Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα της νευρολογικής διαταραχής του εγκεφάλου που μπορεί να γίνει αντιληπτό στην καθημερινότητά σας
Η άνοια, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών, είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 65 ετών και συχνά συνδέεται με απώλεια μνήμης και αλλαγές στη συμπεριφορά. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης.
Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα που μπορεί να γίνει αντιληπτό στην καθημερινότητα
Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτής της νευρολογικής διαταραχής του εγκεφάλου θεωρούνται ως σημάδια γήρανσης και παραβλέπονται. Μία ειδικός προειδοποιεί ότι ένα κοινό πρώιμο σημάδι μπορεί να γίνει πιο αντιληπτό κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων σας, όπως τα ψώνια.
Η Emma Hewat, επικεφαλής στο γηροκομείο KYN στο Λονδίνο, τονίζει ότι η “σύγχυση” σχετικά με τα ρέστα στα ψώνια θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώιμο σημάδι της άνοιας και χρειάζεται προσοχή.
Και το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναγνωρίζει αυτό το σύμπτωμα, σημειώνοντας ότι άτομα με άνοια μπορεί να δυσκολεύονται με «την εκτέλεση οικείων καθημερινών εργασιών, όπως η σύγχυση σχετικά με τα ρέστα στα ψώνια».
Η ειδικός επισημαίνει: «Τα εμφανή συμπτώματα άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, σύγχυση σχετικά με τα ρέστα στα ψώνια, δυσκολία παρακολούθησης μιας συζήτησης ή δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων.
Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην εκτέλεση οικείων καθημερινών εργασιών, σύγχυση σχετικά με την ώρα και τον τόπο και αλλαγές στη διάθεση».
Κοινά συμπτώματα της άνοιας
Το NHS επισημαίνει ότι «διαφορετικοί τύποι άνοιας μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και ο καθένας βιώνει τα συμπτώματα με τον δικό του τρόπο». Κοινά συμπτώματα της άνοιας είναι τα εξής:
- Απώλεια μνήμης
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Δυσκολία παρακολούθησης μιας συζήτησης ή εύρεσης των σωστών λέξεων
- Σύγχυση σχετικά με την ώρα και τον τόπο
- Αλλαγές στη διάθεση
«Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια και μπορεί να επιδεινωθούν σταδιακά», εξηγεί ο οργανισμός υγείας, αναφερόμενος σε μια κατάσταση γνωστή ως ήπια γνωστική εξασθένιση. Ο όρος ισχύει όταν τα συμπτώματα δεν είναι αρκετά έντονα για διάγνωση άνοιας.
«Μπορεί να μην παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα ούτε εσείς ούτε η οικογένεια και οι φίλοι σας ή να μην τα λάβουν σοβαρά υπόψη για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένα άτομα, αυτά τα συμπτώματα θα παραμείνουν τα ίδια και δεν θα επιδεινωθούν. Όμως, ορισμένα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση θα αναπτύξουν άνοια».
«Η άνοια δεν είναι φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν ανησυχείτε για προβλήματα μνήμης ή άλλα συμπτώματα», επισημαίνουν οι ειδικοί.