Τι σημείωσε από την Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις κινήσεις της Τουρκίας
Στην Καλαμάτα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διεθνές Συνέδριο της Μητρόπολης Μεσσηνίας που έχει την Κύπρο στο επίκεντρο. Ένα συνέδριο που ήδη έχουν ξεχωρίσει οι παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου αλλά και του πρώην ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου.
Φθάνοντας στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σημείωσε·: «Είναι ιστορική η στιγμή, είναι ιστορική η επίσκεψη. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι σε αυτή την ιστορική πόλη. Είναι μια πόλη, δεν είναι πολύ δημόσια γνωστό, αλλά θα το αναφέρω στην ομιλία μου, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο από αρχαιοτάτων χρόνων. Την ίδια στιγμή έχει μια μικρή κυπριακή κοινότητα, η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη, ενώ φιλοξενούνται και πολλοί Κύπριοι φοιτητές. Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή η απόφαση του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου να απονείμουν τον τίτλο του επίτιμου δημότη, όπως και η απόφαση του Πανεπιστημίου για τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Θέλω να αναφερθώ ειδικότερα και στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το επιστημονικό συνέδριο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974. Και θεωρώ την πραγματοποίηση τέτοιων συνεδρίων και στον ελληνικό χώρο ιδιαίτερης σημασίας αφού η εξέλιξη του Κυπριακού, μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού αγγίζει άμεσα και την Ελλάδα, αγγίζει ευρύτερα τον ελληνισμό και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό που έγινε αυτό το επιστημονικό συνέδριο».
ΕΡΩΤΗΣΗ: «Απαντήσεις στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας που συνεχίζεται ακόμα και με ένα Τουρκο-Συριακό Μνημόνιο υπάρχουν»;
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ «Χθες την Παρασκευή είχαμε την ευκαιρία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της Συρίας ακριβώς να παρουσιάσουμε τα δεδομένα ως έχουν. Αντιλαμβάνεστε ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι τα κράτη-μέλη που γειτνιάζουν με την Συρία. Η Κύπρος είναι περίπου 78 χιλιόμετρα για να σας δώσω τη διάσταση από την Συρία. Άρα έχουμε ευθύνη και αυτό πράξαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θέσουμε τα δεδομένα ως έχουν. Από τη μία φυσικά και χαιρετίζουμε την απομάκρυνση του κάποιου όπως τον ηγέτη της χώρας. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε το μέλλον της Συρίας να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας, να δούμε μια κυβέρνηση η οποία θα είναι συμπεριληπτική και σίγουρα να μην δούμε γειτονικά κράτη όπως στην Τουρκία να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό που φαίνεται να υπάρχει με την αλλαγή ηγεσία στην χώρα».