον κορονοϊό δεν είχαμε επανέλθει και ο φόβος της πανδημίας αλλά και η ατονία γενικώς γύρω από αυτού του είδους τις εκδηλώσεις δεν μας ζέσταιναν πάρα πολύ. Όμως η πραγματική πίεση και θέληση του κόσμου να ξαναζήσει κάτι τέτοιο μας έκανε να πάρουμε την απόφαση να το επαναλάβουμε” είπε ο Ανδρέας Ζαγάκος και συνέχισε: “Το αποτέλεσμα ήταν θετικότατο και σε επίπεδο συμμετοχών αλλά κυρίως σε επίπεδο εισηγήσεων και ενδιαφέροντος από τους εκπαιδευόμενους τις τρεις αυτές μέρες”.
ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Όσον αφορά το μέλλον του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας ο κ. Ζαγάκος μας είπε: “Το σχολείο πήγε καλά και εκεί που είχαμε αποφασίσει ότι μάλλον ένας μεγάλος κύκλος θα έκλεινε, με αυτή του τη μορφή, βλέπουμε ότι δεν είναι δυνατόν να κλείσει. Η πρόθεσή μας είναι η ομάδα να αναπτυχθεί. Μεγαλώνουμε και εγώ και ο Κώστας Ανδριανόπουλος. Αν πάρουμε υπόψη και την ομιλία του Γιάννη Καλογεράκη, το πρώτο βράδυ στην έναρξη του Σχολείου, ότι η γνώση μοιράζεται και αν δεν καταφέρεις να μοιραστείς το δημιούργημά σου τότε έχεις αποτύχει, τότε πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της πρόθεσής μας, ότι και άλλοι άνθρωποι, που έχουν το ενδιαφέρον της προσφοράς και είναι σχετικοί με το αντικείμενο, να στελεχώσουν αυτή την ομάδα για να μπορέσει να συνεχιστεί και να πάει πολλα πολλά χρόνια μετά. Έτσι και αλλιώς ποτέ ο συγκεντρωτισμός και πολύ περισσότερο το οικονομικό όφελος δεν ήταν στόχος”.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΉ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Ο συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού υπογράμμισε ότι πρόκειται “για μια απόλυτα εθελοντική δομή. Εθελοντική σε όλα τα επίπεδα, από τους ανθρώπους που το οργανώνουν μέχρι τους ανθρώπους που έρχονται και μιλούν και καταθέτουν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, ακόμα και οι άνθρωποι οι οποίοι το υποστηρίζουν τεχνικά και υλικά είναι όλοι εθελοντές, όλοι προσφέρουν αυτά τα πράγματα με μια ελάχιστη οικονομική στήριξη από το Δήμο Καλαμάτας και από την Περιφέρεια για κάποια ανελαστικά πράγματα”.
Το επόμενο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, που θα είναι το 11ο, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2025, επισήμανε ο κ. Ζαγάκος, επισημαίνοντας όμως ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι στα ενδιάμεσα δεν μπορούν να γίνουν κάποιες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, πολύ μικρότερες βέβαια διοργανωτικά, δηλαδή κάποιο σεμινάριο κάποιων ωρών, μιας ημέρας, για στοχευμένα αντικείμενα, εφόσον αυτό ζητηθεί είτε από κάποιο κλάδο είτε από κάποια ομάδα εργαζομένων. Εμείς, κυρίως λόγω της εμπειρίας και των γνωριμιών, έχουμε τη διάθεση να το οργανώσουμε και να το τρέξουμε για να μπορέσει να προσφέρει και αυτό”.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σε ό,τι αφορά το δείκτη που δείχνει ότι οι επισκέπτες στην Πελοποννήσου δηλώνουν υψηλή ικανοποίηση, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, ο Ανδρέας Ζαγάκος δεν αρνήθηκε ότι ένα λιθαράκι γι’ αυτό το έχει βάλει το Σχολείο Τουρισμού, τόνισε όμως ότι “το μεγαλύτερο λιθαράκι έχουν βάλει οι επιχειρηματίες οι οποίοι διοργανώνουν μέσα στις επιχειρήσεις τους, σε σοβαρές επιχειρήσεις, σεμινάρια. Πάρα πολλοί από τους εκπαιδευτές που έρχονται στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας είναι άνθρωποι που έχουν εκπαιδεύσει προσωπικό ξενοδοχειακών μονάδων κυρίως αλλά και εστιατορίων και μεγάλων μονάδων εστίασης και στην περιοχή μας αλλά και στην ευρύτερη Πελοπόννησο. Ουσιαστικά νομίζω ότι αυτό που έχει προσφέρει το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας είναι ότι έχει αφυπνίσει και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους ότι πρέπει να προσφεύγουν στη διαρκή εκπαίδευση. Εννοείται ότι μια 20λεπτη εισήγηση δεν αποτελεί εκπαιδευτικό προϊόν, αποτελεί όμως τη σπίθα που ανάβει τη φλόγα για να φτάσεις σε ένα εκπαιδευτικό προϊόν, να το αγοράσεις -για να μιλήσουμε επαγγελματικά- και να μπορέσεις να το προσφέρεις στους εργαζόμενούς σου κυρίως αλλά και στον εαυτό σου αν είσαι επαγγελματίας, για να μπορέσεις να έχεις καλύτερα και πιο ασφαλή ποιοτικά και οικονομικά αποτελέσματα”.
ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Σχετικά για τις προοπτικές της Πελοποννήσου στον τομέα του τουρισμού ο κ. Ζαγάκος σημείωσε: “Η Πελοπόννησος πραγματικά, παρότι πολλές φορές μιζεριάζουμε και λέμε ότι δεν είναι καλό το ένα και το άλλο, προσφέρει, σύμφωνα με τις έρευνες, υπηρεσίες που είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το πεδίον δόξης λαμπρό είναι αυτές οι υπηρεσίες να γίνουν μέρος της απόλαυσης περισσότερων επισκεπτών. Ξέρουμε πολύ καλά από τις έρευνες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι είμαστε πολύ χαμηλά στο ΑΕΠ μας όσον αφορά τον τουρισμό και τα καταλύματα και την επισκεψιμότητα. Όμως όσο πιο χαμηλά είσαι τόσο μπορείς να ανέβεις ψηλότερα. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να βελτιώσει την εικόνα της η Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα ή οι Κυκλάδες, αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο να βελτιώσουν την εικόνα τους η Πελοπόννησος, η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και η Στερεά Ελλάδα. Είναι πολύ γνωστό ότι η Πελοπόννησος έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που ζητάει ο επισκέπτης, ένας αλλοδαπός κυρίως επισκέπτης. Σιγά σιγά και οι υποδομές όλες βελτιώνονται, σιγά σιγά γίνονται και ξενοδοχειακές μονάδες και μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες, που είναι το ζητούμενο και νομίζουμε αυτό θα είναι τα προσεχή χρόνια το συγκριτικό πλεονέκτημα. Ας μη μιζεριάζουμε λοιπόν ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, ας εκμεταλλευτούμε κατ’ αρχήν την τύχη ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα και όλη την Πελοπόννησο. Στην περιοχή μας επίσης αποφύγαμε τις παιδικές ασθένειες του ελληνικού τουρισμού. Διδαχτήκαμε ή έχουμε να διδαχτούμε από τα λάθη που έχουν κάνει οι πολύ ανεπτυγμένοι προορισμοί της πατρίδας μας, η Κρήτη, η Ρόδος, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και γενικότερα. Βεβαίως διδαχθήκαμε από την επιτυχία τους αλλά κυρίως πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη που έκαναν και που τα αντιμετωπίζουμε τώρα, είτε αυτά λέγονται υπερτουρισμός, είτε λέγεται ανεξέλεγκτη δόμηση στα όμορφα κυκλαδίτικα νησιά, που έχουν χάσει τον χαρακτήρα τους και λόγω της ανεξέλεγκτης δόμησης έχουν χάσει και την πρωτογενή παραγωγή τους. Γιατί είναι πολύ γνωστό ότι όποιος πάει στη Σαντορίνη και έχει ακούσει για το περίφημο Σαντορινιό κρασί και κοιτάει να δει τους αμπελώνες, βλέπει ότι οι αμπελώνες έχουν γίνει μεζονέτες… Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα κάνουμε εδώ. Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό”.
Στ.Μ.