Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου μας καταπάτησαν την αξιοπρέπεια στηρίζοντας Σινιρλίογλου» -Παυλόπουλος: «Τεράστιο λάθος -Να αποβάλλουμε τη νοοτροπία του κατευνασμού»
Άκρως ηχηρά, εμφατικά και συγκλονιστικά τα μηνύματα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου κ. Γεωργίου από την Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια του ξεχωριστού συνεδρίου με τίτλο “Ο Ελληνισμός της Κύπρου” που διεξάγεται από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος με στεντόρεια φωνή και εκφράζοντας την αγωνία για τα όσα γίνονται σήμερα και μίλησε για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου που όχι μόνο δεν… τόλμησαν τελευταία, “αλλά μας καταπάτησαν την αξιοπρέπεια” ψηφίζοντας τον Τούρκο ανθέλληνα Φεριντούν Σινιρλίογλου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ένα τμήμα του Έθνους κινδυνεύει
Η φωνή αγωνίας της Μεγαλονήσου εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο από τα χείλη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεώργιου. Από την Καλαμάτα και το συνέδριο που διοργάνωσε στην Καλαμάτα η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, όπου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, εξέφρασε την μεγάλη αγωνία για την ολοένα και πιο διεκδικητική ρητορική της Τουρκίας με την προπαγάνδα της «γαλάζιας πατρίδας», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την προσπάθεια που γίνεται για τουρκοποίηση της Κύπρου.
«Ακριβώς. Οι πολιτικοί ίσως να έχουν μια προοπτική πενταετίας για τις επόμενες εκλογές. Η Εκκλησία έχει προοπτική στο διηνεκές. Και σκεφτόμαστε ότι ο Ελληνισμός στην Κύπρο που βρίσκεται εκεί για 3.500 χρόνια πρέπει να μείνει για πάντα και αυτό είναι που αγωνιούμε. Και ζητούμε με την αφορμή των 50 χρόνων της κατοχής να συνειδητοποιήσει ο Ελληνισμός, ολόκληρος ο Ελληνισμός ότι ένα τμήμα του Έθνους κινδυνεύει. Και είπα και χτες ότι δεν ζητούμε απλώς συμπαράσταση για να κρατήσουμε τη γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Αυτά τα κρατήσαμε με ποταμούς αιμάτων. Αυτό που ζητούμε είναι την ενεργή συμμετοχή του έθνους για να μείνει ο Ελληνισμός στον τόπο του. Στην πατρίδα του».
-Υπάρχουν ωστόσο και ευθύνες, πρωτίστως των πολιτικών ηγεσιών. Μοιάζει να είναι υποχωρητικές;
«Ακριβώς αυτό λέμε ότι χρειάζεται να κρατήσουμε ό,τι έχουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε. Είπε πριν λίγο και ο Πρόεδρος ότι έχουμε το δικαίωμα του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν από την πρώτη στιγμή ετίθετο το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία, γιατί να μην πούμε, θα ψηφίσουμε εάν πρώτα γίνει και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Δεν το κάναμε ούτε το ζητήσαμε. Επομένως έχουμε και εμείς κάποιες ευθύνες και η Ελλάδα και η Κύπρος. Το παράπονο που έχουμε ως Κύπριοι δεν είναι από τον ελληνικό λαό. Μας συμπαραστάθηκε και μας συμπαρίσταται πάντα. Έχουμε παράπονο από την ολιγωρία κάποιων ελληνικών κυβερνήσεων που μας θεώρησαν βάρος μπροστά στα άλλα προβλήματα του Ελληνισμού και σήμερα όταν γίνεται μια προσπάθεια επίτηδες από τους Τούρκους να αφαιρέσουν το Κυπριακό από τα άλλα θέματα με την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν μόνους μας να μας ξεκάμουν πρώτα και μετά θα έρθει και η σειρά άλλων ελληνικών εδαφών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ενιαίος ο Ελληνισμός, ενιαία πρέπει να είναι και η άμυνα του, και η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων πρέπει να είναι ενιαία».
-Τις αγωνίες που εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιο, μοιράζεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τις οποίες έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές. Πληθαίνουν οι φωνές;
«Υπάρχουν, ακριβώς υπάρχουν οι Έλληνες και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Και παλιά μας έλεγαν ότι η Ελλάδα αναπνέει με δύο πνεύμονες των Αγγλικών και των Αμερικανικών και δεν μπορούσαν να καταργήσουν τον ένα. Μα φάνηκε ότι και οι δύο είχαν καρκίνο και μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Έπρεπε από τότε να καταλάβουμε ποια είναι η θέση μας και να υπερασπιστούμε τα ελληνικά δίκαια».
Προκόπης Παυλόπουλος: Η επείγουσα ανάγκη άμεσης επέκτασης στα 12 ν.μ. της Αιγιαλίτιδας Ζώνης Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο
Την επείγουσα ανάγκη άμεσης επέκτασης στα 12 ν.μ. της Αιγιαλίτιδας Ζώνης Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως ευθεία και έμπρακτη αμφισβήτηση της ίδιας της νομικής υπόστασης του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και ενός ενδεχόμενου «τουρκοσυριακού μνημονίου» επεσήμανε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Πραγματικά, και όπως είναι πια διεθνώς κοινό αποδεκτό, το ως άνω «τουρκολιβυκό μνημόνιο» περί ΑΟΖ και το ενδεχόμενο μελλοντικώς «τουρκροσυριακό μνημόνιο» είναι νομικώς ανυπόστατα και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα διότι παραβιάζουν, και δη οφθαλμοφανώς, πλειάδα θεμελιωδών διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Προκόπης Παυλόπουλος: Τεράστιο λάθος που ψηφίσαμε τον Σινιρλίογλου
Ο Μεσσήνιος πρώην ΠτΔ αναφέρθηκε αναλυτικά στο “οπλοστάσιο” που δίνει στην Ελλάδα και την Κύπρο το διεθνές δίκαιο και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα βήματα που επιβάλλεται να γίνουν “αποβάλλοντας τη νοοτροπία του κατευνασμού”, χαρακτηρίζοντας μετά στην εμφατική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ως τεράστιο λάθος που ψηφίσαμε τον Σινιρλίογλου.
Είχε προηγηθεί ο εξής διάλογος:
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις τοποθετήσεις σας. Θα πω απλώς όμως ότι αυτό απαιτεί μια τόλμη από τις κυβερνήσεις και της Ελλάδος και της Κύπρου. Και δυστυχώς τελευταία παρατηρήσαμε ότι όχι μόνο τόλμη δεν επέδειξαν οι δυο μας κυβερνήσεις, αλλά και την αξιοπρέπεια μας καταπάτησαν, όταν ψήφισαν τον Τούρκο υποψήφιο στον ΟΑΣΕ που δεν τους τον επέβαλε κανένας
Και ήταν αυτός ο οποίος επρότεινε για τη θεωρία της γαλάζιας πατρίδας. Είναι κάτι το οποίο μας λέει ότι το αποδεχθήκαμε, ότι είναι ισχυρότεροι αυτοί και ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε.
Δεχθήκαμε και ψηφήσαμε και πρέπει να λύσουμε και τα δυο κράτη των Τούρκων. Λέω αυτό που θίγει την αξιοπρέπειά μας μόνο δεν το αντέξαμε, πώς θα δείξουμε και αυτή την τόλμη. Έχω την εντύπωση ότι από το 1974 και μετά όλες οι προτάσεις μας για επίλυση του Κυπριακού στρέφονται και αποδέχονται την τουρκική υπεροχή».
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Συμμερίζομαι απολύτως την άποψη ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος….
Σήμερα θα σας πω, Μακαριότατε, ότι αυτή τη νοοτροπία πρέπει να την αποβάλουμε του κατευνασμού και τη νοοτροπία. Δεν είναι καλύτερα να βρούμε μια λύση όποια και να’ ναι. Μην πέσουμε στην περιπέτεια των θερμών επεισοδίων. Μακαριότατε και σας το λέω σε όλους εσάς. Είναι αδιανόητο να λέμε ότι φοβόμαστε θερμά επεισόδια τα οποία δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους λόγους που σας είπα. Αλλιώς θα είχαν υπάρξει. Η Τουρκία είναι θρασύδειλη».